Lang geen tienklapper, wél spektakel bij bekerzege Utrecht op AZ

7 februari 2023, 21:40

De eerste kwartfinalist in de KNVB Beker is bekend. FC Utrecht was in Alkmaar met 1-2 te sterk voor AZ en schaart zich daarmee bij de laatste acht. De Domstedelingen kwamen op curieuze wijze op voorsprong in de eerste helft, zagen AZ via Jesper Karlsson vervolgens een strafschop missen maar een minuut later alsnog gelijk maken, maar trokken in de verlenging alsnog aan het langste eind. De Japanner Naoki Maeda kroonde zich tot matchwinner. 

Amper een week na de memorabele 5-5 in de Eredivisie stonden AZ en FC Utrecht dinsdagavond in het bekertoernooi opnieuw tegenover elkaar. De thuisploeg mist nog altijd een compleet bataljon aan verdedigers, waardoor de achttienjarige Wouter Goes net als afgelopen zaterdag tegen FC Volendam een basisplaats had. Winteraanwinst Sven Mijnans, in Volendam nog invaller, mocht voor het eerst starten van trainer Pascal Jansen. Bij de bezoekers keerde Hidde ter Avest terug als rechtsback, waardoor Mark van de Maarel de plaats van Modibo Saignan in het centrum van de defensie overnam.

Mijnans had zijn debuut in de AZ-basis kunnen opluisteren met een vroege treffer, maar na vijf minuten raakte hij van dichtbij het zijnet. Het vormde de opmaat van een keur aan kansen voor de Alkmaarders, maar omdat Jesper Karlsson het vizier niet op scherp had en Vangelis Pavlidis enkele teenlengtes tekort kwam bleef de openingstreffer uit. Aan de andere kant waren de Utrechters maar spaarzaam gevaarlijk, AZ-doelman Matt Ryan moest alleen even opletten toen Can Bozdogan het vlak voor rust met een zwabberschot probeerde. Even daarvoor moest Ter Avest overigens de strijd geblesseerd staken, hij werd vervangen door Sean Klaiber.

Na rust was het enigszins tegen de verhouding in FC Utrecht dat de score opende. Dat deed het overigens op fraaie wijze via Nick Viergever. De linksback wilde vermoedelijk een voorzet vanaf de linkerflank voor het doel slingeren, maar zag zijn volley over Ryan heen het doel in vliegen. AZ zette een tandje bij en kreeg een uitgelezen kans op de gelijkmaker toen Karlsson vijf minuten voor tijd een makkelijk gegeven strafschop mocht nemen na een botsinkje tussen Jens Odgaard en Ruben Kluivert. De Zweed zag zijn inzet echter gekeerd worden door Utrecht-doelman Vasilios Barkas. Een minuut later had Karlsson alsnog reden tot juichen toen de 1-1 binnenschoot op aangeven van Odgaard. FC Utrecht kreeg daarna nog een grote kans toen Othmane Boussaid in blessuretijd uithaalde, maar deze keer had Ryan wel een redding in huis waardoor er een verlenging aan te pas moest komen om de eerste kwartfinalist aan te wijzen. 

Daarin namen de Domstedelingen razendsnel opnieuw de leiding. Invaller Naoki Maeda werd vrij voor Ryan gezet en haalde met een bekeken schot met zijn linker de trekker over: 1-2. Nog in de eerste helft van de verlenging was AZ via Milos Kerkez dichtbij een nieuwe gelijkmaker, maar Barkas kon zijn inzet van dichtbij via de paal uit zijn doel houden.

AZ bleef ook in het tweede bedrijf wanhopig op zoek naar een treffer, maar met vereende krachten hield FC Utrecht de deur gesloten voor de Alkmaarders. De vlam sloeg bij tijd en wijle in de pan op het veld en vanaf de tribune werd Barkas bekogeld waarna hij even ging zitten. Hij kon echter gewoon verder. Gescoord werd er niet meer, waardoor FC Utrecht zich de eerste kwartfinalist in het bekertoernooi mag noemen. 

ACTIE: Wint Feyenoord van Sparta zondag? Dan win je €100,00 met één euro inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen