Ajax wint bij AEK en overwintert definitief in Champions League

27 november 2018, 21:25   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax heeft zich voor het eerst in dertien jaar weer geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. De Amsterdammers stelden dankzij een 0-2 zege bij AEK Athene plaatsing voor de achtste finales op eigen kracht veilig. De eerste helft was weinig opzienbarend, een rode kaart voor de thuisploeg én penalty voor Ajax waren het kantelpunt in de wedstrijd. Tadic benutte de strafschop en maakte even later ook nog de tweede.

Lange tijd gebeurde er meer naast het veld dan erop. Vlak voor de aftrap donderde het flink in het stadion van AEK Athene, waar over en weer vuurwerk werd gegooid. De Griekse ME bestormde het vak van de Amsterdamse supporters, die werden geprovoceerd door de Grieken. Dat uitvak was overigens verplaatst naar de eerste ring, omdat de tweede ring van het stadion in de buurt van het uitvak op z'n zachtst gezegd niet geheel stabiel oogde.

Vlak voor de rust deed de thuisclub eindelijk ook binnen de krijtlijnen van zich spreken. Rodrigo Galo bracht de bal strak en laag voor, waarna Ezequiel Ponce gevaarlijk leek te worden, maar André Onana op tijd uit zijn doel was. Zo kende het duel een verdiende ruststand: 0-0.

Het eerste kwartier na rust verliep identiek aan de eerste helft. Een beter Ajax, maar weinig kansen. Na ruim een uur spelen was Donny van de Beek op aangeven van Tadic het dichtst bij een treffer. De Serviër legde de bal in de zestien aan de linkerkant terug en Van de Beek raakte met zijn inzet de paal. Daar zwijnde AEK nog, maar enkele minuten later was daar geen sprake meer van.

De numerieke meerderheid gaf Ajax het zo gewenste zetje in de rug en de Amsterdammers hadden in het vervolg van het duel nog maar weinig te duchten van de Griekse tegenstander. Vijf minuten daarna schoot Tadic zijn ploeg definitief in veilige haven. Een prima uitgespeelde aanval ging daaraan vooraf. Neres kapte zijn tegenstander Dmytro Chygrynskiy uit en legde de bal terug op invaller Klaas-Jan Huntelaar, die de vrijstaande Tadic niet over het hoofd zag. De Serviër schoot raak in de korte hoek, met enkel nog een speler op de doellijn: 0-2.

De Amsterdammers vonden het daarna wel welletjes, enkel Van de Beek deed met een hard schot nog een poging de 0-3 aan te tekenen. Onana moest vlak voor tijd nog handelend optreden op een hard schot van de thuisploeg, maar daar bleef het wel bij. De zege kwam absoluut niet meer in gevaar en daarmee is Ajax met de thuiswedstrijd tegen Bayern München nog voor de boeg zeker van een plek in de achtste finales van de Champions League.

Opstelling en beoordelingen:*

Ajax: André Onana 6,5; Maximilian Wöber 6, Daley Blind 6,5, Matthijs de Ligt 6,5, Noussair Mazraoui 6 (81. Rasmus Kristensen -); Frenkie de Jong 6,5, Lasse Schöne 6,5, Donny van de Beek 6,5 (86. Zakaria Labyad -); Dusan Tadic 7, Kasper Dolberg 4,5 (62. Klaas-Jan Huntelaar 7), David Neres 6,5

Man of the Match: Dusan Tadic

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen