Wéér heerlijke penaltyreeks: Liverpool pakt FA Cup tegen Chelsea

14 mei 2022, 20:45

Liverpool heeft zaterdagavond ten koste van Chelsea beslag gelegd op de FA Cup. Net als de eerdere ontmoeting tussen de twee ploegen in de finale van de League Cup kwam ook deze eindstrijd aan op een strafschoppenserie. Net als toen had Liverpool de langste adem, wat de ploeg de tweede prijs van dit seizoen opleverde. 

De beginstand stond nog altijd op het scorebord toen de scheidsrechter na negentig minuten een einde maakte aan de reguliere speeltijd. Kansen om daar verandering in te brengen waren er meer dan genoeg geweest. De allergrootste mogelijkheid was kort daarvoor, in minuut 88, voor Andy Robertson. De Schot kon een voorzet van James Milner in een leeg doel binnenwerken, maar raakte slechts de paal. 

Dat was niet eens de laatste Liverpool-kans. In de extra tijd schoot Luis Diaz net mis, iets wat hij in de negentig minuten daarvoor al vijf (!) keer eerder had gedaan. En ook The Blues kregen - weliswaar minder dan Liverpool - genoeg kansen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Romelu Lukaku, Marcos Alonso en Christian Pulisic slaagden er allemaal niet in de brilstand van het bord te krijgen. 

Blessures Salah en Van Dijk

Er volgde dus een verlenging, waarin het verrassend genoeg niet Virgil van Dijk, maar Joel Matip was die na een korte onderbreking het veld betrad. Het was pas de eerste keer dit seizoen dat de Oranje-aanvoerder bij Liverpool gewisseld werd. Volgens de BBC ging het om een blessure, waar tot aan het laatste fluitsignaal echter nog weinig duidelijkheid over was. 

Het was bovendien de tweede tegenslag waar Liverpool deze wedstrijd mee te maken kreeg. Vroeg in de eerste helft, na 33 minuten om precies te zijn, moest sterspeler Mohamed Salah zijn wedstrijd al staken. Hij liep een liesblessure op en werd na even op het veld behandeld te zijn vervangen door Diogo Jota. Vanaf de bank zag de Egyptenaar hoe ook zijn vervanger diens twee kansen niet wist te benutten.

Strafschoppen

De verlenging leverde minder kansen en net zo weinig doelpunten op als de eerste negentig minuten. Dat betekende dat Chelsea en Liverpool voor de tweede keer dit seizoen strafschoppen zouden gaan nemen. Eind februari was het de ploeg van Jürgen Klopp die na een bloedstollende penaltyreeks de League Cup pakte ten koste van dezelfde tegenstander als die van vandaag. Na 21 rake strafschoppen was het toen Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga - nota bene speciaal voor die penaltyreeks in de ploeg gekomen - met de fatale misser.

In de jacht naar de quadruple (al is de Premier League-titel inmiddels een erg lastig verhaal geworden voor Liverpool) moest dus ook de tweede prijs voor Liverpool via een penaltyserie worden binnengesleept. Chelsea leek echter geleerd te hebben van de vorige keer. Zo mocht Eduard Mendy dit keer wél blijven staan in plaats van Kepa. Wel moest Thomas Tuchel Ruben Loftus-Cheek teleurstellen. De middenvelder kwam in de 106e minuut binnen de lijnen, maar werd een kwartier later alweer naar de kant gehaald om Ross Barkley een penalty te laten nemen. 

Anders dan in de League Cup-finale was het dit keer al de derde strafschop die niet benut werd. César Azpilicueta schoot de bal buiten bereik van Alisson Becker, maar daarmee ook tegen de paal. Het antwoord van Thiago was een duidelijke: met een panenka strafte hij de misser van zijn voorganger af en zette hij Liverpool op voorsprong. Het leidde ertoe dat Sadio Mané zijn ploeg uiteindelijk met de vijfde strafschop naar de FA Cup-winst kon schieten, maar hij zag zijn landgenoot Mendy zijn inzet keren.

Nadat Hakim Ziyech en Diogo Jota hun strafschoppen wisten te benutten, waren het vervolgens twee ex-Eredivisiespelers die het einde van deze heerlijke serie bepaalden. Mason Mount werd de schlemiel na zijn misser namens Chelsea, waarna het voormalig Willem II-verdediger Konstantinos Tsimikas was die deed was Mané niet lukte en Liverpool alsnog naar de winst schoot. Na de League Cup mocht het met de FA Cup ook de tweede prijs van dit seizoen omhoog houden. Wat rest is de ontknoping in de Premier League en natuurlijk de Champions League-finale tegen Real Madrid. 

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen