Veel goals, maar weinig (succesvolle) passes in Nederland

4 oktober 2017, 12:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het gerenommeerde onderzoeksbureau CIES Football Observatory heeft de resultaten van een onderzoek naar diverse inhoudelijke aspecten van het voetbal gepubliceerd. Interessant is om te kijken naar de plaats die Nederland inneemt op het gebied van doelpunten, passes en het krachtsverschil tussen ploegen.

Over het onderzoek: CIES heeft tussen 1 september 2015 en 31 augustus 2017 in totaal 19.544 wedstrijden in de nationale competities van 35 verschillende landen geanalyseerd en heeft vooral gekeken naar de wijze waarop teams omgaan met balbezit, de openheid van wedstrijden en het krachtsverschil tussen tegenstanders. Diverse statistieken zijn hierbij aan de beurt gekomen.

Passing

Er is ten eerste gekeken naar de succesrate van de passes in de landen. Italië spant op dit vlak de kroon, met een percentage van 82,2 procent. Opvallend is dat achter nummer twee Frankrijk (82,2%) de top-vier gecompleteerd wordt door Zweden (82%) en Israël (81,8%). Engeland (81,4%), Spanje (81,2%) en Duitsland (81,1%) komen daarna. Nederland is terug te vinden op de tiende plaats, met een succespercentage van 80,5 procent. Een hoger percentage zegt over het algemeen wat over de technische vaardigheid van de spelers, de passafstand, de speelstijl, de druk van de tegenstander en het vermogen om de bal in de ploeg te kunnen houden.

{image[321416][right-half][]}Wordt er gekeken naar het aantal passes per minuut balbezit, dan valt Nederland opvallend genoeg flink uit de toon. Op de lijst met 35 landen nemen 'we' namelijk de 34ste plaats in. Over het algemeen staat dit voor een mindere balsnelheid. Het is dan ook niet gek dat de top-vijf gevormd wordt door Duitsland (18.21), Frankrijk (18.17), Italië (18.12), Spanje en Engeland (beiden 17.91). Nederland noteert 16.91 passes per minuut balbezit, terwijl de gemiddelde balcirculatie van de 35 landen op 17.55 staat. België staat ook laag (29ste), met 17.28 passes per minuut balbezit.

Doelpunten en schoten

Wat betreft doelpunten, zeer belangrijk natuurlijk voor de amusementswaarde, scoort Nederland wél hoog. De Eredivisie staat als tweede genoteerd op het lijstje van competities met de meeste doelpunten per wedstrijd. Er worden gemiddeld 2,98 doelpunten per duel gemaakt in Nederland, dat alleen Zwitserland (3.16) voor zich moet dulden met deze statistiek. In Zwitserland valt gemiddeld per 16:17 minuten speeltijd een doelpunt, terwijl dit in Nederland 18:48 bedraagt. Schotland (18:14) en België (18:47) scoren net wat hoger dan Nederland, als het aantal doelpunten gekoppeld wordt aan de speeltijd.

Als het gaat om schoten binnen de zestien meter, staat Nederland ook hoog op de lijst van 35 landen. Met 4.94 afstandsschoten per wedstrijd noteren 'we' een derde plaats. Alleen Kroatië (5.11) en Oekraïne (4.96) tonen zich doorgaans opportunistischer.

Krachtsverschil

Het CIES keek ook naar de krachtsverschillen in de competitie en deed dat op basis van het gemiddelde verschil in de hoeveelheid passes tussen twee ploegen die tegen elkaar in een wedstrijd speelden. In Duitsland is dat verschil het grootst, te weten 195. Daarna volgen Oekraïne (179) en Engeland (176). Nederland staat op plaats zestien, met een gemiddeld passverschil van 145 tussen tegenstanders.

Conclusie

De onderzoekers van CIES Football Observatory concluderen uit de resultaten dat meer passes en een hogere succesratio van de passes niet per se tot meer doelpunten leiden. Hierbij is het krachtsverschil tussen tegenstanders en de voetbalfilosofie volgens hen leidend. Een ongebalanceerde en aanvallende competitie leidt logischerwijs tot meer doelpunten dan een defensief ingestelde competitie.

Voor Nederland geldt dus dat er sprake is van magere statistieken op het gebied van passing, maar dat er wel veel doelpunten vallen. Het krachtsverschil is gemiddeld. Er kan op basis van de resultaten geconcludeerd worden dat de technische vaardigheid en balsnelheid niet echt in orde is, maar dat de speelstijl aanvallend en de wedstrijden open zijn. Het maakt het, wat treffers en schoten betreft, in ieder geval attractief.

[photo,108862,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen