AZ mag blijven dromen van plek drie na late zege

23 april 2022, 20:47   Bijgewerkt: 23 april 2022, 22:17

AZ heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in de strijd om een direct ticket voor Europees voetbal. In eigen huis versloeg het een energiek sc Heerenveen met 2-1, waardoor het nummer vier FC Twente tot op drie punten nadert. Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders maakte de snelle openingstreffer van Amin Sarr ongedaan.

Voor zowel AZ als sc Heerenveen staat er nog genoeg op het spel in de slotfase van dit eredivisieseizoen. Waar AZ het vizier op de vierde plaats (derde voorronde UEFA Conference League) heeft en stiekem ook nog op de derde plaats (derde voorronde UEFA Europa League) hoopt, strijdt sc Heerenveen voor een ticket voor de play-offs voor Europees voetbal. Met een ongeslagen status in de laatste zes competitiewedstrijden zijn de Friezen aardig in vorm.

Dat straalden ze ook uit in de beginfase van het duel. De ploeg van Ole Tobiasen oogde scherper dan de tegenstander en dat betaalde zich uit in een snelle voorsprong. Tibor Halilovic gaf een scherpe dieptepass op Sarr, die daar wel raad mee wist: 0-1. Desalniettemin kon AZ al vrij snel een antwoord geven in de persoon van Dani de Wit. Nadat Zakaria Aboukhlal de bal knap binnen de lijnen hield, kreeg de middenvelder tot twee keer toe een kans op de gelijkmaker.

Vanaf dat moment kropen de Alkmaarders steeds verder uit hun schulp. Ze creëerden steeds meer kansen. Zo gleed De Wit bijna de 1-1 binnen en had Erwin Mulder de nodige moeite met een harde vrije trap van Jesper Karlsson, die even later de Friese goalie wél verschalkte. De stijlvolle buitenspeler kopte op slag van rust raak uit een fijne voorzet van Fredrik Midtsjö. Zo zochten beide ploegen de kleedkamers in evenwicht op.

AZ had kennelijk geleerd van het felle begin van Heerenveen in de eerste helft. Het zocht vanaf het begin van het tweede bedrijf de weg naar voren en kreeg via Aboukhlal (redding Mulder) en Yukinari Sugawara (schot naast) kansen op 2-1. Heerenveen kwam er in die fase nauwelijks aan te pas en moest zich vooral beperken tot het uitvoeren van verdedigende taken.

Heerenveen leek geslagen, maar kreeg via invaller Arjen van der Heide nog een grote kans op de gelijkmaker. Hij schoot de bal op de paal. Met dat wapenfeit was het nog altijd niet gedaan met de turbulente slotfase, want in de tegenstoot verzuimde Kamal Sowah de 3-1 te maken. Het bleek uiteindelijk geen dure misser te zijn. AZ pakte drie hele belangrijke punten in de strijd om een direct ticket voor Europees voetbal. Heerenveen doet juist minder goede zaken en blijft steken op de elfde plaats.

Opstellingen en beoordelingen*

Opstelling AZ: Peter Vindalh Jensen 6; Yukinari Sugawara 6, Sam Beukema 6, Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 6 (Aslak Fonn Witry -); Fredrik Midtsjö 6, Jordy Clasie 6; Zakaria Aboukhlal 6 (73. Hakon Evjen ), Dani de Wit 6 (46. Tijjani Reijnders 6.5), Jordy Clasie 6, Jesper Karlsson 6.5; Vangelis Pavlidis 6.5 (90. Kamal Sowah -)

Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder 6.5; Sven van Beek 6, Nick Bakker 6, Syb van Ottele 6; Hamdi Akujobi 6 (79. Timo Zaal -) Tibor Halilovic 6 (76. Arjen van der Heide -), Thom Haye 6.5, Anas Tahiri 5.5, Lucas Woudenberg 5.5 ; Sydney van Hooijdonk 5.5 (63. Anthony Musaba 5.5), Amin Sarr 6.5

Man of the match: Tijjani Reijnders

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen