Vijf 'hoofdpijndossiers' voor Erik ten Hag bij Manchester United

2 februari 2023, 17:48
Vijf 'hoofdpijndossiers' voor Erik ten Hag bij Manchester United

Erik ten Hag staat met Manchester United in de finale van de League Cup. Strijdt nog mee om de FA Cup. Zit nog in de Europa League. En ook in de Premier League behoort een zeer goede klassering nog tot de mogelijkheden. Toch zijn er ook hoofdpijndossiers voor de Nederlandse coach in Engelse dienst. FCUpdate.nl zet de vijf overdenkingspunten op een rijtje.

1. Contractverlengingen met salarisplafond

David de Gea is dit seizoen opnieuw een belangrijke kracht gebleken in het doel van Manchester United. Hoewel de sluitpost een torenhoog salaris heeft, maakt hij zijn prijskaartje qua loon wel meer dan waar. Omdat Manchester United een nieuw salarisplafond ingesteld heeft om lonen zoals van Cristiano Ronaldo destijds te voorkomen, zal de Spaanse goalie wel moeten inleveren om te blijven. Of Marcus Rashford (die nog tot en met 2024 vastligt) daar ook onder moet vallen, is overigens nog onduidelijk. Alles is Ten Hag eraan gelegen om ook de absolute vedette met een nieuwe verbintenis de komende jaren te binden. Hetzelfde geldt overigens voor onder anderen Alejandro Garnacho (2024), Anthony Martial (2024), Diogo Dalot (2024), Luke Shaw (2024) en Fred (2024).

{image[360355][right-half][]}2. Opvolger vinden van Eriksen

Christian Eriksen speelde bij United in de rol die Frenkie de Jong bij Ajax had in zijn goede jaren, met Casemiro als Lasse Schöne naast zich. De Deen was een spelbepaler op het middenveld van The Red Devils, dicteerde het tempo en had met talloze voorassists een geweldige inbreng in het aanvalsspel van Manchester United. Hoe gaat Ten Hag die positie invullen na diens blessure? Fred kan naast landgenoot Casemiro gaan spelen, Bruno Fernandes kan een linie naar achteren (en dan met een andere tien), Lisandro Martinez kan naar het middenveld of Deadline Day-aanwinst Marcel Sabitzer kan de rol overnemen. De vraag is wel hoe de cruciale creativiteit van Eriksen vertegenwoordigd kan blijven bij Manchester United – dat is in elk geval niet met Scott McTominay op diens plek.

3. Keuzes voorin

Marcus Rashford aan de linkerkant is de enige plek die zeker is bij Manchester United. Maar de ziekenboeg voorin loopt verder leeg: Anthony Martial komt terug, krijgt hij weer de voorkeur boven de nuttige huurling Wout Weghorst? Aan de rechterkant heeft Jadon Sancho eindelijk weer eens minuten gemaakt, terwijl Ten Hag's aankoop Antony nog niet volledig voldoet. Aan die kant kan ook Bruno Fernandes met een versterkt middenveld uit de voeten. En hoeveel speeltijd moeten talenten Garnacho, Anthony Elanga en Facundo Pellistri gaan krijgen? En megatalent Mason Greenwood werd donderdag vrijgesproken inzake een mogelijke verkrachting, komt hij nog in beeld? Ten Hag moet plots keuzes maken voorin…

Lees ook: Greenwood vrijuit: aanklager laat alle aanklachten vervallen

4. Rouleren of doorgaan?

Ten Hag heeft zijn selectie ontzettend fit gekregen door een zware voorbereiding te draaien. Maar door het succes van de Nederlandse coach over alle competities (Manchester United zit nog in de Europa League, FA Cup, League Cup en Premier League) is de belasting op de spelersgroep hoog. Hoewel Ten Hag voorin veel te kiezen heeft, zo concludeerden we net, is er ook een vaste kern die vrijwel altijd speelt. Marcus Rashford (2271 speelminuten) kreeg nu bijvoorbeeld al meer speeltijd dan in heel vorig seizoen over alle competities. Andere sterkhouders die er vorig seizoen ook al waren (Bruno Fernandes, Luke Shaw, Diogo Dalot, Raphael Varane) liggen op koers om ook ver over het aantal speelminuten te komen van vorig jaar. Moet Ten Hag meer rouleren om niet à la FC Barcelona onder Ronald Koeman in het seizoen 2019/20 opgebrand en met blessures buiten de hoofdprijzen te grijpen? Of never change a winning team?

5. Hoe talenten een kans geven

Ten Hag slaagde er bij Ajax altijd in om grote talenten te laten doorbreken, maar dat lukt hem bij Manchester United nog niet. Garnacho is de voornaamste jonge speler met veel speelminuten, terwijl Pellistri ook een paar keer aardig inviel. Anthony Elanga raakte na de komst van Antony juist uit beeld. Kobbie Mainoo viel tegen in zijn enige basisplaats dit seizoen bij Manchester United. Maar met Zidane Iqbal loopt er nog een grote belofte rond in Old Trafford. En wat te denken van bijvoorbeeld James Garner, Brandon Williams of Shola Shoretire, die eerder zo'n grote toekomst werden aangeschreven. In het drukke schema is blijkbaar het moeilijk om talenten een kans te geven of zijn ze er nog niet klaar voor? Zoals het bij Ajax lukte, lukt dat dit seizoen in elk geval nog niet, al zijn er dit seizoen ook veel jonge spelers verhuurd.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen