Kieft over Oranje: "Man, ik ben me dood geschrokken"

8 september 2015, 08:03

Het Nederlands elftal heeft bijzonder weinig indruk gemaakt op de voetbalvolgers en dat geldt ook voor Wim Kieft. De oud-international vond het helemaal niets wat Oranje liet zien in de EK-kwalificatienederlagen tegen IJsland (0-1) en Turkije (3-0). "Man, ik ben me dood geschrokken", zegt hij over het optreden van de ploeg van bondscoach Danny Blind.

Kieft kon zijn ogen niet geloven. "De dertigers als Robin van Persie en Wesley Sneijder kunnen het amper nog belopen. Arjen Robben is vaak geblesseerd en wat erachter komt met Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en dat soort gasten, kan het niet aan", bromt de oud-aanvaller in De Telegraaf.

"De staat van ons voetbal is aan de oppervlakte gekomen", vindt Kieft. "Het wordt wachten op jongens als Jairo Riedewald, Daley Blind, Davy Klaassen, Kenny Tete, Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Memphis. Maar het is allemaal van mindere kwaliteit dan van de jongens die in de jaren tachtig stonden te trappelen. Zoals Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten en Gerald Vanenburg."

Kieft vindt Oranje sinds de derde plek op het WK in Brazilië onherkenbaar. "Guus Hiddink en Danny Blind zijn er beiden nooit in geslaagd met een vaste speelwijze houvast te bieden aan de spelers. Tegen Turkije stonden bijna alle internationals strak van de zenuwen en zijn ze gewoon gesneuveld onder de druk. Zo iemand als Narsingh geeft me het idee dat hij blij is als hij niet op het bord staat bij de bespreking."

"Ook de weerbaarheid ontbrak in Turkije", gaat Kieft verder. "Terwijl je denkt kans te maken tegen die wispelturige Turken. Maar uiteindelijk is Nederland vele malen wispelturiger. Een teleurstellende constatering", verzucht de voormalig international. "De oplossing? Voorlopig voetballen zoals Tsjechië, IJsland of Zweden. De boel dichttimmeren en dan hopen op bevliegingen. Want voetballende kwaliteiten om dominant te spelen zijn niet meer voorhanden. Een schrikbarende constatering."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen