RKC Waalwijk
0 – 2
Willem II

Wittek schiet Vitesse groepsfase Conference League in

26 augustus 2021 – Vitesse heeft zich donderdagavond ten koste van Anderlecht gekwalificeerd voor de groepsfase van de Conference League. Nadat de Arnhemmers in Brussel nog een 2-3 voorsprong uit handen gaven, trokken ze in GelreDome de overwinning wel over de streep: 2-1.

Wittek schiet Vitesse groepsfase Conference League in

Vitesse kreeg veel lof voor het optreden in Brussel. De ploeg van Thomas Letsch trok zich, in tegenstelling tot een paar dagen ervoor in Zwolle, niet terug en zocht volop de aanval. Dat resulteerde in drie mooie treffers, waaronder eentje van Oussama Tannane. De smaakmaker van het afgelopen seizoen keerde afgelopen zondag tegen Willem II terug aan de aftrap. Wat niet meer dan een tussendoortje had moeten worden voor Vitesse, werd een wedstrijd om heel snel te vergeten.

De Arnhemmers gingen met 0-3 ten onder en kregen zo een flinke tik te verwerken in de aanloop naar de tweede ontmoeting met Anderlecht. De nederlaag tegen Willem II zorgde echter niet voor een deuk in het zelfvertrouwen. "We gaan volledig voor de winst. Voor de fans, voor de stad en voor meer Europese avonden in Gelredome'', zei Letsch aan de vooravond van de play-offwedstrijd. Dat bleek, in tegenstelling tot afgelopen zondag, in ieder geval aan de opstelling. Tannane begon weliswaar op de bank, maar onder anderen Riechedly Bazoer, Yann Gboho en Nikolai Baden Frederiksen stonden 'gewoon' weer aan de aftrap.

De grote vraag was toch vooral met welke intentie Vitesse daadwerkelijk het veld zou betreden. De uitdoelpuntenregel is er niet meer, dus er moest gewonnen worden. Het bezoek aan Anderlecht en de thuiswedstrijd tegen Willem II bewezen echter dat Vitesse zonder Danilho Doekhi en Jacob Rasmussen uiterst kwetsbaar is achterin. De start van de thuisploeg was uitstekend. Sterker nog, na drie minuten lag de bal al in het netje. Maximilian Wittek besloot na een korte corner maar eens uit te halen. Met succes, want hij zag de bal via een speler van Anderlecht achter doelman Hendrik Van Crombrugge verdwijnen: 1-0.

De Arnhemse storm ging na de spectaculaire openingsfase wat liggen, waardoor Anderlecht beter en beter in de wedstrijd kwam. Dat leidde echter pas na een kleine 25 minuten in de eerste serieuze mogelijkheid voor de bezoekers. Joshua Zirkzee stuurde de bal met links naar de bovenhoek, maar Markus Schubert kon de bal zonder al te veel moeite wegwerken. Daar bleef het eigenlijk wel bij wat betreft Brusselse hoogtepunten in de eerste helft. De ploeg van Vincent Kompany had weliswaar het meeste balbezit, maar deed daar bijzonder weinig mee. Dat was deels de verdienste van Vitesse, dat de defensieve organisatie een stuk beter op orde had dan vorige week.

Vitesse kwam er in de tegenstoot nog wel een paar keer gevaarlijk uit, maar verder dan schoten van Sondre Tronstad en Wittek van afstand kwam het eigenlijk ook niet. Zo was de 1-0 ruststand een logisch vervolg van de ontwikkelingen in de eerste helft. De goede bedoelingen waarmee Anderlecht na de rust het veld betrad, konden alweer snel de prullenbak in. Vitesse begon evenals in de tweede helft voortvarend. Na een aanval over veel schijven belandde de bal via Eli Dasa op de pantoffel van Wittek, die met een dropkick zijn tweede van de avond maakte. Zo had de thuisploeg al na een paar minuten in de tweede helft een comfortabele 2-0 voorsprong te pakken.

Anderlecht moest vervolgens nog meer komen, maar evenals voor de pauze creëerde het nauwelijks mogelijkheden. Veelzeggend was het dat Kompany na een kleine zeventig minuten zijn complete voorhoede naar de kant haalde. Ook Zirkzee moest wijken. De huurling van Bayern München beleefde opnieuw een teleurstellende avond. De drie nieuwe namen voorin bij Anderlecht deden het echter niet veel beter, al kwamen de bezoekers nog wel terug tot 1-2. Kristoffer Olsson schoot in eerste instantie nog op de paal, maar Lior Refaelov sloeg in de rebound alsnog toe. Zo kregen we nog een spannende slotfase voorgeschoteld.

Daarin zette Anderlecht Vitesse met de rug tegen de muur, maar kwam het eigenlijk niet meer in de buurt van de gelijkmaker. De Arnhemmers trokken de 2-1 voorsprong over de streep en mogen zich dus opmaken voor de groepsfase van de Conference League.

Opstelling en beoordelingen*
Vitesse
: Markus Schubert 6.5, Eli Dasa 7, Dominik Oroz 7, Riechedly Bazoer 7, Tomas Hajek 7, Maximilian Wittek 8, Sondre Tronstad 6.5, Matus Bero 7, Yann Gboho 7.5 (86. Patrick Vroegh -), Loïs Openda 6.5 (83. Thomas Buitink -), Nikolai Baden Frederiksen 6.5 (72. Oussama Darfalou 5)

Man of the match: Maximilian Wittek
*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd