Wiegman verliest weer WK-finale, Van Boekel pakt hoofdrol met ingreep

20 augustus 2023, 14:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Sarina Wiegman is er niet in geslaagd om voor het eerst in de historie het WK te winnen met Engeland. Na de eerdere EK-zege ging het voor de bondscoach in de finale in Sydney zondagmiddag mis tegen Spanje (1-0). Ondanks een gemiste penalty van Spanje na een ingreep van Pol van Boekel en dertien minuten (!) extra tijd, kon Engeland de voor rust terecht opgelopen achterstand niet meer ongedaan maken.

En dus zal het uiteindelijk niet heel lang gaan over de beslissingen van de Nederlandse arbiter, die als VAR een officiële rol had bij de WK-finale. Na een discutabele handsbal van Keira Walsh, zeker met de nieuwe regels, riep Van Boekel scheidsrechter Tori Penso na een uur spelen naar de kant. Zij besloot om een strafschop te geven, maar die werd gestopt door Mary Earps. Het was voor Jennifer Hermoso al haar tweede gemiste strafschop dit WK.

Artikel gaat verder onder video

Op het moment van de pingel stond Oranje-beul Spanje al op voorsprong, dankzij een lage schuiver van Olga Carmona halverwege het eerste bedrijf (zie onder). Wiegman zette halverwege het een en ander om en kreeg met Engeland, ondanks de strafschop tegen, wel iets meer grip op het duel. Lauren James, eerder dit WK nog negatief in opspraak vanwege een oliedomme rode kaart tegen Nigeria, kreeg in de slotfase nog een grote kans, maar benutte die niet.

Wat de FIFA niet op tv wilde laten zien tijdens de WK-finale vrouwen

Voor Wiegman is de verloren WK-finale al de tweede eindstrijd die ze niet wint, want eerder ging ze met Oranje tegen Amerika ook onderuit in de finale van een wereldkampioenschap. Dat was eveneens destijds als regerend EK-winnaar. Hoewel ze de eerste Nederlandse voetbaltrainer ooit was die met twee verschillende landen een finale op het wereldkampioenschap bereikte, staat ze qua WK-zeges dus nog altijd met lege handen. Ook voor Spanje betekent deze titel het eerste WK-goud ooit.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Marco207
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Kan iemand me uitleggen,waarom de Spaanse spits 10 min voor tijd geen gele kaart krijgt voor het opzettelijk weg schieten van de bal. Na dat er gefloten was. In mijn boekje is dat geel . Wat betekent dat de Spaanse met 2 x geel van het veld af moest ....

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen