AZ, Feyenoord en PSV krijgen staatssteun in de vorm van lening

9 juni 2020, 07:44   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ, Feyenoord, PSV en mogelijk ook Ajax zullen vermoedelijk toch een beroep doen op staatssteun. Hoewel zij in eerdere plannen zouden afzien van de steun van de overheid en zelfs gezamenlijk een steunpakket lanceren voor de andere clubs, dingen zij mee naar staatssteun in de vorm van een beperkte lening. In het geval van Ajax geldt dat overigens alleen als ze niet rechtstreeks de Champions League ingaan.

Dat vertelt Jan de Jong, de directeur van de Eredivisie CV, tegenover het Algemeen Dagblad. Dat heeft te maken met de recettes die wegvallen voor alle clubs. "Geen publiek betekent geen inkomsten", aldus De Jong. "De televisiegelden zijn natuurlijk belangrijk, maar niet zoals in Engeland waar Aston Villa zo'n 135 miljoen euro ontvangt. Feyenoord heeft bijvoorbeeld een begroting van rond de 65 miljoen euro en krijgt 7,5 miljoen euro uit televisiegelden." Daarom kunnen zij mogelijk wel een bepaald bedrag lenen.

Ook wordt er serieus gekeken naar de optie om vanaf de tweede seizoenshelft weer publiek toe te laten, wat een stip op de horizon zou moeten zijn. "Maar bij elke speelronde die wél gespeeld kan worden met publiek in de stadions, gaat daar zo'n 5 tot 7 miljoen euro vanaf", aldus De Jong, die weet dat mogelijk niet alle Nederlandse clubs de crisis gaan overleven. "Wij stellen dat elke club maximaal dertig procent van de gederfde inkomsten kan claimen in dit fonds. We hebben er goed zicht op, we hebben de cijfers van november 2019 als uitgangspunt genomen. De cijfers dus van voor de coronacrisis."

Lees ookVan der Sar: "Belangrijke duels na de winterstop"

Contact met burgemeesters

Verder laat De Jong in het interview doorschemeren dat hij het contact met de burgemeesters wil verbeteren namens de Eredivisieclubs, al was het alleen al voor de Europese wedstrijden op korte termijn waar duidelijkheid over moet komen. AZ, PSV en Willem II spelen mogelijk voorrondes in augustus. "Dat gaat vermoedelijk maar over één duel. De UEFA zal waarschijnlijk loten welke club er thuis mag spelen. Spelen 'we' thuis, dan hebben we toestemming nodig van onze burgemeesters. Geven ze die toestemming niet, dan moeten de Nederlandse clubs uit spelen. Dus is het nu belangrijk dat we met de burgemeesters op één lijn zitten, zodat we thuis kunnen spelen als die kans zich voordoet", aldus De Jong.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen