WK-serie: Nederland gokt op nieuwe generatie

2 juni 2006, 14:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 32: Nederland.

Het EK van 2004 ligt slechts twee jaar achter ons, maar voor het Nederlands elftal betekenen deze twee jaar een wereld van verschil. In Portugal opende Oranje haar toernooi met een duel tegen Duitsland en bondscoach Advocaat stuurde destijds de volgende elf spelers het veld in: Van der Sar, Heitinga, Stam, Bouma, Van Bronckhorst, Cocu, Van der Vaart, Davids, Van der Meyde, Van Nistelrooy en Zenden. Inmiddels is er van deze ploeg heel weinig meer over. Niet alleen de bondscoach is vervangen, maar ook vrijwel het complete elftal. Het roer ging om, Oranje is een nieuwe weg ingeslagen met frisse en verse krachten.

Road to Germany

Tsjechie

Tsjechie

Na deze belangrijke zege maakte Oranje echter ook al snel haar eerste misstap. In Skopje kwamen de Oranjeklanten niet verder dan 2-2 tegen Macedonië, waardoor het gat met Tsjechië ineens nog maar één punt was. Roemenië was op dat moment echter nog koploper in de poule. Nadat Oranje gewonnen had van Finland en Andorra was het duel in Boekarest tegen de Roemenen de tweede grote test voor de mannen van Van Basten. Ook dit examen werd glansrijk gehaald. Oranje won met 0-2 en nadat ook de thuiswedstrijd tegen Roemenië met dezelfde cijfers gewonnen werd was Roemenië definitief uitgeschakeld.

De bondscoach

Marco van Basten

Marco van Basten

Marco van Basten

Marco van Basten

Van Basten is en blijft niet te doorgronden. Zijn selectiebeleid levert vrijwel altijd hevige discussies op, het gebeurt zelden dat hij een selectie oproept waarin niet één of meerdere verrassingen zitten. Zo ook ruim twee weken geleden, toen hij de selectie voor het WK bekend moest maken. Heel Nederland rekende op Huntelaar, maar Van Basten koos voor Vennegoor of Hesselink. De wegen van Van Basten zijn niet te doorgronden, maar niemand neemt hem dat voorlopig kwalijk. Voorlopig verandert alles wat hij aanraakt in goud.

De vedette

Ruud van Nistelrooy geldt als de grootste ster van het elftal. De spits van Manchester United wordt al jaren gezien als één van de beste aanvallers van Europa en bevestigde die status tijdens het afgelopen EK in Portugal. Met vier treffers eindigde hij als tweede achter Milan Baros op de topscorerslijst. Niet alleen in Oranje, maar ook bij zijn Britse club Manchester United is Van the Man een garantie voor doelpunten. In vier van de vijf seizoenen dat hij tot dusver op Old Trafford speelde, maakte hij meer dan twintig doelpunten in de Britse competitie. Alleen in het seizoen 2004/2005 stokte zijn productie, maar dat had alles te maken met een blessure die hem een groot deel van het seizoen aan de kant hield.

De verwachtingen

Oranje is zeker niet de topfavoriet voor het komende WK, dat is eigenlijk alleen Brazilië. De ploeg van Marco van Basten behoort echter wel tot het rijtje landen dat gezien wordt als outsider. Het grootste probleem voor Oranje zal de groepsfase zijn. Met Argentinië, Ivoorkust en Servië-Montenegro stuit Nederland op drie landen die niet zouden misstaan in de achtste finale. Als Oranje deze groep weet te overleven, ligt het schema volledig open. In de tweede ronde wacht immers mogelijk een confrontatie met een land als Mexico of Iran.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen