Wat kan PSV nog gaan doen in de winterse transferperiode?

11 januari 2023, 15:30

Nog voordat de transfermarkt op 3 januari officieel open ging, raakte PSV met Cody Gakpo de grote uitblinker van de eerste seizoenshelft kwijt aan Liverpool. Hoe gaan de Eindhovenaren zijn gemis opvangen? En op welke posities kan en wil de nummer drie van de Eredivisie zich nog meer versterken? FCUpdate.nl kijkt vooruit naar de transferverrichtingen die we deze winter kunnen verwachten van PSV.

Opvolging Gakpo

In de veertien Eredivisie-duels die PSV voor de WK-break afwerkte scoorde het 42 keer. Gakpo maakte er daarvan zelf negen en bereidde er bovendien nog eens twaalf voor. Daarmee was de buitenspeler betrokken bij exact de helft van de doelpunten die de ploeg van Ruud van Nistelrooij in de competitie maakte. Geen kleine schoenen dus om te vullen voor een mogelijke opvolger. De afgelopen weken circuleerden de namen van Jesper Karlsson (AZ), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Ola Brynhildsen (Molde FK) en VIktor Tsygankov (Dinamo Kiev). Toch lijkt de komst van één van die vier ondanks de forse opbrengst van de verkoop van Gakpo financieel een lastig verhaal te worden. Daarbij kan worden opgeteld dat Van Nistelrooij eerder deze week al aangaf dat hij alleen een opvolger voor Gakpo wil halen als die daadwerkelijk wat toevoegt aan het elftal. Dat zou de kans groot maken dat de positie links voorin in de tweede seizoenshelft wordt ingevuld door een speler die al deel uitmaakt van de huidige selectie. Anwar El Ghazi zou de eerste gegadigde zijn, terwijl ook Xavi Simons op links uit de voeten zou moeten kunnen.

Lees ook: Van Nistelrooij eist versterkingen: "Ik benadruk dat het nodig is"

Houdt PSV de overige sterkhouders binnenboord?

Dan moet Simons echter wel in Eindhoven blijven deze winter. De oud-speler van Paris Saint-Germain beleefde een stormachtige entree in de Eredivisie en stond na vier wedstrijden al op zes doelpunten én twee assists. Uiteindelijk stond de teller na veertien wedstrijden op het respectabele aantal van acht doelpunten en vier assists voor de nog altijd maar 19-jarige Simons, die daarmee een plaats in de WK-selectie van het Nederlands elftal afdwong. In Qatar maakte hij in het gewonnen achtste finaleduel met de Verenigde Staten bovendien zijn Oranje-debuut. Het heeft ongetwijfeld de oren van zijn voormalige Franse werkgever doen spitsen. PSG zou namelijk gebruik kunnen maken van een clausule in het contract van de middenvelder die hem in staat stelt voor een gelimiteerd bedrag terug te keren in Parijs. Naar eigen zeggen geldt dat echter pas ná het lopende seizoen, dus mocht PSG of een andere grootmacht zich deze winter melden in Eindhoven, dan kan PSV de poot stijf houden óf de hoofdprijs vragen. Dat doet het sowieso voor Noni Madueke, voor wie Chelsea in de markt zou zijn.

Fitte back meer dan welkom

Gedurende de eerste seizoenshelft kon Van Nistelrooij nauwelijks een beroep doen op Mauro Júnior. De Braziliaan kan zowel op 'tien', aan de zijkanten van het middenveld als op beide backposities uit de voeten. Vooral op die laatste plekken richtte hij zich sinds zijn terugkeer in Eindhoven na een goede verhuurperiode bij Heracles Almelo. Dit seizoen maakte hij pas in oktober zijn eerste minuten voor PSV na een slepende liesblessure. In de winterstop kwam daar een schouderkwetsuur overheen die hem tijdens het eerste Eredivisie-duel van het nieuwe jaar opnieuw langs de kant hield. Daarbij komt dat Ki-Jana Hoever en Phillipp Mwene nog nauwelijks hebben kunnen overtuigen, waardoor Van Nistelrooij vaak voor Jordan Teze, van nature centrale verdediger, aan de zijkant koos. Aan de linkerkant is de spoeling achter Phillip Max ook dun, waardoor een extra back die er direct staat deze winter meer dan welkom zou zijn voor Van Nistelrooij.

Een beer achterin

Vorig seizoen liep PSV de landstitel mis doordat het twee punten minder verzamelde dan Ajax. Opvallend was het grote aantal tegendoelpunten dat geslikt werd ten opzichte van de concurrent. Waar Ajax slechts negentien treffers hoefde te slikken, werd de PSV-defensie liefst 42 keer gepasseerd. Met het aantrekken van doelman Walter Bénitez in de plaats van de vorig seizoen regelmatig blunderende Joël Drommel en Yvon Mvogo leek PSV deze zomer een belangrijke stap naar meer verdedigende zekerheid te hebben gezet, maar niets is minder waar. Met twintig tegendoelpunten na vijftien wedstrijden incasseert de ploeg gemiddeld zelfs meer tegendoelpunten dan in de vorige jaargang (1,33 om 1,24). Van Nistelrooij kan dan ook onmogelijk tevreden zijn met zijn centrale verdedigers. Jarrad Branthwaite is talentvol maar wordt 'slechts' gehuurd van Everton. De 'eigen' verdedigers André Ramalho en Armando Obispo zakten ook dit seizoen af en toe hard door het ijs, waardoor het halen van een sterke centrale man misschien wel de grootste prioriteit heeft voor PSV.

ACTIE: Wint Feyenoord van Sparta zondag? Dan win je €100,00 met één euro inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Zeeuwke
Link gekopieerd!
avatar

Alex terug halen

RespectNietmeteenSchelden
Link gekopieerd!
avatar

Leeft hij nog die Alex ?

Zeeuwke
Link gekopieerd!
avatar

Weet niet maar was geweldige speler de Tank

RespectNietmeteenSchelden
Link gekopieerd!
avatar

Anwar El Ghazi is geen top speler, is middelmaat.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen