Negen PL-clubs vroegen bij CAS om straf City te handhaven

28 juli 2020 – Arsenal, Burnley, Chelsea, Leicester City, Liverpool, Manchester United, Newcastle United, Tottenham Hotspur en Wolverhampton Wanderers hebben bij het CAS officieel gevraagd om de straf van Europese uitsluiting voor Manchester City te handhaven. Ondanks het verzoek ging een groot deel van de eis van tafel en mogen The Citizens wel Europa in.

Negen PL-clubs vroegen bij CAS om straf City te handhaven

Dat heeft het CAS laten weten in een verklaring van liefst 92 pagina's. Daarin valt te lezen waarom de straf is teruggedraaid. Zo werd het niet bewezen geacht dat City inderdaad 204 miljoen pond had vermomd onder de noemer van sponsoring, die er niet zou zijn geweest. Daarnaast bleek dat een deel van de dubieuze betalingen op basis waarvan de FIFA de straf oplegde, al was verjaard en waar City dus niet meer voor gestraft kan worden.

Lees ookManchester City vecht met succes Europese uitsluiting aan

Daarom ging de straf om twee jaar uitgesloten te worden van Europees voetbal van tafel door het CAS en werd de boete met tweederde verlaagd. De tien miljoen euro boete bleef over omdat City de regels wel heeft geschonden, maar alleen van de plicht om mee te werken aan het onderzoek. Dat zou de club niet goed genoeg hebben gedaan, waardoor ze alsnog tien miljoen euro moeten betalen.

'Op een ontelbaar aantal momenten weigerde City om vragen te beantwoorden van de FIFA, om inzage in documenten te verlenen en ervoor te zorgen dat aangevraagde personen aanwezig waren om mee te praten. De club instrueerde zelfs de eigen getuige om bepaalde vragen niet te beantwoorden' , somde het CAS op als reden voor de staf. 

Dat de medeclubs in Engeland vroegen om een handhaving van de staf is op z'n zachtst gezegd opvallend en zal nog wel een staartje krijgen. Het CAS is immers een onafhankelijke instantie, die het besluit van de FIFA zou controleren. Bovendien is het maar weinig collegiaal. 

Premier League

gerelateerd