KNVB zag Oranje-spelers bijdragen aan verbeteringen in Qatar

1 september 2021, 21:30

De situatie van de arbeidsmigranten in Qatar is de afgelopen periode verbeterd. Dat komt mede door de bijdrage van de spelers van het Nederalnds elftal, die hebben geholpen de problemen onder de aandacht te brengen. Dat alles stelde Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB.

In gesprek met De Telegraaf wees De Jong op de 'Football Supports Change'-actie van Oranje. De spelers kwamen voorafgaand aan de eerste kwalificatiewedstrijd het veld op met shirts met die tekst, waarmee aandacht werd gevraagd voor de erbarmelijke omstandigheden waaronder de arbeidsmigranten in Qatar werken en leven. "Met deze uiting gaven de internationals aan dat de situatie moet veranderen", legde De Jong uit.

"Dankzij de voetballers wordt er tot in Qatar zelf op bestuurlijk niveau overleg gevoerd. Dit onderwerp staat bovenaan internationale agenda's. Het is nu aan de besturen van de nationale en internationale bonden om de volgende stappen te zetten", stelde De Jong, die benadrukte dat de spelers niet verantwoordelijk zijn voor de toewijzing van het WK aan Qatar. 

Ook liet De Jong namens de KNVB weten dat Nederland samen met zeven andere landen een UEFA-werkgroep vormt die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar. "Wij geloven in samenwerking. De KNVB heeft nooit op Qatar als gastland van het WK gestemd, maar als maatschappelijk bewuste organisatie willen we wel graag duurzame veranderingen in die regio stimuleren. Dat doen we in samenwerking met andere bonden en ook op eigen conto voeren we gesprekken."

"Zo konden we tijdens ons bezoek aan Qatar vorige week zelf al vooruitgang vaststellen van zaken die vaak al heel lang spelen in het land en de rest van de regie", vervolgde hij. "Die vooruitgang is terug te zien in de hervormingen die onlangs versneld zijn doorgevoerd onder druk van het WK. Maar er is nog veel werk te doen, ook om er zeker van te zijn dat alle wetten worden nageleefd. Ook na het WK."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen