John van 't Schip geeft woensdag bij Ajax antwoord op een belangrijke vraag

6 maart 2024, 07:42   Bijgewerkt: 6 maart 2024, 12:14
Foto: © Imago

Ajax bereidt zich voor op de heenwedstrijd tegen Aston Villa in de achtste finales van de Conference League. De grote vraag is of John van ’t Schip donderdag in het thuisduel met de huidige nummer vier van de Premier League een beroep kan doen op Steven Bergwijn en Steven Berghuis. Bergwijn staat al bijna een maand aan de kant met een hamstringblessure, terwijl Berghuis de laatste twee duels aan zich voorbij moest laten gaan. Van ’t Schip komt woensdagmiddag mogelijk met duidelijkheid.

De interim-hoofdtrainer leek na het optreden in de thuiswedstrijd tegen PSV (1-1) op 3 februari zijn ideale basiself te hebben gevonden. Jordan Henderson maakte ruim twee weken na zijn komst zijn entree in het wit-rood-wit en prompt gaven de Amsterdammers veel minder ruimtes weg dan in de wedstrijden ervoor. Ajax ontving een paar dagen na de topper tegen PSV en enkele dagen vóór het uitduel met sc Heerenveen echter slecht nieuws uit de ziekenboeg. Bergwijn had op een training een hamstringblessure opgelopen en kon daardoor de hele maand februari niet meer in actie komen.

Artikel gaat verder onder video

Het wegvallen van Bergwijn was een fikse aderlating en vooral een hard gelag voor Ajax, zeker toen ook Berghuis fysieke klachten kreeg. De rechtsbuiten was niet ongeschonden uit de thuiswedstrijd tegen FK Bodø/Glimt gekomen. Hij liet het competitieduel met NEC schieten zodat hij fit genoeg zou zijn voor de return in Noorwegen. Dat was hij en met een doelpunt zelfs nog de belangrijk, maar in de daaropvolgende twee wedstrijden (tegen AZ en FC Utrecht) was hij niet van de partij. Zonder Bergwijn én Berghuis besloot Van ’t Schip om zonder buitenspelers te gaan opereren en zijn elftal in een 5-4-1-systeem het veld in te sturen.

Ajax tankte in dat systeem vertrouwen door FC Utrecht afgelopen zondag te verslaan en voor het eerst sinds eind november het doel schoon te houden. De grote vraag is dan ook of Van ’t Schip van plan is om terug te keren naar een systeem met drie aanvallers, indien Bergwijn en Berghuis weer inzetbaar zijn. Berghuis was voor het treffen met FC Utrecht nog een ‘twijfelgeval’, dus Van ’t Schip lijkt hem te hebben gespaard voor de heenwedstrijd tegen Aston Villa. Bergwijn stond vorige week weliswaar op het trainingsveld, maar was nog niet fit genoeg om in actie te komen. Van ’t Schip zal woensdagmiddag op zijn persconferentie vertellen of dat nu wél het geval is.

Het persmoment met Van ’t Schip in de Johan Cruijff ArenA begint om 12.15 uur en is live te volgen via Ajax.nl, op de Ajax App en via het YouTube-kanaal van de Amsterdammers. Het thuisduel met Aston Villa is donderdagavond om 18.45 uur.

Indien fit moeten Bergwijn én Berghuis starten tegen Aston Villa

Laden...
868 stemmen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Dug out
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Ajax is echt vele malen beter met Bergwijn en Berghuis. De feiten tonen het aan en nagenoeg alle analisten zijn het hierover eens…

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Aanvallend wel. De vraag is hoeveel het scheelt verdedigend. En verdedigend is nou net waar het grootste probleem lag de afgelopen... 6/7 maanden? Het is ook jammer dat de opstelling hoe hij zondag stond niet echt getest werd (want Utrecht was ook zeer slecht), dus ik hoop dat ze meer getest worden zodat gekeken kan worden of het stabiel genoeg is om er aanvallende krachten voor op te offeren

Voorspeller
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Aanval is de beste verdediging. Dus altijd opstellen heeft Brobbey ook meer steun

TimKlaasse2
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

5 3 2 berghuis op cam en bergwijn naast broobey in de spits

CG
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Bij Ajax is (en blijft) de defensie altijd de zwakste schakel. Omdat Ajax steeds (voor ca. 80) aanvallend speelt heeft de defensie daardoor niets te zoeken in een voetbalwedstrijd. Ajax moet spelen op een verdeling voor 65 ( (a 70) procenten aanvallend gaan voetballen waardoor de verdediging alleen hierdoor méér in het spel komt. De wedstrijd thuis tegen fc Utrecht lied dat zien waardoor de wedstrijd door deze tempo wél véél beter in balans aanwezig was. Er was méér rust in de tent aanwezig. Deze percentageverschil is ook zichtbaar bij véél Europese topclubs !!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen