Kroes houdt de gemoederen bezig: 'Ik denk dat hij met die quote heel veel mensen achter zich heeft'

17 november 2023, 11:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Alex Kroes houdt de gemoederen flink bezig. De Utrechter is weliswaar nog niet begonnen als algemeen directeur bij Ajax, maar heeft in het boek ‘Ajax in crisis’ ontzettend hard uitgehaald naar Sven Mislintat. Kroes noemt de voormalig directeur voetbalzaken van de Amsterdammers onder meer een ‘meesteroplichter’. Feyenoord-watcher Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad verbaast zich over de uitspraken van Kroes, maar denkt dat hij daarmee wel veel mensen ‘enthousiast’ heeft gemaakt.

Mislintat werd in mei door Ajax aangesteld als nieuwe technisch directeur en daarmee kwam er voor de Amsterdammers een einde aan de maandenlange zoektocht naar een opvolger van Marc Overmars. De Duitser wist dat hij voor een enorme klus kwam te staan. Ajax was bezig aan een dramatisch seizoen. De club kon Champions League-voetbal op z’n buik schrijven, de selectie was totaal niet in balans, een groot aantal sterkhouders wilde graag een stap maken én er was veel onduidelijkheid over de trainerspositie. Aan Mislintat de taak om een nieuwe trainer aan te stellen en de selectie dusdanig te versterken dat er weer om de prijzen gespeeld kon worden.

Artikel gaat verder onder video

Het huwelijk tussen Ajax en Mislintat werd echter een groot fiasco. De Amsterdammers gaven afgelopen zomer meer dan honderd miljoen euro uit aan nieuwe spelers, maar vinden zich momenteel terug op de twaalfde plaats. Slechts een aantal zomeraankopen heeft vooralsnog laten zien wel degelijk als aanwinsten beschouwd te kunnen worden. De kritiek van Kroes op Mislintat is dan ook niet gering. Volgens de aanstaande algemeen directeur van Ajax waren de afgelopen twee transferperiodes ‘de slechtste uit de geschiedenis van de club’ en is de op 24 september ontslagen Mislintat een ‘meesteroplichter en een charmante zwendelaar’.

De uitspraken van Kroes maken veel los en komen ook aan bod in de Voetbalpodcast van het AD. “Ik vraag me af hoe dat precies is gegaan. Hij is dus benaderd en heeft dus een quote gegeven. Dat vind ik ook wel vrij opvallend. Het is een opvallende quote, dus dat belooft wat voor als hij er is”, reageert Gouka. Op X spraken veel Ajax-supporters hun walging uit over de kritiek van Kroes. Zij vinden het niet slim dat de Utrechter zich zodanig uitlaat terwijl hij officieel nog niet eens werkzaam is in de Johan Cruijff ArenA. Gouka heeft echter ook andere reacties gezien. “Ik denk dat hij met die quote wel heel veel mensen achter zich heeft. Het zou anders zijn geweest als hij had gezegd dat Mislintat het beter heeft gedaan dan iedereen dacht.”

Gouka denkt dat Kroes met zijn uitspraken over Mislintat wel degelijk punten heeft gescoord in Amsterdam. “Het is wel de mening die hij verkondigt waar veel mensen enthousiast over zijn of blij mee zullen zijn. Dat geeft weer wat minder ophef. Maar ik vind het verrassend dat hij zich laat quoten over de club Ajax terwijl hij daar officieel nog moet beginnen. Of die quotes zijn van heel lang terug, maar dat kan ik me ook niet voorstellen”, aldus de verslaggever. Kroes begint op 15 maart 2024 aan zijn avontuur in Amsterdam. Ajax hoopte Kroes al eerder aan het werk te kunnen zetten, maar het concurrentiebeding verbiedt de oud-bestuurder van AZ op korte termijn zijn entree te maken in de Johan Cruijff ArenA.

Heeft Kroes er goed aan gedaan om zich zó uit te spreken?

Laden...
467 stemmen

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Waarom mag Kroese zijn mening niet geven terwijl het overgrote deel van voetbalminnend Nederland dat doet. Door de puinhoop die Mislintat ervan gemaakt heeft (samen met Hendriks die hem binnen heeft gehaald) moet hij eerst gaan puinruimen en daarna weer gaan opbouwen zelfs een blinde ziet dat. Hij toont op deze manier zijn betrokkenheid wat is daar dan dan verkeerd aan?

FCJel
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Omdat de rest van nederland niet de directeur van ajax wordt. Je geeft nogal een statement af om jezelf zo af te zetten tegen keuzes van voorgangers, terwijl je zelf nog maar moet laten zien of je het beter doet. Daarbij opgeteld, die kwestie en de gevolgen ervan met Mislintat is nog niet eens afgehandeld.

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

FCJel: Of hij het beter doet is koffiedik kijken maar slechter kan in ieder geval niet kijk maar naar waar Ajax nu staat. Kroese mocht geen contact met Ajax hebben tot in maart 2024 maar volgens de media heeft hij al contact gehad met onder andere Van Gaal. Het is toch overduidelijk dat die Mislintat er een puinhoop van gemaakt heeft net zoals de rvc die hem aangesteld hebben. Waarom mag Kroese daar dan niets over zeggen?? Dat mag hij dan volgens jou pas als hij bij Ajax in functie is, flauwekul eerste klas. Van Gaal heeft Kroese heel hoog staan, jij bent vergeleken bij Van Gaal een leek. Wie ben jij dan om te twijfelen of hij het dan beter doet. Die Mislintat heeft tientallen miljoenen door het putje gespoeld met spelers die duidelijk het Ajax niveau niet hebben kijk maar naar de ranglijst. Van Ajax wordt altijd verwacht dat ze in de top van de eredivisie meedraaien dan is een twaalfde plaats ver beneden hun stand en wie is daar verantwoordelijk voor ...... En ga nou niet Steijn de schuld geven want hij moest werken met een selectie waarvoor hij niet gekozen had.

FCJel
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Nou nou, doe is even rustig joh. Dat het een puinhoop geworden is staat vast, maar om te zeggen dat je nekslagen uit zou delen is toch niet sjiek als je zelf die puinhoop nog binnen moet treden? Dit heeft hij toch heel niet nodig, wie wordt hier nou beter van? Achteraf is allemaal makkelijk praten, maar hij legt de lat hoog voor zichzelf. Beter houd hij zijn hoofd koel, en verbeterd hij de zaak voor ajax. Geen woorden maar daden zeggen we dan.

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Wat betreft die nekslagen dat is geheel voor de rekening van Kroese. Ik denk dat hij dat meer uit emotie heeft gezegd omdat hem een hele zware klus te wachten staat wat betreft het opruimen van de puinhoop die zijn voorganger heeft achtergelaten. Dat hij de lat hoog legt voor zichzelf is logisch want als hij iets anders zou zeggen dan kan hij beter niet aan deze klus beginnen. Dat noemen ze prestatiedwang en volgens mij heeft Kroese dat in zich wat alleen maar goed is.

FCJel
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Je bent er maar druk mee, clubs bij mensen zoeken en erop wijzen dat ze niet op andere clubs mogen reageren. Wat is jouw motivatie daarvoor? Ik heb een sterke voorkeur ja, maar ik ben ook voetballiefhebber in z’n algemeen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen