FC Twente vergroot zorgen Sparta in stroperig duel

20 november 2021 – FC Twente heeft zich zaterdagavond steviger in de subtop van de Eredivisie genesteld. Tegen Sparta Rotterdam trok het in een duel met weinig hoogtepunten uiteindelijk aan het langste eind: 0-1. Tien minuten voor tijd was Ricky van Wolfswinkel trefzeker vanaf de stip en die tik kwamen de Rotterdammers niet meer te boven.

FC Twente vergroot zorgen Sparta in stroperig duel

Zowel Sparta als FC Twente rekenden voor de interlandbreak af met een negatieve reeks. Zo wonnen de Tukkers in de Twentse derby met 1-0 van Heracles Almelo, terwijl Sparta op bezoek bij Willem II een klinkende 0-3 overwinning boekte. De Rotterdammers boekten zodoende weer eens een overwinning nadat het in de acht voorgaande duels niet wist te winnen. Het spel van Sparta in Tilburg zag er goed uit, wat de Spartaanse burger ongetwijfeld moed gaf.

Dat was echter niet meteen terug te zien in het duel met Twente. Sparta moest het balbezit grotendeels aan de bezoekers laten, die daar in eerste instantie ook niet veel raad mee wisten. Desalniettemin was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. Op aangeven van Bryan Smeets kopte Tom Beugelsdijk in kansrijke positie over het Twentse doel.

Vervolgens kon er slechts bij vlagen momenten van opwinding gemeld worden op het Kasteel. Aan de kant van Twente was Dimitris Limnios het gevaarlijkst. Bij beide schoten zag de Griekse aanvaller dat Maduka Okoye bij de les was. De Nigeriaanse goalie reageerde ook attent op een verraderlijk schot van Van Wolfswinkel. Bij Sparta ging Emanuel Emegha bij een uitbraak voor eigen succes, terwijl ploeggenoot Lennart Thy er beter voor leek te staan.

Beide ploegen wisten dat het veldspel in de tweede helft beter moest om serieus kans te maken op een resultaat. Met name Sparta had die boodschap goed begrepen. Het kwam fel en scherp uit de kleedkamer en zette Twente eventjes onder druk. Dat leverde enkele gevaarlijke situaties op voor het vijandelijke doel. Eerst kreeg Emegha, na een scherpe voorzet van Thy, zijn voet niet tegen de bal en vervolgens zag Mica Pinto zijn voorzet bijna tot doelpunt gepromoveerd worden door Mees Hilgers.

Van Twente ontbrak op dat moment even elk spoor, totdat Wout Brama alles en iedereen deed opveren. Na een corner nam de Twente-aanvoerder de bal heerlijk op de pantoffel. Nadat Adil Auassar het leer nog licht toucheerde, kon Okoye wederom redding brengen. Daarna leek het duel als een nachtkaars uit te gaan, maar niets bleek minder waar toen arbiter Edwin van der Graaf een strafschop gaf aan Twente. Giorgos Masouras vloerde invaller Michel Vlap waarna de bal dus op de stip ging. Dat cadeautje werd vervolgens gretig uitgepakt door Van Wolfswinkel: 0-1. Sparta-trainer Henk Fraser trachtte er nog een slotoffensief uit te persen met een driedubbele wissel (Kenzo Goudmijn, Mohammed Osman en Vito van Crooij), en dat pakte nog bijna goed uit. In blessuretijd knalde invaller Osman de bal op de vuisten van Lars Unnerstall.

Dat was het laatste wapenfeit van het duel en dat betekende dat Sparta met lege handen stond. Het blijft op tien punten staan en slaagt er ook niet in om afstand van nummer zeventien Fortuna Sittard (negen punten). Twente nestelt zich door de zege steviger in de subtop van de Eredivisie (zesde plaats).

Opstellingen en beoordelingen*:
Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 7; Mica Pinto 5.5 (85. Kenzo Goudmijn -), Tom Beugelsdijk 6, Bart Vriends 6, Giorgos Masouras 5 (85. Vito van Crooij -); Adil Auassar 5.5 (85. Mohammed Osman -), Dirk Abels 5.5, Bryan Smeets 5.5; Sven Mijnans 5.5 (67. Aaron Meijers ), Emanuel Emegha 5.5 (74. Mario Engels -), Lennart Thy 6

FC Twente: Lars Unnerstall 6; Giovanni Troupée 5.5, Mees Hilgers 6 (84. Julio Pleguezuelo -), Robin Pröpper 6, Jayden Oosterwolde 5.5; Ramiz Zerrouki 6 (65. Michel Vlap 5), Wout Brama 6, Michal Sadilek 6; Daan Rots 5.5 (83. Vaclav Cerny -), Ricky van Wolfswinkel 6.5, Dimitris Limnios 6.5 (90. Denilho Cleonise -)

Man of the Match: Ricky van Wolfswinkel
*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd