RKC Waalwijk
0 – 0
Willem II

'Nieuw' Vitesse heeft sterren niet nodig tegen RKC

12 september 2021 – Vitesse heeft zondag met Oussama Tannane en Riechedly Bazoer op de bank een zwaarbevochten overwinning geboekt op een stug RKC Waalwijk. In het Mandemakers Stadion had Vitesse het vooral in het eerste bedrijf heel moeilijk met de ploeg van Joseph Oosting, maar de Arnhemmers herstelden zich in het tweede bedrijf door een vroege goal van Yann Gboho: 1-2.

'Nieuw' Vitesse heeft sterren niet nodig tegen RKC

Door de overwinning tankt de ploeg van Thomas Letsch zelfvertrouwen richting de Europese ontmoeting met NS Mura. Vorig seizoen waren Bazoer en Tannane de dragende krachten achter het succes van Vitesse, maar Letsch kiest er nu voor om te bouwen aan een nieuwe ploeg. Tannane kwam nog wel als invaller binnen de lijnen, maar Vitesse had hem niet nodig om van RKC te winnen.

Voor de RKC-coach Joseph Oosting, die dit seizoen zijn debuut maakt als hoofdtrainer in het betaald voetbal, was het een bijzondere ontmoeting. De oefenmeester was jarenlang assistent-trainer bij de ploeg uit Arnhem, waar hij in het succesvolle vorige seizoen goed samenwerkte met huidig hoofdtrainer Thomas Letsch. Niet alleen voor Oosting was het zondag in het Mandemakers Stadion een ontmoeting met oude bekenden: ook Alexander Büttner begon aan de aftrap tegenover zijn oud-werkgever, waar het vooralsnog stroef draait.

Vitesse kende met drie punten uit drie wedstrijden een lastige seizoenstart. Een meevaller was zondagmiddag dat aanvoerder Danilho Doekhi na een blessure weer in de basis kon starten. Diezelfde Doekhi liet in de openingsfase van het duel gelijk zijn waarde zien voor de Arnhemmers. Na een uitstekend aangesneden vrije trap van Maximillian Wittek kopte de centrumverdediger raak. Na de goal lukte het de bezoekers echter niet om door te drukken. De grootste mogelijkheden waren voor RKC, maar in de eindfase ontbrak het nog aan scherpte.

Totdat Saïd Bakari maar eens besloot te schieten en daardoor na een half uur spelen de 1-1 op het scorebord zette. De vleugelspeler kreeg de bal rond het strafschopgebied aangespeeld en dacht geen moment na, waarna de bal keihard in de linkerbovenhoek terechtkwam. De gelijkmaker was dik verdiend, want RKC was in het eerste bedrijf grotendeels de bovenliggende partij. De grootste kansen waren namelijk voor de ploeg van Joseph Oosting. Zo kreeg Bakari, die vorig seizoen nog rechtsback was bij de Waalwijkers, de kans om zijn tweede van de middag te maken. Hij zag echter zijn inzet gekeerd worden door Vitesse-doelman Schubert, waardoor de kleedkamer met een 1-1 stand werd opgezocht.

Deze tussenstand, maar ook het veldspel van Vitesse, zorgde voor onvrede bij Letsch. Na rust greep de Duitse oefenmeester in. Oussama Tannane kwam het veld in voor Tomas Hajek, wat zorgde voor een andere spelopvatting bij de Arnhemmers. Dat zorgde er nog niet direct voor dat Vitesse het initiatief van de thuisploeg overnam, want het was de ploeg uit Waalwijk dat de goede lijn in het begin van de tweede helft doortrok. Tien minuten na rust kwam Vitesse voor het eerst weer dicht bij de goal van Vaessen, waarna het direct raakt was. Een schot van Gboho werd door Vurnon Anita ongelukkig van richting veranderd, waarna Vaessen kansloos was: 1-2. Een enorme meevaller voor Vitesse, dat RKC namelijk beter uit de kleedkamer zag komen.

Na de 1-2 probeerde de Waalwijkers vooral met opportunistisch spel kansen te creëren, wat na zeventig minuten bijna resulteerde in de gelijkmaker. Michiel Kramer schoot na een lage voorzet van dichtbij rakelings naast. Dat was de grootste kans voor RKC in het tweede bedrijf, dat Vitesse ook dichtbij de 1-3 zag komen. Uit de omschakeling werden de Arnhemmers veelvuldig gevaarlijk, maar doelman Vaessen hield zijn ploeg in leven. In de slotfase van de wedstrijd bleek RKC niet in staat om de Arnhemmers nog het vuur aan de schenen te leggen. Daardoor boekt Vitesse een zwaarbevochten overwinning op RKC, dat ondanks het resultaat goed voor de dag kwam. De ploeg van Thomas Letsch tankt door de krappe zege vertrouwen richting het belangrijk eerste duel in de Conference League van volgende week. Daarin treffen de Arnhemmers NS Mura.

Opstellingen en beoordelingen*

RKC Waalwijk: Vaessen 6,5; Gaari 6,5, Meulensteen 6, Touba 6, Büttner 5,5; Azhil 5,5 (71. Daneels -), Van der Venne 6.5 (71. Bel Hassani -), Anita 5; Odgaard 6, Kramer 5, Bakari 7.

Vitesse: Schubert 6,5, Hajek 6 (45. Tannane 6), Doekhi 7, Cornelisse 6; Wittek 6,5, Gboho 6,5 (59. Huisman 6) Domgjoni 6 (59. Vroegh 6), Tronstad 6,5, Dasa 7; Openda 6,5 (73. Baden -), Darfalou 5 (90. Rasmussen -)

Man of the match: Danilho Doekhi
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd