Vrees komt uit: Nederland in kwalificatie tegen Duitsland

2 december 2018, 12:52   Bijgewerkt: 2 december 2018, 14:14

Het Nederlands elftal moet het in de EK-kwalificatie opnemen tegen Duitsland. De andere landen die Oranje treft, lijken op papier een stuk eenvoudiger: Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Nederland zat als Nations League-winnaar in pot 1, maar wist dat het Duitsland kon treffen. De afgelopen zomer afgetreden wereldkampioen zat vanwege de magere resultaten in pot 2.

Oranje moet in het kwalificatietoernooi, dat in maart begint, bij de eerste twee eindigen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2020. Als dat mislukt, bieden de play-offs van de Nations League nog een noodoplossing voor Oranje. 

Op basis van de wereldranglijst zijn Nederland en Duitsland de grote favorieten in de kwalificatiepoule. Nederland staat veertiende, twee plaatsen hoger dan Die Mannschaft. Noord-Ierland, op het EK 2016 in Frankrijk nog debutant, is de nummer 35 van de wereld. Wit-Rusland vinden we terug op de 76ste plaats, Estland (96) staat nog net binnen de top-honderd.

Niet Ierland, maar Noord-Ierland

Aanvankelijk werd Ierland als derde land gekoppeld aan de groep van Nederland. Maar in elke kwalificatiepoule mogen maximaal twee organiserende landen zitten. Daarom schoof Ierland door en kwam Noord-Ierland uit de koker. De laatste ontmoeting met Noord-Ierland dateert van 2012, toen Oranje een 6-0 oefenzege boekte. In de jaren zestig en zeventig troffen de landen elkaar in WK-kwalificatiewedstrijden. De Wit-Russen zijn voor Nederland een goede bekende. Wit-Rusland was ook tegenstander in het dramatisch verlopen kwalificatietoernooi voor het WK in Rusland. Nederland won die beide duels wel. 

De laatste ontmoeting in en tegen Estland resulteerde in een gelijkspel (2-2). In 2013 ging het destijds om kwalificatie voor het WK in Brazilië. Op eigen bodem boekte Oranje dat jaar eerder een 3-0 overwinning. Ook voor de WK-kwalificatie voor het toernooi in 2002 ontmoetten de landen elkaar, toen noteerde Nederland twee zeges: 5-0 en 2-4. Vaker hebben Nederland en Estland elkaar niet getroffen.

De complete loting:

A: Engeland, Tsjechië, Bulgarije, Montenegro, Kosovo

B: Portugal, Oekraïne, Servië, Litouwen, Luxemburg

C: Nederland, Duitsland, Noord-Ierland, Estland, Wit-Rusland

D: Zwitserland, Denemarken, Ierland, Georgië, Gibraltar

E: Kroatië, Wales, Slowakije, Hongarije, Azerbeidzjan

F: Spanje, Zweden, Noorwegen, Roemenië, Faröer, Malta

G: Polen, Oostenrijk, Israël, Slovenië, Macedonië, Letland

H: Frankrijk, IJsland, Turkije, Albanië, Moldavië, Andorra

I: België, Rusland, Schotland, Cyprus, Kazachstan, San Marino

J: Italië, Bosnië-Herzegovina, Finland, Griekenland, Armenië, Liechtenstein

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen