Waarom Heerenveen een goede kans maakt in de play-offs

19 mei 2022, 12:26
Foto: © ProShots

SC Heerenveen neemt het donderdagavond in de play-offs voor Europees voetbal op tegen AZ. Aan vertrouwen geen gebrek bij de Friezen, die de laatste weken steeds beter voor de dag komen. FCUpdate.nl zet op een rijtje waarom sc Heerenveen een goede kans maakt in de play-offs voor Europees voetbal.

Met een klinkende 3-1 overwinning wist de ploeg van Ole Tobiasen zondagmiddag de deelname aan de play-offs veilig te stellen. Dat had niemand in de winterstop verwacht, aangezien de Friese club ondermaats presteerde. Heerenveen kwam tijdelijk zelfs op een veertiende plek te staan, omdat het veldspel simpelweg niet goed genoeg was en de blik moest serieus naar onderen gericht.

Echter is er in de winterstop een hoop veranderd in het Abe Lenstra Stadion, waardoor de club weer helemaal is opgebloeid. Het begon met het ontslag van Johnny Jansen. Met een niet al te beste selectie kreeg de hoofdtrainer het niet voor elkaar om goede resultaten te boeken, waardoor hij op straat werd gezet. Kort na het ontslag van Jansen ging Heerenveen wél investeren. Zo werd Amin Sarr voor meer dan twee miljoen euro naar het Abe Lenstra Stadion gehaald, maar kwamen ook Thom Haye en Sydney van Hooijdonk naar het noorden van het land. Een klap in het gezicht van de clubman die Jansen is. Hoe had hij het met deze groep gedaan? 

Aanwinsten

Alle aankopen maakte het voor de aangestelde interim-trainer Tobiasen wat makkelijker. Hij kon direct beschikken over meer kwaliteit dan zijn voorganger, wat vervolgens ook terug te zien was op het veld. Hoewel Heerenveen nog moeizaam begon onder de Deense oefenmeester, is het uiteindelijk goed gaan lopen. Mede door de systeemwissel die werd doorgevoerd (van 4-3-3 naar 5-3-2), al had ook dat met aankopen te maken.  

Sarr, Van Hooijdonk én Haye bleken alle drie directe versterkingen te zijn, wat het team ten goede kwam. Laatstgenoemde zorgde na het vertrek van Joey Veerman voor creativiteit en Van Hooijdonk bleek de gewenste afmaker - zeker in eigen huis. Bovendien is de oud-spits van NAC Breda ook iemand die zorgt voor beleving en derhalve een goede band heeft met de Friese fans door zijn intense manier van juichen.

Heerenveen speelde de laatste maanden prima en frivool voetbal, waar ook het publiek zich meer mee kon identificeren - hetgeen onder Jansen wel een probleem was. Met het verbeterde veldspel trokken de Friezen door zeges aan het einde van de competitie bij Vitesse (0-2) en thuis tegen Go Ahead Eagles (3-0) ook door, waardoor nu zelfs de play-offs voor Europees voetbal wacht voor Heerenveen. Een gelukje was de late en cruciale gelijkmaker tegen SC Cambuur (3-3). 

Lees meer: Jansen hekelt mentaliteitsprobleem AZ en hint op wijzigingen

Van de vier ploegen die deelnemen aan de play-offs, lijkt Heerenveen momenteel het beste in vorm te zijn. FC Utrecht loopt te ploeteren onder Rick Kruys, terwijl ook AZ en Vitesse niet al te best voor de dag komen. Heerenveen treft donderdagavond in eigen huis eerst de Alkmaarders, waar ze wel degelijk een goede kans tegen maken. Als de Friezen de ingezette lijn van de afgelopen maanden weten door te trekken, kan er zomaar een Europees sprookje lonken.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen