Zomerse leegloop bij Ajax: 'Elftal zit gewoon in een dalende lijn'

18 april 2022, 11:00
Zomerse leegloop bij Ajax: 'Elftal zit gewoon in een dalende lijn'

Het seizoen van Ajax dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Tenzij de ploeg van Erik ten Hag er 'gewoon' in slaagt om de landstitel over de streep te trekken. Maar zelfs als dat lukt, zal er sprake zijn van een teleurstellend seizoen. Duidelijk is dat Ajax een belangrijke zomer tegemoet gaat, waarin niet alleen de hoofdtrainer moet worden vervangen, maar ook een groot aantal basisspelers. Willem van Hanegem is van mening dat het goed is dat er spelers weggaan.

Van een historische groepsfase tot een pijnlijke uitschakeling tegen Benfica in de Champions League en van een probleemloze bekercampagne tot een nederlaag in de finale tegen uitgerekend PSV. Nee, de tweede seizoenshelft van Ajax is niet gegaan zoals verwacht. De ploeg van Ten Hag heeft met nog vijf competitiewedstrijden te gaan weliswaar vier punten meer dan PSV, maar gezien de vorm van de laatste weken valt niet uit te sluiten dat de titelstrijd nog heel spannend gaat worden. Ajax is er alles aan gelegen om de landstitel over de streep te trekken, al zullen de spelers hun hoofd dan wel koel moeten houden.

Lees ook: 'Ajax moet alle zeilen bijzetten om PSV van de treble af te houden'

Dat lukte tegen PSV bepaald niet, zag Van Hanegem. 'Bij Ajax zag ik vooral irritaties. Weer', schrijft hij in zijn column bij het Algemeen Dagblad. 'Dat voortdurende jammeren bij de arbitrage binnen en buiten lijnen, ik word er wel een beetje moe van. Niet alleen toen PSV op voorsprong stond, maar ook voor rust al.' De bekerfinale past goed in de laatste maanden van Ajax, waarin het spel erg stroef is en de overwinningen heel moeizaam over de streep worden getrokken. 'Het is goed dat er straks spelers weggaan bij Ajax, want dit huidige elftal zit gewoon in een dalende lijn', aldus Van Hanegem.

'Ik had echt gedacht dat ze in deze fase veel verder zouden zijn dan PSV, maar de laatste maanden is het allemaal minder en minder geworden', constateert De Kromme. Waar Van Hanegem bij Ajax vooral irritaties zag, kon het geluk bij PSV natuurlijk niet op. Hoewel het clubicoon van Feyenoord van mening is dat de eindzege van het bekertoernooi 'het seizoen natuurlijk niet opeens schitterend maakt voor PSV', kan hij de blijdschap bij de Eindhovenaren goed begrijpen. 'De finale van Ajax winnen en ook nog eens verdiend, daar kun je best even blij mee zijn. En dat waren ze ook. Vooral Cody Gakpo. Ook dat snap ik. Die zit bij Oranje en dan is het lekker als je ook nog eens iets te vieren hebt gehad bij je eigen club.'

Lees ook: Van Hanegem kritisch op Slot

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen