Belgische media spreken zorgen uit, maar zien ook 'veel potentieel'

26 september 2022, 09:15
Foto: © ProShots

De Rode Duivels waren tot op het bot gemotiveerd om zich in de Johan Cruijff ArenA te revancheren voor de 1-4 nederlaag tegen Oranje in juni. Die indruk wekten ze in de aanloop naar de ontmoeting in de laatste speeldag van de Nations League althans. Op het veld kwam daar weinig van terecht. België beleefde een teleurstellende generale repetitie voor het WK in Qatar. Wat schrijven onze zuiderburen?

'Neen, dit was geen leuke Derby der Lage landen. Voetbal zonder overtuiging en bovendien hoogst onnodig 1-0-verlies na een kopbalgoal van Virgil van Dijk. Alleen nog meer vertwijfeling in de hoofden van onze Rode Duivels', schrijft Het Laatste Nieuws. Het Nederlands elftal speelde België in juni naar een 1-4 nederlaag, waardoor de Belgen zondagavond met een paar doelpunten verschil moesten winnen om zich alsnog te plaatsen voor de Final Four van de Nations League. Maar dat zat er eigenlijk geen moment in. 'De Final Four kwam nooit in beeld. Een afknapper van formaat met het WK in Qatar in het vooruitzicht.'

In België doet vooral de nederlaag in de eerste speelronde van de Nations League nog veel pijn. 'Hoe bestaat het dat de Rode Duivels in juni met 1-4 van dit Nederland verloren?', vraagt Het Laatste Nieuws zich andermaal af. 'Akkoord, een Oranje met Frenkie de Jong en Memphis Depay. En een Oranje dat het zich vandaag (zondag, red). kon veroorloven zelfs met 0-2 te verliezen. Maar dan nog bereikte België die avond op de Heizel een absoluut dieptepunt onder Roberto Martínez.' De Spanjaard, die gisterenavond wegens een schorsing niet op de bank mocht plaatsnemen, zag vanaf de tribune dat zijn ploeg in Amsterdam iets beter voor de dag kwam. 'De Duivels straalden een pak meer vernuft en métier uit. Al vertaalde dat zich zelden naar opwindend voetbal.'

Lees ook: Belgen opvallend positief: "Altijd hetzelfde met jullie

Hazard

Daar kon ook Eden Hazard niet voor zorgen. De aanvaller kreeg in de eerste helft de beste kans op de openingstreffer namens de bezoekers, maar zijn afwerking sprak boekdelen. 'Tegen Celtic zal hij in een geolied Real Madrid nog wel eens kunnen dartelen, maar op een WK tegen een topland? De vrees wordt groter met de week waarop Carlo Ancelotti Eden weer op de bank houdt', drukt Het Laatste Nieuws zijn zorgen uit. Ook analist Eddy Snelders vreest het ergste. 'Hazard blijft zijn stinkende best doen. Met de beste intenties probeert hij de ploeg naar voren te duwen, maar… Hazard zelf heeft zijn scherpte nog altijd niet teruggevonden. Die is helemaal weg', zegt hij bij Sporza.

Lichtpuntje

Hazard is een van de spelers van de 'gouden generatie' die op den duur vervangen zullen moeten worden. De veelbesproken lichting topspelers raakt op leeftijd. De bondscoach zal zeker na en eigenlijk ook al richting het WK moeten gaan doorselecteren. Tegen Nederland zagen we al een aantal 'nieuwe' gezichten aan het werk. Amadou Onana was het lichtpuntje bij de Rode Duivels.  'De speler van Everton viel op in positieve zin. Terwijl er weinig beweging in het spel zat, zorgde Onana toch voor enige actie. Hij maakte zich aanspeelbaar en durfde diep te gaan via de rechterflank. Met zijn lange benen onderschepte Onana geregeld een bal, hij won zijn duels en scoorde bijna', schrijft Het Nieuwsblad.

De lange Onana doet door zijn profiel denken aan Marouane Fellaini. De 'nieuwe Fellaini' is hij zeker nog niet, maar volgens Het Nieuwsblad heeft hij 'veel potentieel'. 'Om echt powerplay te gaan spelen als dat nodig is, moet hij nog groeien. Toch zal Onana dankzij zijn profiel, leiderscapaciteiten en zijn grote groeimarge zeker meegaan naar het WK. Terecht.' Ook Snelders is onder de indruk van Onana. 'Hij zal vol de concurrentiestrijd met Youri Tielemans aangaan, want die laatste kon de voorbije maanden niet overtuigen. Onana wordt een serieuze uitdager voor Tielemans.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen