Potindeling: Oranje moet rekening houden met loodzware groep op EK 2024

21 november 2023, 22:52   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Het Nederlands elftal is verzekerd van een plek in Pot 3 voor de loting van de groepsfase van het EK. Bondscoach Ronald Koeman moet rekening houden met zware tegenstanders.

De potindeling wordt bepaald aan de hand van de resultaten in deze kwalificatiecyclus. De groepswinnaars krijgen de beste indeling, daarna volgen de nummers twee (waaronder Oranje). Met vijftien punten staat Nederland vijftiende op de algehele lijst, goed voor een plek in Pot 3.

Artikel gaat verder onder video

De vier potten bestaan uit zes landen. Omdat gastland Duitsland automatisch in Pot 1 zit, en er in totaal tien groepswinnaars zijn van de kwalificatiepoules, zit er slechts één nummer twee in Pot 2.

Pot 1 herbergt Duitsland, Portugal, Frankrijk, Engeland, België en Spanje. In Pot 2 is plek voor Turkije, Denemarken, Hongarije, Albanië, Roemenië en Oostenrijk. Ook Pot 3 bevat sterke landen als Kroatië, Tsjechië Schotland, Slovenië en Servië en dus Nederland.

Toch zal bondscoach Ronald Koeman ook vrezen voor een sterk land uit Pot 4, waar Italië, Zwitserland en Servië al inzitten. Daar komen nog drie winnaars bij van de play-offs van de Nations League.

Waneer is de EK-loting?

De loting voor de groepsfase van het EK is zaterdag 2 december in Hamburg. Een zware poule zou voor Oranje niet onoverkomelijk zijn. De nummers één en twee zijn verzekerd van deelname aan de achtste finale, terwijl ook de vier beste nummers drie zich kwalificeren voor de knock-outfase.

Potindeling EK 2024

Pot 1
Duitsland
Portugal
Frankrijk
Engeland
België
Spanje

Pot 2
Hongarije
Denemarken
Hongarije
Albanië
Roemenië
Oostenrijk

Pot 3
Schotland
Slovenië
Slowakije
Tsjechië
Nederland
Kroatië

Pot 4
Servië
Italië
Zwitserland
Winnaar play-offs
Winnaar play-offs
Winnaar play-offs

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

haike
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Oostenrijk pot 1??? wat hebben die de laatste jaren gepresteerd dan???

Exitium
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Pot 2. En 19 punten gehaald in de kwalificatiepoule. Potindeling gaat op basis van deze kwalificatie; beste zes groepswainnaars in pot 1, overige groepswinnaars en beste nummer 2 in pot 2, en daarna de nummers twee van best naar slechtst in potten 3 en 4. De drie playoffwinnaars komen er nog bij in pot 4.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen