Kieft: 'Zo'n jongen als Weghorst moet je in je team hebben'

11 juni 2021 – Wim Kieft is zeer te spreken over Wout Weghorst, die zomaar eens in de basis kan beginnen als Oranje het EK zondag opent tegen Oekraïne. Ondanks de goede prestaties van de spits van VfL Wolfsburg vindt de oud-international dat Frank de Boer op het eindtoernooi toch voor Donyell Malen moet kiezen.

Kieft: 'Zo'n jongen als Weghorst moet je in je team hebben'

"Hij werkt zich een slag in de rondte en doet wat hij moet doen. Ook scoren", vertelt Kieft in zijn column namens De Telegraaf. "Tegen Georgië was het gewoon een goede goal, na een goede loopactie van hem en een gevoelig steekballetje van Depay. Het is gewoon heel knap om vanuit het niets jezelf in de basis te knokken voor het EK. De afstand moet niet te groot zijn, dan kruipt hij altijd op het juiste moment achter zijn man en in scoringspositie. Dat is een grote kwaliteit van hem en daarop moet je Weghorst gebruiken als medespeler."

Kieft looft de instelling van Weghorst, die een uitstekend seizoen achter de rug heeft in Duitsland. "Zijn andere kwaliteit is dat hij het doorzettingsvermogen heeft om te krijgen wat hij wil of te bereiken wat hij voor ogen heeft. Reken maar dat hij tekeer is gegaan op de trainingen van Oranje. Nou, Weghorst heeft iedereen gek gemaakt, is overal dwars doorheen gelopen en veroverde zo de basisplaats die hij voor ogen had. Dat verdient waardering. Al was die triomftocht na z'n doelpunt tegen Georgië toch wel ietwat overdreven."

Toch ziet Kieft liever een andere speler naast Memphis in de voorhoede van Oranje. "Dit alles neemt niet weg dat Donyell Malen voor mij een betere spits is voor het Nederlands elftal dan Weghorst. Zoals ik ook vind dat een 4-3-3-systeem beter is voor Oranje dan het 5-3-2 waar bondscoach Frank de Boer voor kiest", oppert de analist, die tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië graag drie aanvallers ziet. "Dan heb je meer kans met 4-3-3 en dat is gemakkelijk in te vullen met Depay, Malen en Steven Berghuis in de voorhoede."

Oranje

gerelateerd