Europese historie tegen Zwitsers: moet PSV zich zorgen maken?

23 juli 2019, 12:01

De eerste horde die PSV moet nemen op weg naar de groepsfase van de Champions League is FC Basel. De Zwitserse club blies vorig seizoen de Europese droom van Vitesse nog ruw uit met twee overwinningen en ook andere clubs uit het Alpenland maakten het Nederlandse teams in het verleden regelmatig zuur tijdens hun Europese avonturen. In paniek hoeft PSV echter niet te raken, want als we een blik op de historie richten zien we dat Zwitserse clubs ook regelmatig de bietenbrug opgingen tegen de Nederlanders.

PSV zelf speelde in Europees verband voor het laatst tegen een Zwitsers team in het seizoen 1989/1990. In de Europacup I werd destijds FC Luzern simpel aan de kant gezet met een 3-0 en 2-0 overwinning. Als we verder terug in de tijd gaan, zien we dat PSV meestal wel won als het tegenover een Zwitsers team stond. In het seizoen 1965/1966 werd FC La Chaux-de-Fonds twee keer verslagen. In de groepsfase van de International Football Cup won PSV dat jaar thuis met 4-2 en werd uit een 1-2 zege geboekt.

Lees ookVermoedelijke opstelling PSV: Luckassen en Sadílek starten

Ajax

Naast PSV kwamen ook meerdere andere Nederlandse clubs in een direct gevecht met een Zwitserse opponent terecht tijdens een Europees toernooi. Ajax speelde veertien keer tegen een Zwitsers team en won tien keer. Er werd twee keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. In de Champions League van het seizoen 1996/1997, waarin Ajax de halve finale haalde, werd er in de groepsfase nog verloren van Grasshopper Club uit Zürich. In Amsterdam werd het 0-1 voor de Zwitsers, die later in eigen huis zelf ook met 0-1 verloren van Ajax. In 2000/2001 gooide het Zwitserse FC Lausanne-Sport Ajax uit de UEFA Cup door in de tweede ronde over twee duels te winnen van de Amsterdammers. Het werd 1-0 en 2-2.

Feyenoord

Feyenoord speelde sinds de eeuwwisseling al meerdere malen tegen een club uit Zwitserland. De vorige drie keer gebeurde dat tegen FC Basel. De laatste Europese ontmoeting was in het seizoen 2006/2007, toen het in de groepsfase van de UEFA Cup 1-1 werd tegen de aankomende tegenstander van PSV. In het seizoen 2004/2005 bleek Basel in de groepsfase van de UEFA Cup met 1-0 te sterk voor Feyenoord. In het seizoen 2000/2001 ging Feyenoord juist ten koste van FC Basel door naar de volgende ronde van de UEFA Cup. In de tweede ronde werd er met 1-2 en 0-1 gewonnen. Bonaventure Kalou scoorde in beide wedstrijden.

{image[335601][right-half][]}Vitesse, AZ en FC Utrecht

Ook clubs buiten de traditionele top drie moesten de degens tijdens hun Europese avontuur al een keer kruisen met een Zwitserse tegenstander. De meest recente was Vitesse dat vorig seizoen twee keer met 1-0 verloor van FC Basel in de kwalificatieronde voor de Europa League. Ricky van Wolfswinkel scoorde in Arnhem. AZ en FC Utrecht hadden het in het verleden beter voor elkaar. De Alkmaarders wonnen in het seizoen 2005/2006 in de poulefase van de UEFA Cup met 1-0 van Grasshopper en in het seizoen daarna gebeurde dat opnieuw, al werd het toen 2-5. Utrecht schakelde in het seizoen 2010/2011 FC Luzern uit in de voorronde van de Europa League door met 1-0 en 3-1 te winnen. De groepsfase werd toen uiteindelijk gehaald.

Door: Mark Broersma

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen