Maarten Wijffels schetst zorgwekkend beeld over toekomst Ajax en wijst schuldige aan

26 december 2023, 08:36   Bijgewerkt: 26 december 2023, 08:49
Foto: © ProShots

Maarten Wijffels heeft dinsdag in de AD Voetbalpodcast een zorgelijk beeld over de nabije toekomst van Ajax geschetst en daar binnen Ajax een verantwoordelijke voor aangewezen. De journalist is van mening dat Edwin van der Sar te veel zaken niet goed heeft aangepakt, wat ook één van de vele redenen is voor de onrust binnen de Amsterdamse club.

 "Nu zijn ze weer aan het wederopbouwen, maar betrokken schetsen een beeld dat het wel twee jaar kan duren voordat de hele organisatie weer klaar is om te presteren", geeft Wijffels aan in de AD Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad: "Niet alleen het eerste elftal, maar ook de jeugdopleiding en het voetbal van Ajax en de manier waarop er gescout moet worden. Op allerlei vlakken", zegt de journalist, die daarmee een zorgelijk beeld schetst. Veel tijd om te weder opbouwen heeft Ajax niet, want van de club wordt er verwacht dat er direct weer gepresteerd wordt.

Artikel gaat verder onder video

"Het geeft maar weer aan dat het uiteindelijk allemaal toch op mensen aankomt en als je mensen spreekt, dan is er toch echt heel veel terug te leiden op de besluitenloosheid van Edwin van der Sar", zegt Wijffels over de voormalig-algemeen directeur, die door hem wordt aangekeken als het om de onrust binnen de club gaat. "Hij heeft in allerlei dossiers dingen op zijn beloop gelaten, maakte halve en late beslissingen of geen beslissingen", voegt de journalist er tot slot nog aan toe.

Sjoerd Mossou hoort dezelfde geluiden als Wijffels en denkt dat het wanbeleid bij Ajax al langer speelde, maar dat Erik ten Hag en technisch directeur Marc Overmars - die succesvol waren in Amsterdam - dat konden verbergen: "Het is heel lang gecamoufleerd door een goede trainer en technisch manager. Een vlucht naar voren als het gaat om salaris, is ook niet onbelangrijk."

Had Ajax Edwin Van der Sar moeten wegsturen?

Laden...
2008 stemmen
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

QuarlonK
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Als het ergens slecht gaat komen altijd dit soort verhalen. Als het al zo lang een zooitje is dan had ik graag eens journalisten gezien die door de resultaten geen prikten en de noodklok luiden. Dan ben je pas echt een journalist. Maar dat kunnen, willen of durven ze niet. Als de resultaten slecht zijn weet iedereen het en buitelen de ‘onderzoeksjournalisten’ over elkaar heen met open deuren intrappen

Kramer
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Dat deden ze dus wel, de RVC en Edwin zelf trokken zich er noets van aan.

BENNINK24
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Schoon schip maken , en snel !!! Anders wordt het de ondergang van een voetbal historie. Zou ontzettend jammer, dat ajax het voorbeeld voor heel Nederland , van aantrekkelijk voetbal ,tot aan internationaal toe , weg zou vagen .

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Wijffels en Mossou zijn de huisjournalisten van het Algemeen Dagblad, de krant voor de regio Rotterdam. Waarom maken zij zich overdreven druk om het reilen en zeilen van een Amsterdamse club als Ajax. Laten zij zich beter zorgen maken om de komende afwezigheid van 4 spelers van Feyenoord. Feyenoord de club die op het sportieve vlak in de laatste wedstrijden liet zien steeds moeizamer tot goed spel en overwinningen te kunnen komen met als gevolg dat een droom CL-halve finale thuis om zeep werd geholpen door een subtopper uit Spanje en een voorziene 2,3 miljoen Euro door een onderdeurtje als Celtic de grond werd ingeboord. Wat met Ajax gebeurde door de gevolgen van de kwestie Overmars, door de miskleunen van Van der Sar/Van Halst/Hendriks/RvC/Schreuder/Steijn en mede door de (vermeende) oplichterij van Mislintat en zijn zakenpartner, zijn al lang breed en uitvoerig bekend en de ellende op sportief gebied is al duidelijk zichtbaar en dit laatste als dieptepunt de uitschakeling door Hercules. Waarom moeten Wijffels en Mossou zich geroepen voelen om nog extra aandacht aan de wederopbouw van een Amsterdamse voetbalclub notabene de natuurlijke vijand Ajax, schenken en daaraan zelfs een tijdspanne van 2 jaar durven te koppelen, wie zijn zij te denken deze wijsheid in pacht te hebben ? De consequenties voor de eerder genoemde personen en voor de supporters van Ajax zijn ook al niet mals: Van der Sar hartproblemen, Huntelaar ziek, Mislintat ontslagen, Tadic/Klaassen/Blind met ontevreden gevoel vertrokken, de supporters hebben (vele) kosten noch moeite gespaard om Ajax goed te zien voetballen maar in de plaats daarvan teleurstelling op teleurstelling kregen voorgeschoteld. Natuurlijk is er in ons land vrijheid van berichtgeving voor de media, maar kunnen deze 2 niet wat dimmen in hun inmiddels achterhaalde berichtgeving. Ajax heeft al 2 riooljournalisten in huis in de personen Verweij en Driessen. Opportunisme ten top, want als Ajax in de (nabije) toekomst weer goed meedraait staan deze gasten vooraan met het ophemelen verheerlijken van datzelfde Ajax, goedkoop verdienmodel.

zestien
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Het niet aantrekken van Peter Bosz vanwege oud zeer en het aantrekken van Maurits Hendriks kunnen allebei op zijn conto worden geschreven. Twee beslissingen die disastreus gebleken zijn voor Ajax.

KROTJE
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Ik denk dat ook Guardiola dit Ajax met deze selectie niet ver had kunnen brengen. Het zijn de miskopen van Mislintat die Ajax tot nu toe de das omdeden. Peter Bosz is bij PSV succesvol vanwege de goede spelers. Elke andere coach zou ook hetzelfde hebben gepresteerd als Bosz tot nu toe het gedaan heeft. Over Hendriks kan ik niet oordelen.

Finalflow
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

@Krotje, niet ver nee geen 1e plaats maar ten eerste waren er geen aankopen geweest die Bosz niet had willen hebben. Hij zou de beste opgesteld hebben en meer vragen van zijn spelers. Hij zou zeer waarschijnlijk Brobbey weer weggestuurd hebben als hij niet wedstrijdfit was. Dit soort details maakt natuurlijk een groot verschil met de beste worden en tegen een amateur club verliezen.

KROTJE
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Beste Finalflow, " Hij zou de beste opgesteld hebben en meer vragen van zijn spelers." Mag jij mij namen geven van de "beste" spelers van dit hele slechte elftal. Zij zijn immers allemaal kwalitatief niet toereikend genoeg om voor goed gekwalificeerd te zijn, zelfs Bergwijn, Berghuis, Brobbey, Taylor ook niet om maar niet van de miskopen te spreken. Verliezen van een amateurclub door een Eredivisieclub is niet nieuw of uniek, maar als het om Ajax gaat dan telt het dubbel zo erg, dan wordt het een sensatie. Bosz is in mijn visie een middelmatige coach, waar in Duitsland alleen al zo veel van zijn. Bosz heeft elders ook geen aansprekende successen als coach behaald. Bosz staat nu voor een hele brede goede PSV selectie en het is niet zo moeilijk als coach om met deze selectie prijzen te winnen, althans zeker in Nederland. Ik weet bijna zeker dat als de oude heer Advocaat in de plaats van Bosz coach van dit PSV is, Dick ook goede resultaten zal halen. Hetzelfde zou ook voor Ruud van Nistelrooij gelden. Deze spelersgroep van PSV is in Nederland buitencategorie gewoon.

Kramer
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Van der Sar is ook gewoon de hoofdschuldige, geen twijfel over mogelijk. En na het gedwongen vertrek van Overmars werd ook gelijk duidelijk dat meneer er geen hol van snapte. Als hoogste baas ligt je hoofd altijd op het hakblok en je moet voorkomen dat de mensen kunnen hakken. Achteraf is inderdaad makkelijk lullen, je kent de uitslag, maar vanaf minuut 1 bij het Overmars dossier riep een grote groep al dat Edwin plaats moest maken omdat hij incapable was. Een goede RVC met de nodige ervaring had hem ontslagen, dit bleef uit want dat krijg je met teveel vriendjes overal.

CG
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

De situatie van Ajax ligt niet aan één persoon. Een zéér grote kans blijft dat er meerdere personen erbij betrokken zijn. Kan niet anders lijkt mij !!

Dug out
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Geen idee wat Van der Sar wel en niet heeft nagelaten. Wel weet ik dat hij laten zien dat de CL belangrijk is en de CL miljoenen belangrijk zijn. De ironie is dat Feyenoord en PSV hier gehoor aan hebben geven. Toen Van der Sar weg was werden er binnen Ajax daarentegen keuzes gemaakt die indruisen tegen de doelstelling: CL spelen. Geen bewezen toptrainers of topvoetballers aangesteld. De bewezen topvoetballers zoals Tadic, Blind, Kunduz, Klaasen en Alvarez zijn zelfs weggejaagd of verkocht.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen