Uiterst donker scenario mogelijk bij Ajax: ‘Dan ben je weer maanden en maanden verder’

4 april 2024, 10:55   Bijgewerkt: 4 april 2024, 11:12
Foto: © Imago

Sjoerd Mossou houdt er rekening mee dat het nog lang héél onrustig kan blijven bij Ajax. De huidige nummer vijf van de Eredivisie moet na de schorsing en het mogelijke ontslag van Alex Kroes op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Volgens Mossou zijn er twee scenario’s denkbaar: óf Ajax stelt tijdelijk een soort ‘tussenpaus’ aan, óf er ontstaat weer een soort ‘politieke veldslag’.

De Amsterdammers hoopten met de aanstelling van Kroes voor rust en duidelijkheid te kunnen zorgen. De geboren Utrechter begon op 15 maart jongstleden officieel aan zijn functie en boog zich in de afgelopen weken al over agendapunten als het hoofdtrainerschap en de samenstelling van de selectie, maar kreeg vlak voor het afgelopen weekeinde te horen dat de Raad van Commissarissen geen vertrouwen meer had in een verdere samenwerking. Reden: Kroes kocht een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming ruim 17.000 Ajax-aandelen en heeft zich volgens de club daarmee schuldig gemaakt aan handel met voorwetenschap.

Artikel gaat verder onder video

Kroes werd met onmiddellijke ingang geschorst en keert naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer terug in de Johan Cruijff ArenA. Wat nu? “Er zijn twee scenario’s denkbaar”, begint Mossou in de Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad. “Het eerste is dat de kruiddampen gewoon neerdalen en dat er een soort interim-directeur komt, bijvoorbeeld Michael Kinsbergen ofzo, en die gaat dan de rust weer herstellen. Dat is voor Ajax denk ik het best denkbare scenario. Niet voor Alex Kroes, maar wel voor Ajax. Zeker op de korte termijn. Binnen de lange termijn weet je dat natuurlijk nooit.”

Maar volgens Mossou moet men in Amsterdam en omgeving er ook rekening mee houden dat het gedoe rond de persoon van Kroes nog een hele lange nasleep gaat krijgen. “Er is ook een scenario denkbaar dat dit het begin is van wéér een soort politieke veldslag. Het is algemeen bekend dat er in de bestuursraad van Ajax, dat is zeg maar het orgaan boven de RvC, nog altijd veel steun is voor Kroes. Daar zitten heel veel mensen in waar hij een band mee heeft, die voor zijn komst waren om het zo maar te zeggen. Daaronder zit de RvC en dat is natuurlijk het orgaan dat hem buiten heeft gewerkt. Tussen die twee bestuurslagen zit nogal wat frictie. Het zou dus kunnen dat de boel nóg een keer in de fik gaat, voor de zoveelste keer. En dat is als de bestuursraad zich tegen de RvC keert en de RvC, dat kunnen ze formeel, afzet en een nieuwe RvC gaat installeren. Dan ben je weer maanden en maanden verder.”

Rapport over Mislintat

De frictie tussen de RvC en Kroes volgens Mossou al met het KPMG-onderzoek naar Sven Mislintat. De Duitser begon vorig jaar mei aan zijn functie als technisch directeur en gaf in de zomerse transferwindow voor meer dan honderd miljoen euro uit aan nieuwe spelers, maar weinig nieuwkomers zijn een aanwinst gebleken. De NOS publiceerde in september een onderzoek waarin stond dat Mislintat zich mogelijk schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling. Zo zou hij de Kroatische verdediger Borna Sosa via een zakenrelatie naar Ajax hebben gehaald. Mislintat werd op 24 september op straat gezet en het onderzoek is inmiddels afgerond, maar de uitkomsten zijn nog niet gepubliceerd.

“Aan Kroes is gevraagd of hij dat onderzoek naar buiten toe wilde steunen en uitdragen als soort rapport namens de club. Nou, dat wilde hij absoluut niet”, aldus Mossou. “Wat ook wel iets zegt over wat hij vindt van dat rapport. Daar ontstond al eerder, net toen hij was begonnen, gedoe over.” Dat kwam ook al naar voren in een opiniestuk van Mossou. “Al vlak vóór zijn eerste werkdag vroeg de Raad van Commissarissen van Ajax of Kroes het inmiddels afgeronde KPMG-rapport over de ontslagen technisch directeur wilde steunen, al was het maar richting de buitenwereld. Kroes weigerde, vond het een flutrapport en vertelde het controlerend orgaan dat ze de conclusies zelf maar moesten verdedigen”, zo schreef de verslaggever.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Welke straf hangt Alex Kroes boven het hoofd om handelen met voorkennis?

Alex Kroes wordt niet alleen geschorst door Ajax, maar moet ook vrezen voor strafrechtelijke vervolging.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ajax is diep gezonken De ene na de andere beerput die open gaat Her bestuur dat niet deugt speler die niet aan de verwachtingen doen trainers die er niet de verwachtingen waar maken/ spelers beter maken chemie mis op het veld assistent trainers die niets toevoegen het gaat maar door in Amsterdam

KROTJE
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Ajax is een voetbalclub-/bedrijf. Voor de supporters en mij is het belangrijkste dat Ajax weer normaal voetbalt, hopelijk met nieuwe verfrissende spelers in het komende seizoenen. Ajax kan je niet met Vitese vergelijken (jammer voor zo'n historische club, jammer jammer jammer), Ajax heeft genoeg liquide middelen om weer lekker te gaan ballen. Dat bestuurlijke gezever heeft geen directe invloed op het spel, wel een nieuwe goede coach.

Goku
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Krotje, volgens mij heeft Ajax dit seizoen een krediet afgesloten om alles te betalen. Daarnaast kan je gewoon geen elftal optuigen als het in de bovenste lagen niet goed functioneert, alles heeft invloed op het elftal, zie Vitesse. Ik hoop voor de Ajax supporters (ook de competitie) dat de club heel snel een draai gaat maken, maar ben bang het het politieke spel binnen Ajax dat dit niet gaat lukken

jurgen😎
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

@krotje Precies dat. de spelers en de trainer hebben invloed op het spel . Maar ik snap niet wie er nu precies verantwoordelijk zijn voor het aankoopbeleid want volgens het rapport is niemand verantwoordelijk. Dus van de 110 miljoen die is uitgegeven is er niet eens een paar weken goed gescout??????

KROTJE
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Van dat krediet Goku weet ik niet hoe die precies afgerond zou moeten worden, maar Ajax kan door verkopen in elk geval wat inkomsten genereren. Je hebt wel gelijk dat totale rust in een organisatie prestatie verhogend moet zijn, maar ja nood breekt wet soms. Wat kunnen hebzucht, machtswellust en dickpics toch ellende veroorzaken hè. Tja wat overblijven zijn de mooie herinneringen, maar clichématig "slechte tijden goede tijden" daar teren wij maar op. Dank voor je begrip, heldere mening en uitleg. Hé Goku, Ajax gaat zondag winnen hoor, ha ha ha. Feyenoord staat stevig 2e nu is fijn en niet is interessanter dan de CL plus inkomsten, hopen dat Slot en enkele overgebleven sterkhouders jullie succes kunnen voortzetten.

KROTJE
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Beste Jurgen, ik denk hardop, omdat ik zonder bewijs het eigenlijk niet mag zeggen, maar de verantwoordelijken zijn in mijn ogen het duo Huntelaar/Hamstra, Klaas Jan is nu ziek, Hamstra is weg en Van der Sar/Van Halst (?) zijn mede verantwoordelijk voor de aanstelling van Mislintat. Maar goed net als slechte beleggingen ( ha ha ha), gedane zaken nemen geen keer, vooruitkijken dan maar. Trouwens Jurgen, ik las dat Ajax bij vertrek van Berghuis Jahanbaksh van jullie transfervrij gaat overnemen. Hoe denken jullie over hem ? Ik vind hem mentaal niet sterk genoeg of ik zie het verkeerd misschien ? Hij is wel dribbelsterk toch ?

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

@krotje Volgens mij moet de trainer aangeven wat hij nodig heeft voor zn elftal dan moet de scouting ernaar opzoek gaan , dan moet de Td het financiële plan goedkeuren , en dan moet toch de rvc toestemming geven? Ik zelf heb niks gehoord van Jahanbaksz. Maar ik denk niet dat er veel poespas gemaakt gaat worden ook al zou hij naar Ajax vertrekken. is geen grote persoonlijkheid in de kleedkamer ligt volgens mij goed in de groep. Hij heeft gedaan wat hij kon doen af en toe wel eerlijk gezegd een belangrijk doelpunt gemaakt maar naar mij ogen toch te licht bevonden. Als hij gaat en hij kan zn carrière nieuw leven inblazen met ie dat zeker doen. Dan wens ik hem persoonlijk veel succes. En een waardig afscheid bij Feijenoord.

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jurgen dank voor je reactie, tja wij wachten als Ajacieden het maar af wat er gaat gebeuren. Van Jahanbaksh las i of bij MSN of een andere voetbalsite. Veel plezier vanavond.

Laurens1
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mossou is nu niet bepaald objectief in zijn berichtgeving, AD journalist welke toch moeten smullen van de malaise in Amsterdam. Jaren lang heeft hij boven op de misère bij Feyenoord gezeten, heerlijk toch dat hij nu Ajax mag afbranden. Je kunt het die jongen ook niet kwalijk nemen, werkt al 20 jaar voor het AD, dus wiens brood men eet, diens woord men spreekt!

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Laat gaan die Mossou en toch vind ik hem minder irritant dan Driessen, hij is een onruststoker. Wij gaan vanavond kijken naar Ajax, bij winst op Go Ahead kan veel beter uit zien.

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Nou, daar gaan we weer een paar maanden door met deze rommel. Jezus. Zet er iemand neer en doe een goede background check en als er iets is wat niet kan niet aan beginnen. En ga nou eens opbouwen ipv meer afbreken

CG
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Eerst moet KINSBERGEN komen. De rest van de hele RvC en de partij daarboven moeten ook de voordeur verlaten. Eerder zal er anders zeker geen schoon schip komen. Klinkt logisch!!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen