Ophef in Engeland: politiek protest tegen nieuw gekleurd symbool op EK-shirt

22 maart 2024, 14:20
Foto: © Imago

Nike lanceerde recentelijk het nieuwe Engelse shirt voor het aankomende Europees Kampioenschap in Duitsland, maar vanuit verschillende hoeken zijn daar protesten tegen gekomen. Het St. George-kruis heeft namelijk op het tenue andere kleuren gekregen.

Normaal gesproken is het kruis rood en staat het op een witte achtergrond. De Engelse vlag is hier een voorbeeld van. Het symbool op het EK-shirt heeft echter verschillende tinten rood, blauw en paars. Keir Starmer, leider van de Labour-partij, kan de aanpassing niet begrijpen. “Dit symbool is verenigend, het is iets waar we trots op zijn. Kan Nike wel uitleggen waarom ze dit dachten aan te moeten passen? Ze moeten het heroverwegen en terug veranderen.”

Artikel gaat verder onder video

Bovendien valt Starmer over de prijs van de shirts. “De verkoopprijs mag ook omlaag." Omgerekend kosten de replica’s voor volwassenen zo’n 100 euro en de wedstrijdexemplaren ongeveer 145 euro.

Ook een ander lid van de Labour-partij, Emily Thornberg, vindt het nieuwe ontwerp ‘een beetje vreemd’. Tegen de BBC zegt ze: “De Engelse vlag is de Engelse vlag. Stel je voor dat ze een beetje paars toevoegen aan de Ierse driekleur. Waarom rommelen we met de vlag. Ik begrijp het niet.”

Minister-president Rishi Sunak sluit zich hierbij aan: hij vindt dat de vlag niet aangepast had mogen worden. "De vlag is perfect zoals die is." Nigel Farage, voormalig leider van de VK-onafhankelijkheidspartij en later de Brexit-partij, noemt het een ‘complete grap’ en voegt eraan toe dat dit symbool niks te maken heeft met het St. George-kruis.

Volgens Nike is het nieuwe kruis ‘een speelse vernieuwing die fans kan inspireren en bij elkaar kan brengen’. Een woordvoerder heeft ondertussen laten weten de shirts niet aan te passen, ondanks alle kritiek.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen