Discussieer mee: Van Wolfswinkel pleit voor kopverbod jeugdtrainingen

24 april 2022, 12:18
Discussieer mee: Van Wolfswinkel pleit voor kopverbod jeugdtrainingen

In het rugby is het al enkele jaren een grote discussie: moet er niet meer gedaan worden om hoofdblessures te beperken? Veel oud-rugbyspelers kampen tientallen jaren later met dementie, hoogstwaarschijnlijk door het grote aantal klappen dat de hersenen in hun sportperiode dagelijks hebben gehad. Ook in het voetbal wordt die discussie steeds relevanter en Ricky van Wolfswinkel heeft die discussie weer eens aangezwengeld.

Van Wolfswinkel liep zelf enkele jaren geleden een hersenschudding op, maar speelde de wedstrijd in het shirt van FC Basel gewoon uit. Later bleek dat hij een aneurysma in zijn hersenen had opgelopen, waardoor er een hoge kans was op het scheuren van een ader. Van Wolfswinkel gaf daardoor bij Goedemorgen Eredivisie aan dat er in het voetbal veel bewuster met dit onderwerp omgegaan moet worden.

Inmiddels is hij bij FC Twente dus weer teruggekeerd op zijn oude niveau, maar hij pleit er wel voor dat het aantal kopballen op een training flink moet worden verminderd. "Bijvoorbeeld het oefenen van corners. Dan krijg je de bal steeds keihard op je hoofd. Ik zie niet in waar dat goed voor is. Spelers zijn daar niet klaar voor. Het koppen op trainingen bij de jeugd zou ik ook weglaten."

Daarbij kreeg hij bijval van Emmen-trainer Dick Lukkien, die ook aanwezig was in de uitzending. "Als uit onderzoek blijkt dat koppen niet goed voor je is, kan ik er wel mee leven dat het minder gebeurt bij de jeugd. Vroeger werd en echt getraind op koppen. Dat zie je in het hedendaagse voetbal niet meer. Wij doen dat niet meer, alleen bij spelhervattingen."

Stelling: het trainen van kopduels moet verboden worden, zowel bij de profs als in het amateurvoetbal

Reacties

Valtr
Link gekopieerd!
avatar

Wat een dom gelul. Koppen hoort nu eenmaal bij voetbal. Anders moet je maar op dammen gaan

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen