Ajax smelt kampioensschaal om en geeft fans een deel

12 mei 2021 – Een opmerkelijke actie van Ajax. De Amsterdammers hebben de kampioensschaal die gewonnen is besloten om te smelten, om op die manier alle fans te kunnen laten delen in de gewonnen prijs. Van de schaal zijn ruim 42.000 kleine kampioenssterren gemaakt. Iedere seizoenskaarthouder ontvangt er eentje. Ajax noemt het 'a piece of Ajax'. Op die manier wil de club de 35ste kampioensschaal echt delen met de fans.

Ajax smelt kampioensschaal om en geeft fans een deel

In een video is te zien hoe de schaal wordt omgesmolten, om vervolgens kleine kampioenssterren over te houden. Die gaan dus allemaal naar de seizoenskaarthouders. Algemeen directeur Edwin van der Sar: "Wij hebben het dit seizoen grotendeels zonder onze fans moeten doen. Althans, ze zaten niet op de tribune. Desondanks hebben onze spelers hun steun iedere wedstrijd gevoeld. Bijvoorbeeld via social media en op weg naar het stadion. Eerder lieten we met #XXXVoorjullie al weten dat we het kampioenschap aan de fans opdragen, het delen van de schaal met onze seizoenkaarthouders past daar mooi bij. Zij hebben hiermee een tastbare herinnering aan dit seizoen en zo zijn ze op een unieke manier betrokken bij het kampioenschap."

Om de bijzondere actie te realiseren, heeft Ajax de armen ineen gesloten met De Tingieterij. Dat bedrijf is sinds 1985 de vervaardiger van de schaal voor de kampioen van Nederland. "Een heel bijzondere actie van Ajax waar wij graag aan wilden meewerken", zegt eigenaar Martijn van Zon.

Maar hoe is het mogelijk om van één schaal zoveel kleine stukjes te maken? "Het begon met het smelten van de schaal die is gemaakt van tin en 2.575 gram weegt. Het vloeisel is nauwkeurig aangevuld en vermengd met de juiste hoeveelheid zuiver tin, waarna de sterren zijn gegoten en gepolijst. Daarna zijn ze per post naar de seizoenkaarthouders van Ajax verstuurd. De kampioenssterren wegen 3,45 gram per stuk en bevatten elk 0,06 gram schaal."

Ajax heeft van vanwege het bijzondere voetbaljaar bij hoge uitzondering een identieke tweede schaal gekregen van de KNVB, zodat deze schaal gebruikt kan worden op feestelijke momenten en toegevoegd kan worden in het museum.

Bron foto: Ajax

Ajax

gerelateerd