Ajax verliest nieuw spektakelstuk tegen Marseille en kan niet meer overwinteren in Europa League

30 november 2023, 22:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Ajax zal niet overwinteren in de Europa League. De Amsterdammers moesten donderdagavond winnen op bezoek bij Olympique Marseille, maar verloren met 4-3. Steven Berghuis ontving in de tweede helft een directe rode kaart. Het werd zodoende opnieuw een spektakelstuk tussen de twee clubs, na het eerdere 3-3 gelijkspel in Amsterdam. Olympique Marseille en Brighton & Hove Albion zullen de eerste twee plaatsen verdelen. Ajax blijft laatste staan en moet op de slotdag winnen van AEK Athene om als nummer drie te overwinteren in de Conference League.

Vanaf de aftrap liet Olympique Marseille zien dat het niet voor een gelijkspel het veld op is gekomen. Het duurde nog geen minuut voordat daar de eerste kans was voor Pierre-Emerick Aubameyang. Oog in oog met Ajax-doelman Diant Ramaj wist hij niet te scoren. Niet veel later was het alsnog raak voor de Fransen. Jorrel Hato gaf zijn directe tegenstander een heel licht zetje en de scheidsrechter legt de bal op de stip. Aubameyang nam de strafschop en schoof deze heel beheerst binnen. 

Artikel gaat verder onder video

Lang duurde de voorsprong niet. Na een mooie bal over meerdere schijven kwam de bal in de voeten van Brian Brobbey. De spits, die de voorkeur kreeg boven Akpom, keek waar keeper Pau Lopez stond en schoot daarna binnen. 

En het doelpuntenfestijn hield nog even aan. Na 27 minuten kreeg Chancel Mbemba een corner van Jonathan Clauss op zijn hoofd. Hij stuurde de bal, totaal ongehinderd, in de verre hoek. Ajax keek weer tegen een achterstand aan, maar kon wederom snel orde op zaken stellen. Via Ramaj, Carlos Forbs en Berghuis kwam de bal wederom aan bij Brobbey. Hij draaide knap weg van zijn verdediger en schoot het leer overtuigend tegen de touwen. 

Beide ploegen leken daarna niet te wachten op nog een deksel op de neus en hielden even in. Met een 2-2 tussenstand zochten de spelers de kleedkamer op. 

De Amsterdammers mochten twee keer in zeer korte tijd aftrappen. Na de aftrap voor de tweede helft had Olympique Marseille namelijk maar twee minuten nodig om te scoren. Aubameyang werd in stelling gebracht door Amine Harit en werkte de bal met een heerlijke omhaal binnen, 3-2. De thuisploeg bleef de eerste 10 minuten verreweg de bovenliggende partij en creëerden een aantal kansen. Onder meer Ismaila Sarr en Joaquin Correa kregen de kans om de voorsprong uit te breiden, maar Ramaj bleek een sta-in-de-weg. 

De eerste kans na rust voor Ajax kwam pas na een kwartier. Steven Bergwijn speelde een aantal man voorbij en schoot, maar Lopez kon keren.  De hoop van de Amsterdammers op een punt of meer kreeg echter snel een flinke knauw. Berghuis tackelde snoeihard zowel de bal als zijn tegenstander. De scheids vond het, na ingrijpen van de VAR, een rode kaart en Ajax stond met tien man. 

Het was supersub Akpom die Ajax nieuw leven gaf. Slechts luttele minuten nadat hij het veld instapte, kopte hij een voorzet van Kristian Hlynsson tegen de touwen. De hoop was terug, maar tevergeefs. In minuut 92 kreeg Olympique weer een penalty, nadat Ramaj met de handen tegen het hoofd van Sarr duikt. Aubameyang wist er wel raad mee en schoot de winnende treffer binnen. 

Volgende week krijgt Ajax bezoek van AEK Athene. Deze wedstrijd moet gewonnen worden, om te overwinteren in de Conference League. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

RobindaRobot
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Wat een idioten zeg eerst belachelijke rode kaart, toch gelijk maken met 10 man en het dan weggeven met zo'n domme strafschop.

Goku
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Tjongejonge wat ze schieten der eigen in de voet. Had meer ingezeten

Kramer
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Onterechte eerste penalty, mogelijk te zwaar bestrafte rode kaart.. maar dat laat je dan even in het midden. En dan heb je de 2de penalty, de speler duikt al in de lucht en de aanraking is pas na het balcontact, weer een discutabele penalty.. maar Italianen die de wedstrijd fluiten van een Italiaanse legende, dan kan je het wel een beetje verwachten. Dat land heeft niet voor niets de meeste schandalen in en om het voetbal. Gatenkaas achterin en een slechte Tahirovic nekt ke vooral. Je was eigenlijk de betere,

jurgen😎
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Er was een mannetje liep stoer hier te doen toen Feijenoord eruit ging 2 dagen stoer doen gimenez 100 miljoen bla bla bla bla bla kon ze mond niet houden . waar is hij nu ? liever eruit in de champions league met 35 miljoen op zak dan roemloos zonder 1 overwinning eruit in de Europa league de les is niet stoer doen als je eigen club nog moet spelen in Europa . Jammer voor wel alle oprechte Ajacieden als het om Europa gaat moeten alle Nederlandse clubs zo hoog mogelijk eindigen want het geld ligt daar.

Voetbalfan
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Ik zag dat er gisteren smakelijk is gelachen om een media bericht van 020 op het tijdstip dat 010 was uitgeschakeld. Ik heb geen mediabericht nodig om nu smakelijk te lachen. Maar er is nog een mogelijkeid om uit te komen om de league waar van Gaal nogal degrinerend over deed. Succes!!!!!

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Dat Ajax in Europa niet ver kan komen is bij mij al ingecalculeerd. Gezien de ellende van waaruit Ajax kwam (18e plaats) vind ik het toch nog een knappe prestatie van de ploeg. De teleurstelling is in elk geval niet zo groot als de uitschakeling van Feyenoord in eigen huis op dinsdagavond, omdat van tevoren de verwachtingen, de aannames van de supporters, de media buiten alle realiteitszin waren. Het falen van Gimenez is net zo erg, misschien erger dan die afgang van Berghuis. Wat belangrijk is wel dat Ajax steeds 'beter' wordt en dit is belangrijk voor een zo hoog mogelijke plaats in de eindrangschikking. Duidelijk is is dat Berghuis, Gaaie, Sosa, Tahirovic, Taylor afgevoerd mogen worden. Wat spelers van Jong en Onder 18 er bij met relatief goedkope aankopen en Ajax gaat langzamerhand weer van betekenis zijn. Bij Jong Ajax is Don Niel mij zeer positief opgevallen, wat een talent. En de Setfords zijn ook keepers met perspectief. Nu AEK nog en misschien de Conference, maar is geen verplichting.

KROTJE
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Tussen twee haakjes, wat is die Pavlidis toch een doelpuntmachine zeg. Het kan niet dat besef ik ook, maar als hij bij Ajax zou spelen nou. Het is duidelijk dat Pavlidis beter dan die overdreven gehypte Gimenez is, Pavlidis is gewoon de beste spits van dit moment.

Voetbalfan
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

3 goals in Amsterdam voor iemand die overhyped is lijkt me toch aardig.

larsson
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Och och het trolletje is zijn grot weer uitgekomen. Als psv supporter sprekende hier. Ajax had vanavond moete winnen maar falen gewoon weer. De enigste supporters van Feyenoord die na lazio uit nog dachten dat ze door zouden gaan waren niet eerlijk geweest. Dus denk dat je gewoon voor je eigen clubje moet spreken, falen in een matige poel zegt genoeg hoe ruk 020 is momenteel. Ik hoop voor het Nederlandse voetbal dat ze er snel boven op komen. Maar Jongens hou eens op met het haten op clubs waar je zelf geen fan voor bent. Accepteer nu eens dat de ene club het goed heeft en daarna de andere en gun het elkaar ook gewoon

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Ja gezellig dat wij trolletjes, jij en ik uit onze grot gekomen zijn. Jij schreef: " Dus denk dat je gewoon voor je eigen clubje moet spreken, falen in een matige poel zegt genoeg hoe ruk 020 is momenteel." Dit artikel gaat puur over Ajax en wat doe jij zelf hier als PSV-er ? Ga je zelf met PSV bezig houden a.u.b. Dat 'vingertje' van jou is niet gevraagd en is niet nodig. Ja met Ajax gaat het inderdaad ruk dat hoef jij niet nog eens te benadrukken, dat weet iedereen al en daarom zijn de prestaties van Ajax navenant niet zo goed. Begrijpend lezen is voor jou misschien niet gemakkelijk. Jij reageert op mijn reactie over Pavlidis en Gimenez. Afgelopen week was een artikel over wie de beste spits van dit moment is: Pavlidis, Gimenez of Brobbey, nou ik ben gecharmeerd van Pavlidis en minder van die overgewaardeerde Gimenez die weinig deed te voorkomen dat 010 in een cruciale thuiswedstrijd door een bejaard elftal van gemiddeld 28 jaar uitgeschakeld werd. Gemiddelde leeftijd van 010 is 23 jaar ! Ik reageer nooit op artikelen over Feyenoord en PSV zoek het maar uit knap als je er één van mij vindt, maar ik reageer wel als supporters van andere clubs hun negatieve meninkjes in artikelen over Ajax uiten, mag ik ? Jij mist nuance door Feyenoord (2e) met Ajax (8e) in Europa te vereenzelvigen qua prestaties. Feyenoord speelt in de CL en Ajax op EL niveau, van Ajax mag je op dit moment niet hetzelfde verwachten als van Feyenoord, die volgens "kenners" effe gaan doorwinteren, omdat Feyenoord zo goed is. Ajax is op dit moment zoekende en aan het herstellen. Volg mijn reacties maar en dan zie je dat ik alleen met Ajaxartikelen bezig ben en als iedereen dus 'jij ook' niet op Ajaxartikelen reageert en alleen met zijn eigen club bezig houdt dan wordt polarisatie vermeden. Fijne dag.

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Voetbalfan, Als de 3 goals in Amsterdam, waarvan 2 cadeautjes voor jou de hoogste norm is dan is je kinderhand wel snel gevuld. Kom op Voetbalfan stel hogere eisen aan Gimenez, hij moet 010 op een hoger niveau brengen. Hij was onzichtbaar tegen Atletico en hij was indirect debet aan de uitschakeling door een bejaard elftal. Berghuis was gisteravond ook een lul in het kwadraat.

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

In de europa league hadden ze toch niks te zoeken in de conference is zelfs ook een lastig verhaal , mochten ze van de grieken winnen 🤔🤔

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen