Van Gaal begint aan strijd tegen de klok

3 september 2012, 14:35

Met een selectie die voor bijna de helft bestaat uit spelers met vijf interlands of minder achter hun naam, moet Louis van Gaal de komende week een eerste stap zetten richting het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië. De bondscoach bouwt aan een nieuwe ploeg, maar weet als geen ander dat er ook meteen gepresteerd moet worden. Bouwen en presteren tegelijk, dat is de missie van de coach van Oranje.

Van Gaal besloot voor de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije (vrijdag, thuis) en Hongarije (volgende week dinsdag, uit), geen beroep te doen op spelers als Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel. Ze hebben in de voorbereiding te weinig gespeeld, gaf de coach als uitleg. Een plausibele uitleg aangezien het trio inderdaad amper in actie kwam in de maanden juli en augustus, maar er valt wel direct een brok ervaring weg. En met Van der Vaart en De Jong bovendien tweederde van het middenveld dat vorige maand tegen België speelde.

Bondscoach Van Gaal zal tijdens onrustige nachten nog wel eens terugdenken aan het najaar van 2000, toen Oranje onder zijn leiding om verschillende redenen ook wat moest verjongen. Het gevolg: de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland eindigde in de ArenA in 2-2, een maand later eindigde Nederland-Portugal zelfs in 0-2. Die vijf verliespunten kwam Oranje niet meer te boven, met een gemist wereldkampioenschap van 2002 als gevolg.

Interessant zal vooral worden wie Van Gaal op het middenveld gaat zetten. Nigel de Jong is om eerder genoemde redenen niet opgeroepen en omdat Mark van Bommel voorlopig gestopt is bij Oranje, moet er een nieuwe controleur opstaan. Kevin Strootman zou dat kunnen, Jordy Clasie lijkt een andere kandidaat. Voor de plek van Van der Vaart lijken met name Urby Emanuelson en Leroy Fer in aanmerking te komen.

Vanavond, om 18.30 uur, traint de vernieuwde selectie van het Nederlands elftal voor het eerst. Daarna heeft Van Gaal nog welgeteld drie oefensessies om zijn team te smeden én op scherp te zetten voor de belangrijke wedstrijd tegen de Turken. Niet Turkije, maar de klok zou wel eens de belangrijkste tegenstander van Oranje kunnen zijn.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen