AZ brengt PSV tweede nederlaag op rij toe na dikke vernedering

27 oktober 2019, 16:26

AZ heeft de tweede plaats in de Eredivisie overgenomen van PSV. De Alkmaarders wonnen in Eindhoven met 0-4 en vermorzelden op die manier de fraaie reeks die PSV had opgebouwd in thuiswedstrijden. Myron Boadu was de grote man met twee goals vlak voor rust en Jonas Svensson en Dani de Wit maakten de uitslag na de thee nog ruimer. PSV speelde het grootste deel van de wedstrijd met tien man na opnieuw een domme rode kaart, nu voor Ryan Thomas.

PSV verscheen zwaar gehavend aan de aftrap in eigen huis. Niet alleen moest het het stellen zonder de geschorste Jorrit Hendrix en Nick Viergever na hun rode kaarten van vorige week tegen Utrecht, ook Donyell Malen, Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren ontbraken. Zij waren niet fit. Bij AZ moest de niet fitte steunpillaar Ron Vlaar vanaf de kant toekijken. Ondanks de vele wijzigingen wachtte PSV in het begin niet af en probeerde het AZ onder druk te zetten. Op hun beurt deden de Alkmaarders dat vooral bij keeper Jeroen Zoet, maar die liet zich niet foppen.

Kantelmoment

AZ was daarna logischerwijs de ploeg die het overwicht had. Het had veel de bal en zag dat PSV zich terugtrok en er met counters uit probeerde te komen. Het leverde een lange fase op van slordigheden. Beide ploegen leden veel balverlies en door overtredingen lag het spel geregeld stil. AZ was aanvallend het meest dreigend, maar kansen kon het niet creëren. In de laatste fase werd de bal namelijk steeds ingeleverd. PSV leek met 0-0 de rust te gaan halen, maar vlak daarvoor sloeg AZ genadeloos toe. Stengs stuurde met een schitterende pass Boadu weg en die schoot de 0-1 binnen. Nog amper van die schrik bekomen, moest PSV direct daarna ook de 0-2 incasseren toen Boadu een voorzet van Wijndal simpel binnen wist te lopen.

Kansen op meer

Om snel een aansluitingstreffer te forceren bracht PSV-trainer Mark van Bommel na de rust meteen Kostas Mitroglu in het elftal. De eerste dreiging na de pauze was dan ook voor PSV, maar een schot van Cody Gakpo kwam niet verder dan het zijnet. Daarna was het weer de beurt aan AZ om op jacht te gaan naar de snelle definitieve beslissing. Doelpuntmaker Boadu had voor die snelle verlichting kunnen zorgen, maar hielp twee grote kansen om zeep. Nadat Yukinari Sugawara de bal goed teruglegde, schoot Boadu over en even later kopte hij een voorzet van Stengs de tribunes in.

De uitslag had nog veel ruimer kunnen uitvallen, omdat Zoet redde op een schot van Idrissi en Boadu op de paal schoot. PSV heeft de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten, omdat het geen antwoord wist op het uitstekende spel van de tegenstander en bovendien voor het tweede duel op rij een domme rode kaart pakte. Door de nederlaag staat de nummer twee van vorig seizoen nu op de derde plaats en moet het hopen dat Feyenoord van Ajax wint, omdat het gat met de Amsterdammers anders al zes punten wordt. Het was echter vooral de middag van AZ, dat PSV totaal overklaste. De ploeg kreeg eerder vaak het verwijt te naïef te zijn tegen de grote clubs, maar liet vandaag zien dat het iedere ploeg met goed voetbal kan verslaan.

Opstellingen en beoordelingen:*

PSV: Jeroen Zoet 5; Denzel Dumfries 4,5, Daniel Schwaab 5, Timo Baumgartl 5, Michal Sadílek 4,5; Pablo Rosario 5, Ryan Thomas 3, Érick Gutiérrez 5; Ritsu Doan 5 (46. Jordan Teze 5), Cody Gakpo 5 (77. Olivier Boscagli -), Bruma 4 (46. Kostas Mitroglu 3,5)

AZ: Marco Bizot 7,5; Jonas Svensson 8, Pantelis Hatzidiakos 7,5, Stijn Wuytens 7,5, Owen Wijndal 8 (74. Thomas Ouwejan -); Fredrik Midtsjø 7,5, Calvin Stengs 8,5, Teun Koopmeiners 7,5; Yukinari Sugawara 7 (67. Dani de Wit 7), Myron Boadu 8,5, Oussama Idrissi 8 (80. Zakaria Aboukhlal -)

Man of the match: Myron Boadu

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen