Van Praag: "Ik bestrijd dat het een bende is bij de KNVB"

12 juni 2017 – Het is in een aantal opzichten al een tijdje kommer en kwel bij de KNVB, maar Michael van Praag weigert te stellen dat het een rommeltje is bij de Nederlandse voetbalbond. "Ik bestrijd echt dat het een bende is. Daarmee wordt de organisatie tekortgedaan", zo spreekt de voorzitter in gesprek met BNR Nieuwsradio.

Van Praag: "Ik bestrijd dat het een bende is bij de KNVB"

Van Praag breekt bij het radioprogramma een lans voor zijn organisatie. "Er werken 350 mensen bij de KNVB. Zij organiseren elk weekend 35.000 wedstrijden en ontfermen zich over dingen als tuchtzaken, scheidsrechtersaanstellingen, competitieplannen, nieuwe sponsoren en governance-verbeteringen. Er gebeurt heel veel goeds bij de KNVB. Zo hebben we ook een fantastische campus geopend, waar de vertegenwoordigende elftallen weer komen te trainen, met alle nieuwe technieken die beschikbaar zijn."

Van Praag vindt dat er sprake is van een verkeerd beeld van de werkelijkheid, iets wat volgens hem vooral komt door de prestaties van het Nederlands elftal. "Het meest in het oog springende ding, Oranje, dat ging heel slecht. Er zijn fouten gemaakt op het publicitaire vlak bij de aanstelling van de bondscoach, maar de procedure was goed", zegt Van Praag over de veelbesproken zoektocht naar een nieuwe bondscoach en de uiteindelijk keuze voor Dick Advocaat.

Men moet verder kijken dan zijn neus lang is, benadrukt Van Praag. "Alle dingen gaan gewoon door. We krijgen een nieuw bestuur betaald voetbal en ook een nieuwe Raad van Commissarissen. Het heeft allemaal even geduurd, maar je moet niet vergeten dat de KNVB een ledenorganisatie is. De clubs hebben uiteindelijk de touwtjes in handen. Het gaat echt wel weer goed met de KNVB", beklemtoont Van Praag.

Sinds 2008 is Van Praag de voorzitter van KNVB is. Dat er veel te doen was rond zijn herbenoeming, deed hem wel pijn. "Maar dat laat ik niet merken. Ik ben niet haatdragend. Wat ik graag wil is dat er weer rust komt", aldus de preses van de voetbalbond. Hij vindt niet dat het mislopen van het WK voor hem persoonlijk een flinke domper zou zijn. "Voor de KNVB en het Nederlandse voetbal is het heel belangrijk, voor mij persoonlijk niet zo. Het gaat om het Nederlands voetbal: met het presteren op een WK zet je je land weer in de etalage."

Volgens Van Praag ziet de toekomst van het Nederlandse voetbal er wel weer rooskleurig uit. "We moeten de topspelers zelf opleiden. Daarom moeten we ook weer inkrijgen hier dat jonge spelers met hun hart spelen", zegt Van Praag, die soms dus de juiste mentaliteit mist in Nederland. "Zoiets kun je trainen. Er zijn zoveel jongens die geen fatsoenlijke corner kunnen nemen. Ik zou me daarvoor schamen."

Oranje

gerelateerd