Antony bezorgt rood Ajax eerste zege in vier jaar bij seizoensstart

13 september 2020, 16:29

Het is Ajax zondagmiddag voor het eerst in vier seizoenen tijd weer eens gelukt om de openingswedstrijd van het seizoen te winnen. Dat had echter nog flink wat voeten in de aarde aangezien de Amsterdammers na een klein half uur met tien man kwamen te staan, nadat Nicolas Tagliafico hands maakte, terwijl Mohamed Rayhi erdoor was. Door een afstandsschot van debutant Antony wist Ajax desondanks een moeizaam kansen creërend Sparta met 0-1 te verslaan.

Sparta heeft niet stilgezeten in de zomermaanden en begon zondagmiddag dus met drie nieuwelingen in de basis; Benjamin van Leer (overgenomen van Ajax), Michael Heylen en Lennart Thy. Bij Ajax begon Daley Blind weer in de basis, nadat hij in de oefencampagne was uitgevallen toen zijn ICD, een apparaatje voor zijn hart, afging. Met ook de Braziliaanse debutant Antony in de basis begon Ajax erg matig aan de wedstrijd. Een compact spelend Sparta had de zaakjes uitstekend op orde en de Amsterdammers konden het gaatje amper vinden. 

 

De openingstreffer viel echter aan de andere kant. In tegenstelling tot de speelrichting van dat moment, zwabberde het afstandsschot van Antony alle kanten op en belandde in het net. Doelman Van Leer zag er niet sterk uit, bij de opstuiterende bal. Ondanks dat Sparta meer aan de bal was, was net voor rust ook de volgende grote kans voor het tiental van Erik ten Hag. De ingevallen Sergino Dest (als linksachter) kwam met een fraaie actie op de proppen en zette Dusan Tadic alleen voor de keeper. Ditmaal was Van Leer echter wel goed bij de les.

Ook met het 17-jarige Spartaanse ingevallen jeugdproduct Emanuel Emegha had Sparta in de tweede helft moeite om tot serieuze kansen te komen. Pas na een minuut of twintig spelen in de tweede helft, kon nota bene centrale verdediger Bart Vriends voor het eerst gevaarlijk worden. Hij liep een voorzet vanaf tien meter maar net over het doel. De Rotterdamse vechtlust ten spijt, was het Ajax dat nog het meest gevaarlijk werd in de slotfase. Een paar speldenprikjes van invaller David Neres hadden nog potentie, maar het lukte hem niet om de voorsprong te verdubbelen.

Na drie seizoenen op rij het openingsduel niet te winnen, wist Ajax nu dus eindelijk wel weer eens met een zege te openen: het bleef bij 0-1. De vorige keer dat Ajax ook de eerste wedstrijd van het seizoen won, was in 2016 en ook bij Sparta. Dat zal trainer Erik ten Hag goed doen gezien de vroege rode kaart, maar het spelbeeld daarvoor was niet zo dominant als in de voorbereiding. 

Opstellingen en beoordelingen*:

Sparta Rotterdam: Benjamin van Leer 4; Jeffry Fortes 6,5, Bart Vriends 6, Michael Heylen 6, Mica Pinto 5,5 (Tom Beugelsdijk -); Abdou Harroui 6 (Dirk Abels -), Adil Auassar 5,5, Deroy Duarte 5 (Emanuel Emegha 5,5), Bryan Smeets 5 (Laros Duarte 5); Lennart Thy 4,5 (Danzell Gravenberch 5), Mohamed Rayhi 5,5.

Ajax: Andre Onana 6,5; Noussair Mazraoui 5 (Noussair Mazraoui -), Perr Schuurs 7, Daley Bind 6, Nicolas Tagliafico 4; Ryan Gravenberch 5,5, Edson Alvarez 5,5; Dusan Tadic 6, Quincy Promes 5 (Lassina Traore -), Antony 6,5 (David Neres -); Zakaria Labyad 5 (Sergino Dest 6).

Man of the match: Perr Schuurs

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen