De herrijzenis van Oranje: "De leeuw heeft de kop weer omhoog"

28 december 2018, 07:30   Bijgewerkt: 30 december 2018, 13:27

Herrijzenis, rehabilitatie en wederopstanding. Het zijn allemaal termen die van toepassing zijn op het jaar 2018 van het Nederlands elftal. Na enkele gitzwarte jaren waarin ongeveer alles fout ging wat er fout kon gaan, heeft Oranje met Ronald Koeman de weg omhoog weer ingeslagen. Dat geeft goede hoop richting 2019. FCUpdate.nl blikt samen met topscout Piet de Visser en trainers Zeljko Petrovic en Joop Gall aan de hand van vijf stellingen terug én vooruit.

1. De hoge verwachtingen rondom Oranje zijn begrijpelijk en terecht

Piet de Visser: "Dat is juist. We hebben te lang in een dip gezeten, maar je zag al dat er goede spelers waren. Door de inbreng van Koeman, die nuchterheid en directheid heeft gebracht, is het nu geweldig. Ik had de groei wel een beetje verwacht omdat ik toch wel vertrouwen had in de spelers. Je weet dat je in het voetbal altijd pieken en dalen en golfbewegingen hebt."

{image[330416][right-half][]}Zeljko Petrovic: "Het is typisch de voetballerij dat er in een paar maanden tijd veel is veranderd. Ik ben het eens met de stelling, omdat Nederland wereldwijd weer op de kaart is gezet. Ik had niet verwacht dat de ontwikkeling zo snel zou gaan. Dat heeft ook te maken met een nieuwe speelwijze, die ik slim vind. Onder Koeman gaat het echt om winnen. Bij de amateurs gaat het om plezier, maar bij Oranje moet er gewonnen worden. Dat Koeman meteen de steun kreeg, is ook heel belangrijk. Het enige wat ik mis in dit Oranje, is een type Ruud van Nistelrooy. Memphis doet het fantastisch, maar we missen een spits van de buitencategorie. Dat kan het verschil maken tussen een eindtoernooi winnen of niet."

Joop Gall: "Absoluut. Dat komt omdat de ploeg wereldwijd een bepaalde indruk heeft gemaakt. Er is doorgeselecteerd en er zijn talenten doorgebroken. Met Koeman staat er nu een goede trainer voor de groep die resultaatgericht is. Hij is het goede karakter voor de groep. Ik denk dat deze generatie een goede en begrijpelijke toon moet horen en dat heeft Ronald in zijn vingers."

2. De wederopstanding van Oranje is te danken aan Ronald Koeman

Piet de Visser: "Niet helemaal, maar mede. Hij is nuchter, ervaren en heeft op een hoog niveau gespeeld. Ik vind hem als trainer enorm gegroeid. Hij verdiept zich enorm in de spelers en spreekt ze aan. Met de groei van Memphis, Wijnaldum, De Jong en De Ligt moet je ook wat geluk hebben. Een paar jaar terug waren die er niet. Dus Koeman heeft een grote inbreng, maar de spelers moeten het doen."

Zeljko Petrovic: "Voor een groot gedeelte wel. Natuurlijk heeft het ook met de spelers te maken, maar ik denk dat de samenwerking goed is. Bij zijn eerste persconferentie zei Koeman dat spelers trots moeten zijn als ze opgeroepen worden. Dat is eigenlijk gênant, want overal in de wereld is dat normaal maar hier moest daar blijkbaar nog over worden gesproken. Koeman had goed gezien dat spelers in de voorgaande jaren met een ander gevoel bij Oranje kwamen. Dat heeft hij aangepakt. De leeuw was een lammetje, maar is weer een leeuw die met de kop omhoog rondloopt. Mooi."

{image[331122][right-half][]}Joop Gall: "Hij spreekt de taal van de generatie en met Dwight Lodeweges ernaast, waar ik zelf mee gewerkt hebt, is er een goede combinatie. Dwight is een ongelooflijk goede veldtrainer en kan de denkwijze van Ronald goed verpakken in de oefenvormen. Ronald weet precies wanneer hij iemand een schop onder zijn kont of een schouderklopje moet geven. Ik heb altijd geroepen dat hij de nieuwe bondscoach moest worden."

3. Alle onrust en het Winnaars van Morgen-rapport waren niet nodig, het was gewoon wachten op nieuwe talenten

{image[329525][right-half][]}Piet de Visser: "Dat klopt helemaal. Ik heb altijd gezegd dat er golfbewegingen bestaan, maar iedereen ging gekke dingen doen. We moesten van de KNVB naar IJsland en Duitsland kijken, terwijl Duitsland het allemaal van óns heeft afgekeken. De paniek was helemaal onnodig. Nederland is een voetballand. In de periode na Johan Cruijff is het bijvoorbeeld ook even minder geweest. Nu komt er weer een betere periode aan. Nederland moet vasthouden aan de eigen patronen."

Zeljko Petrovic: "Ik moet eerlijk zeggen dat er niet veel trainers enthousiast waren over de nieuwe generatie. Dat waren eigenlijk alleen Peter Bosz en Koeman. Het is in Nederland vaker gebeurd dat het een paar jaar moeizaam is, maar daarna breken altijd vier of vijf spelers door van wereldklasse. Je moet wel een beetje naar het buitenland kijken, maar moet ook onderscheidend zijn van anderen. Daarom is Nederland overal in de wereld interessant. Maar aan de andere kant moet je niet naïef zijn."

Joop Gall: "Hier ben ik het mee eens. Nederlanders reageren op emotie in plaats van ratio, dat zie je ook in het clubvoetbal. Als voorbeeld kan ik geven dat Feyenoord in het begin van dit seizoen al na één wedstrijd volledig werd afgeschreven. Dan denk ik: hoe is dit mogelijk? Toen het minder ging, was er ineens niets meer goed in Nederland. Toen had iedereen al kunnen bedenken dat er een goede lichting aan zat te komen. Ook in Duitsland is het minder gegaan."

4. Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong worden de nieuwe vaandeldragers van Oranje

{image[330390][right-half][]}Piet de Visser: "Ja, dat heb ik ook in mijn scoutingsboek staan. Als ze er meer ervaring bij krijgen, worden het de cracks van het Nederlands elftal. Beide spelers gaan alleen maar beter worden. Ik hoor dat Matthijs de Ligt heel veel en hard voor zichzelf traint, al jarenlang. Dat is wat er gevraagd wordt in de top en waarmee hij een voorbeeld is voor vele jonge spelers. Ook Frenkie is een prachtige speler, die ik al jaren ken en die er ook bij Chelsea goed opstaat."

Zeljko Petrovic: "Ik vind Frenkie een geweldige speler, maar voor mij is De Ligt in alles echt buitencategorie. Hij kan nu al in de wereldtop mee. Hij is zo volwassen, sterk en slim. In alles is hij top. Bij Frenkie mis ik het schieten en de assists. Ik vind het jammer dat hij de ballen helemaal achterin ophaalt, want ik zie liever dat hij dieper staat en daar spelers passeert. Maar het is wel een ongelooflijk mooie voetballer."

Joop Gall: "Ja. Ze hebben een no-nonsense-uitstraling en druk, stress en spanning lijkt bij hen niet te bestaan. Er is op hun leeftijd al zoveel over ze heen gegaan dat ik me niet kan voorstellen dat zij nog ergens warm of koud van worden. Dat plus hun ongelofelijke talenten maakt dat zij de vaandeldragers gaan worden. Zij gaan in de Europese top spelen en worden alleen maar beter. Als ik naar deze koppies kijk en de manier waarop ze spelen en voor de camera staan, laat zien dat je hun de pis niet lauw kan maken."

5. Oranje gaat zich plaatsen voor het EK van 2020 en heeft daar wat te zoeken

Piet de Visser: "Absoluut, daar heb ik honderd procent vertrouwen in. Het is echt een eenheid en als er eentje wat minder speelt, kan dat opgevangen worden. Dat was voorheen niet zo. We hebben tijden gehad met veel supersterren als Sneijder en Robben, maar die heb je nu nog niet. Dat kan nog wel komen met De Jong en De Ligt, maar dat heeft tijd nodig. Toch moeten we er gewoon bij zijn in 2020."

{image[330430][right-half][]}Zeljko Petrovic: "Als je we dit toernooi missen, dan zou het heel vreemd zijn. Dit Oranje heeft zeker wat te zoeken op het EK. In Nederland is het probleem dat de mensen nooit tevreden zijn. Zelfs een halve finale is niet goed genoeg en dat vind ik niet terecht. Na een paar gewonnen wedstrijden moeten we meteen het EK winnen. Mensen waren ook niet tevreden met de tweede plek van Bert van Marwijk op het WK van 2010. Hier is de derde plek van Louis van Gaal meer waard dan de tweede plaats van Van Marwijk. Overal in de wereld zou dat andersom zijn. Dat is typisch Nederlands en dat zal altijd zou blijven. Ik probeer een ander geluid te brengen, maar ik weet niet of dat zin heeft haha."

Joop Gall: "Ja, ik heb hier alle geloof en vertrouwen in. In het buitenland is ook opgemerkt dat Nederland weer een land is om rekening mee te houden. Dat hebben de spelers zelf afgedwongen. We kunnen weer trots zijn op onze nationale ploeg. Dat is de grootste winst van 2018."

Door: Remco Jacobi[photo,118299,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen