FIFA moet zich verantwoorden voor misleiding rond WK in Qatar

25 december 2022, 16:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De FIFA moet zich in Zwitserland verantwoorden voor de claim dat het WK in Qatar het eerste 'volledig klimaatneutrale toernooi' in de gechiedenis is geweest. Milieuactivisten hebben de zaak aanhangig gemaakt bij de Commissie voor Integriteit. 

De zaak is opgestart door Climate Alliance, een samenwerking van 140 organisaties die zich inzet voor een klimaat-verantwoorde politiek in het Alpenland. "We willen dat de FIFA haar middelen inzet voor het vermijden van emissies in plaats van 'greenwashing' zoals het nu doet", zegt voorman Christian Lüthi. "We zijn ervan overtuigd dat de commissie de schendingen van eerlijke reclame door de FIFA veroordeelt en een duidelijk signaal afgeeft. 

Al voor de start van het toernooi werd de wereldvoetbalbond ervan beschuldigd dat het de impact van het toernooi op het klimaat positiever voorstelde dan het daadwerkelijk was. Zo legde Time Magazine eind november nog uit dat de airconditioning die de temperatuur in de stadions kunstmatig laag diende te houden 'rampzalig' is voor het milieu. 

Door de zaken gunstiger voor te stellen dan ze daadwerkelijk waren heeft de FIFA bewust misleidende reclame gemaakt, concluderen de klagende milieuactivisten dan ook. Het is niet duidelijk wat de gevolgen voor de bond zijn als de Commissie de klacht als gegrond beschouwt. Publicitair zou het in ieder geval wel een nieuwe tegenslag voor de FIFA betekenen na de vele kritiek die het kreeg over de toewijzing van het toernooi aan Qatar, de manier waarop dat land met arbeidsmigranten omgaat en de twijfelachtige houding rond de OneLove-aanvoerdersband.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

MarcoDieBasta
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Aanpakken die zooi. FIFA en al die Bobo's en geldslaatjeseruitslaan mogen worden aangepakt. Ik ben zeker niet heilig maar er zijn dingen gebeurt tijdens dat toernooi die voor schaamrood bij een normaal mens zou hebben opgekomen. Niet bij de Arabier en niet bij Infantino en niet bij zakken vullende voetballers😭😥😭👎

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dat vind ik ook. Ik vind het raar dat de FBI nu geen bobo's oppakt.

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Waarom denk je dat Infantino in Qatar woont? Veilig achter de grenzen, maar meneer is net zo erg als Blatter.

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hij is zelfs nog erger dan Blatter met zijn krankzinnige ideeën

SoWhat13
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Er moeten toch wel een paar integere lieden bij de Fifa en Uefa zijn die nieuwe voetbalbonden uit de grond kunnen stappen zonder die groepen eng nekken die er nu de zakken vullen. Deze lichting Fifa en Uefa bestuursleden zijn allemaal zo corrupt als het maar kan en lappen alle wetten aan hun laars. En dan moeten ze die gasten met die theedoeken op hun kop er ook uitschoppen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen