Hoe heeft Oranje zo diep kunnen zinken?

14 oktober 2015, 14:20

Het is over, afgelopen. Het laatste restje hoop dat er nog was op EK-deelname, verdween dinsdag als sneeuw voor de Franse zon. Oranje, de nummer drie van het WK, is er niet bij op een Europees kampioenschap dat maar liefst 24 deelnemers telt. Hoe heeft dat in vredesnaam kunnen gebeuren?

Het is onzin om te denken dat het hele EK-echec ontstaan is door één factor, één moment of één persoon. Feit is dat er in korte tijd heel veel misgegaan is in en rond de nationale ploeg en bij elkaar opgeteld was dat allemaal te veel. FCUpdate.nl probeert de vinger op de zere plek te leggen door een aantal aspecten eruit te pikken. Los van elkaar zou niet één hiervan reden kunnen zijn om een Europees kampioenschap te missen, maar de optelsom van alles bleek deze kwalificatiereeks te veel van het goede. Een overzicht.

Derde plek op het WK

Blessures en kwaliteit

Spelers van wereldklasse heeft Nederland op dit moment niet in overvloed. Arjen Robben kan in zijn eentje het verschil maken, maar hij ontbrak in vrijwel alle belangrijke wedstrijden. Ron Vlaar, de rots in de branding in Brazilië, speelde door blessureleed zelfs geen minuut in de hele EK-kwalificatie. Hetzelfde geldt voor de al langer geblesseerde Kevin Strootman, een andere potentiële sterkhouder. Bovendien viel op een cruciaal moment ook Stefan de Vrij weg. Voor de wedstrijd tegen Tsjechië, dinsdag in de ArenA, ontbraken in totaal vijftien (!) spelers wegens blessures. In bepaalde jaren had Oranje dusdanig veel kwaliteit in de breedte, dat het geen enkel probleem was als twee of drie basisspelers wegvielen. Nu is dat anders. Oranje heeft maar een paar spelers die de middelmaat ontstijgen en als die wegvallen, blijft een mager geheel over. Zo simpel is het. De defensie zoals die er tegen Tsjechië stond, mede door alle blessures, is niet bepaald EK-waardig.

Bondscoach

IJsland-thuis

'Middengroep' ontbreekt

Het huidige Oranje bestaat uit twee groepen: de oudere generatie met Sneijder, Van Persie, Robben en de inmiddels vergeten Rafael van der Vaart als vaandeldragers, en de jonkies. Een aantal van die jonkies speelt nog in de Eredivisie, anderen verdienen pas sinds kort hun brood in het buitenland. Het zijn geen gearriveerde spelers of internationals die de boel op sleeptouw kunnen nemen. De 'middengroep', spelers van tussen de 26 en 29 jaar met inmiddels al voldoende ervaring op topniveau, ontbreekt vrijwel volledig. Talent is er echt wel bij Oranje, maar veel van deze talenten moeten nog een volgende stap zetten. In deze cyclus bleek de selectie onvoldoende in balans. Zeker omdat van de oudere generatie alleen Sneijder een stabiele factor bleek.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen