Eredivisie CV-directeur De Jong springt in de bres voor Berghuis

24 januari 2023, 17:50

Steven Berghuis krijgt steun van directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV. De middenvelder van Ajax gaf na De Klassieker tegen Feyenoord een opvallend interview, waarin hij onder meer uithaalde naar de media. De Jong denkt dat Berghuis daarmee de juiste snaar heeft geraakt.

Berghuis is hét onderwerp van gesprek in Nederland. Niet alleen in de voetballerij, ook daarbuiten. In de aanloop én tijdens De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax van afgelopen zondag was Berghuis het middelpunt van de belangstelling. De middenvelder maakte in de zomer van 2021 de pikante overstap van Feyenoord naar de rivaal uit Amsterdam en dat werd hem uiteraard niet in dank afgenomen door een groot deel van de Feyenoord-supporters. Berghuis keerde zondagmiddag voor het eerst sinds zijn gevoelige transfer terug in een bomvolle Kuip om tegen zijn oude club te spelen.

De Oranje-international gaf na afloop van De Klassieker in gesprek met ESPN aan dat niet alleen hijzelf, maar ook zijn familie veel bedreigingen hebben ontvangen in de week voor de kraker in Rotterdam. Berghuis is van mening dat de media daar een grote rol in hebben gespeeld, omdat zij diens terugkeer in De Kuip te groot zouden hebben gemaakt. Hij noemde onder meer René van der Gijp, het Algemeen Dagblad én televisieprogramma Jinek. Berghuis kreeg veel complimenten voor zijn interview. Maar niet iedereen is het met hem eens. Zo schreef Willem van Hanegem in zijn column bij het AD dat Berghuis zich er 'niet zo druk' om moet maken.

Bekijk ook: 'Meest domme' Van der Gijp reageert op interview Berghuis

Directeur De Jong van de Eredivisie CV vindt daarentegen dat Berghuis het goed heeft gedaan. "Steven heeft het hier niet over journalistieke vrijheid of journalistieke onafhankelijkheid, maar over journalistieke verantwoordelijkheid. Hij denkt dat bepaalde journalisten last hebben van scoringsdrift en dat deze journalisten soms dingen groter maken dan ze zijn", vertelde De Jong in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. De Jong kent Berghuis goed van hun gezamenlijke periode bij Feyenoord, waar De Jong tussen 2017 en 2019 algemeen directeur was. "Het was volgens mij een hartenkreet waar Berghuis goed over heeft nagedacht. Hij had zich volgens mij voorgenomen om er iets over te zeggen."

Directeuren met elkaar in gesprek

De Jong zijn gevoel zegt dat het medialandschap in Nederland vandaag de dag vooral op zoek is naar 'spraakmakende meningen'. "We zien elke avond in talkshows dat niet de meest relevante gasten aan tafel zitten, maar de persoon met de meest uitgesproken mening, want dat scoort kennelijk goed. Ik kijk graag naar die talkshows, maar soms is het ook prettig als iemand het in de juiste context plaatst of terugbrengt naar de juiste proporties." De Jong vond het goed dat Berghuis wees op de verantwoordelijkheid die onder meer de media hebben en zegt dat zijn interview ertoe heeft geleid dat de directeuren van de eredivisieclubs de problemen in het medialandschap gaan bespreken.

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen