Advocaat ziet fris Oranje: "Uitstralen dat we erin geloven"

6 oktober 2017, 15:56

Het pad dat het Nederlands elftal moet afleggen richting het WK 2018 zit vol hobbels en obstakels. Het is aan de vooravond van het uitduel met Wit-Rusland al een loodzware opgave om nog tweede te worden voor Zweden en dan moet Oranje daarna ook nog bij de beste acht van de negen nummers twee zitten en de play-offs overwinnen. Maar voordat het zover is, moet er zaterdag eerst gewonnen worden in Borisov. Het liefst met ruime cijfers.

We hoeven er niet omheen te draaien: Nederland heeft bijna een mirakel nodig om nog de vliegtickets naar Rusland te kunnen boeken. Opdracht nummer één: Zweden passeren. De Scandinaviërs hebben een beduidend beter doelsaldo (+11 versus +5), maar komen nog langs in Amsterdam. Een scenario waarmee Oranje nog tweede zou worden is als het met dezelfde cijfers wint als Zweden thuis tegen Luxemburg doet en dat de ploeg van bondscoach Dick Advocaat op de slotdag met drie goals marge wint van de Zweedse concurrent.

Het wordt rekenen met scenario's, maar Advocaat heeft tijdens zijn persconferentie geen zin om uit te leggen welk scenario welke speelwijze vereist. "We weten dat we moeten winnen, en dat we dat met zoveel mogelijk goals moeten doen. We weten ook dat we agressief moeten spelen, dat voel je op dit moment ook in de ploeg. We moeten eerst zorgen dat we winnen, en van daaruit goals proberen te maken", aldus Advocaat. "Het zag er in ieder geval wel fris uit op de training. De spelers maakten een goede indruk. Hopelijk kunnen we dat meenemen. Het zag er beter uit dan voor de wedstrijd in Frankrijk."

Wat de precaire situatie exact voor de speelwijze inhoudt, is nog niet te zeggen. Toch geeft Advocaat aan dat Nederland niet alleen maar gas gaat geven, maar ook niet te veel ruimtes weg zal geven. Het wordt volgens de Hagenaar belangrijk om de Wit-Russen iets te laten komen, maar niet te veel. "We gaan ze geen ruimte geven, maar met té vroeg drukzetten forceer je dat ze achterin blijven hangen. Als je ze iets laat komen, dan creëer je ruimte voor jezelf. Dat kunnen we wel nodig hebben. Kijk maar naar de goals van Zweden tegen Wit-Rusland. Die vielen allemaal uit de tegenaanval. Ik zit er hierdoor zelfs nog aan te denken om met drie verdedigers te spelen", stelt Advocaat, die al aangeeft dat twee spelers zeker zijn van hun plek: Virgil van Dijk en Jasper Cillessen.

Een journalist uit Wit-Rusland vroeg Advocaat tijdens de persbijeenkomst in Borisov hoeveel hij weet van de tegenstander van zaterdagavond. "Ik weet dat er altijd een groot aantal spelers van BATE Borisov bij zit. Dat is deze keer niet anders. Ik praat niet over namen, maar dat is allemaal heel moeilijk", knipoogt Advocaat. "We weten in ieder geval hoe ze spelen."

Ondertussen blijft het dus puzzelen met scenario's en als dit gedaan wordt, beseft iedereen hoe moeilijk de opdracht is. "We hebben net nog even doorgenomen welke scenario's er mogelijk zijn. Wij maken met rekenen zeker geen fouten", zegt Advocaat. "Ik heb het idee dat ze er zelf nog in geloven, en dat moet ook. Met die uitstraling moet je ook aan die wedstrijd beginnen. Anders heeft het geen zin. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we in ieder geval twee keer winnen. Of dat andere (tweede worden, red.) lukt, weten we pas volgende week dinsdag."

[photo,109278,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen