Sensatie: Sporting schakelt Borussia Dortmund uit

24 november 2021, 23:09   Bijgewerkt: 24 november 2021, 23:44

Een stunt in de poule van Ajax: niet Borussia Dortmund, maar Sporting Portugal gaat met de Amsterdammers mee naar de knock-outfase. De ploeg won in eigen huis met 3-1 van de Duitse club, waardoor het onderlinge resultaat in het voordeel is van club uit Lissabon. Daardoor is met één wedstrijd nog te gaan al duidelijk welke twee ploegen doorgaan.

De Duitse ploeg was de eerste dertig minuten heer en meester in het Estádio José Alvalade. Maar het eerste doelpunt was voor de Portugezen. Na matig ingrijpen van de Dortmund-defensie kwam de bal voor de voeten van Pedro Goncalves, die daar wel raad mee wist. De voetballer mocht negen minuten later weer juichen. Deze keer was het raak met een geniale afstandsknal in de linkerbovenhoek. Donyell Malen was een minuut later dicht bij de aansluitingstreffer, maar de bal werd knap geblockt door een verdediger.

Na rust bleven de Duitsers jagen op een goal, waardoor de Portugezen naar hartenlust konden counteren. Het laatste sprankje hoop bij Dortmund leek weg te ebben toen Emre Can het veld moest verlaten met een rode kaart. Hij deelde een tikje uit na een opstootje wat het duur kwam te staan. Het was het begin van een dramatisch einde. Tot overmaat van ramp werd het ook nog 3-0 voor de thuisploeg nadat de scheidsrechter de bal op de stip legde na een overtreding op Paulinho.

Pedro Goncalves ging achter de bal staan voor de hattrick, maar dat lukte niet. Gregor Kobel wist de inzet te stoppen, maar moest de bal toch uit het net vissen. Pedro Porro reageerde het snelst op de rebound en kon de bal makkelijk achter de doelman koppen. Malen zorgde in de blessuretijd nog wel voor de 3-1, maar het was niet genoeg voor de tweede plaats. Daardoor moet Dortmund na de winter genoegen nemen met de Europa League. Sporting neemt het in de laatste wedstrijd op tegen Ajax. Beide ploegen zijn dus geplaatst voor de knock-outfase, waardoor er niets meer op het spel staat.