Na tien jaar Eredivisie moet PEC zich oprichten in de Eerste Divisie

12 mei 2022, 12:03   Bijgewerkt: 12 mei 2022, 12:09

PEC Zwolle is woensdagavond gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. De 2-0 nederlaag tegen Sparta werd de ploeg van Dick Schreuder fataal. Daardoor zal PEC Zwolle na tien jaar Eredivisie opnieuw moeten beginnen in de Eerste Divisie. Een verrassing is het niet, aangezien de Zwolse club het de laatste jaren steeds moeilijker kreeg op het hoogste niveau van Nederland.

Gek genoeg ging de begroting in Zwolle de afgelopen seizoenen wel wat omhoog, maar was dat niet terug te zien op het veld. Dat begon eigenlijk al op het moment dat John Stegeman in 2019 begon bij PEC Zwolle. In het seizoen daarvoor eindigden de Blauwvingers stevig in de middenmoot, waardoor de verwachtingen na zijn aanstelling hoop waren. Te hoog, zo bleek achteraf.

Moielijke jaren

In de afgelopen jaren is de Zwolse club niet meer zo stabiel geweest als in de jaren daarvoor. Onder John van 't Schip in 2017 ging het nog even moeizaam, maar in alle andere jaren deed PEC Zwolle het keurig in de Eredivisie. Er lag continu veel druk op de schouders van de trainer, in dit geval Stegeman, die uiteindelijk ook het veld moest ruimen na het behalen van een dertiende en vijftiende plek. In 2021 nam Bert Konterman door het ontslag de honneurs in het resterende deel va het seizoen waar. PEC wist zich te handhaven, maar wist maar al te goed dat het in 2022 veel beter zou moeten.

Daar zijn de beleidsbepalers echter niet in geslaagd. Integendeel zelfs. Art Langeler, eerder succesvol bij PEC Zwolle, werd aangesteld als nieuwe trainer. De coach heeft de Zwolse ploeg echter géén moment aan de praat gekregen. Op 16 november moest Langeler alweer vertrekken bij de club, aangezien PEC Zwolle onder zijn leiding slechts vier punten had gepakt. Daardoor stonden de Zwollenaren helemaal onderaan in de Eredivisie en hing degradatie al vroeg in het seizoen in de lucht.

Wederopstanding

Ondanks dat er ook veel twijfels waren over de kwaliteiten van de selectie, heeft de opvolger van Langeler, Dick Schreuder, bewezen dat er veel meer uit deze ploeg te halen viel. Schreuder begon met PEC Zwolle vol op de aanval te spelen en deed dat niet alleen tegen concurrenten, maar ook tijdens duels in De Kuip en de Johan Cruijff ArenA. De Zwolse club begon frivool te voetballen, maar nog belangrijker: Schreuder wist met PEC Zwolle veel punten binnen te harken.

Het was een cultuuromslag in Zwolle, want PEC is in de afgelopen jaren niet op deze manier voor de dag gekomen. De wederopstanding onder leiding van Schreuder, die overkwam van Vitesse waar hij assistent-trainer was, begon serieuze vormen aan te nemen. De club kwam in de buurt van de concurrenten en presteerde in 2022 als subtopper.

Lees meer: PEC Zwolle overweegt degradatie aan te vechten met rechtszaak

Desondanks is het doek gevallen voor PEC Zwolle. De achterstand op de concurrenten bleek uiteindelijk toch té groot om nog uit de degradatiezone te komen. Daardoor zullen de Zwollenaren zich na tien jaar Eredivisie op moeten gaan maken voor de Keuken Kampioen Divisie. Om direct weer terug te keren op het hoogste niveau van Nederland, zal een frisse wind niet verkeerd zijn voor de Blauwvingers. De afgelopen jaren is er op verschillende vlakken té veel fout gegaan om op dezelfde manier door te gaan in Zwolle.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen