Vijf conclusies na de memorabele topper tussen Ajax en PSV

24 januari 2022, 10:20   Bijgewerkt: 24 januari 2022, 11:38

De topper tussen PSV en Ajax zal de komende jaren nog vaak de revue passeren. De concurrenten streden onderling om de koppositie, die na een zeer dubieuze treffer naar de Amsterdammers ging. Het gat met nummer twee PSV bedraagt nu twee punten. FCUpdate.nl zet vijf conclusies op een rij over een van de meest memorabele toppers van de laatste jaren.

Titelstrijd nog volledig open

PSV had een aanzienlijk voorschot kunnen nemen op de landstitel, als het Ajax op een nederlaag had getrakteerd in eigen huis. De Eindhovenaren hadden het verschil op de ranglijst kunnen vergroten naar vier punten, maar lieten Ajax passeren. Mede daardoor is Feyenoord, dat zelf met 1-4 won van NEC, ook weer aangehaakt. De Rotterdammers moeten echter een gat van zes punten goedmaken ten opzichte van de Amsterdamse aartsrivaal. PSV heeft als nummer twee een achterstand van twee punten.

Brobbey een schot in de roos

Het is tijd voor zijlijntechnologie

Ging de bal nou over de zijlijn of niet? In het kamp van PSV weet men het zeker: het doelpunt van Noussair Mazraoui had afgekeurd moeten worden. Bij Ajax zijn er, logischerwijs, meer twijfels. We zullen het wel nooit weten. Feit is dat het moment in minuut 74 zomaar beslissend kan zijn in de titelstrijd. Dat geeft te denken. Moet er na doellijntechnologie ook zijlijntechnologie komen? De VAR - Rob Dieperink - had met andere hulpmiddelen mogelijk een andere beslissing genomen. Nu valt hem weinig te verwijten, ook al lijkt het alsof de bal de zijlijn volledig had gepasseerd. PSV heeft er op dit moment weinig aan, maar de intrede van zijlijntechnologie lijkt een logische volgende stap in het moderniseren van het voetbal.

Lees ook: 'Moet zijlijntechnologie zijn intrede maken in het voetbal?'

Lucky Ajax kan wedstrijd killen

Het geluk van de kampioen? We zullen het over een paar maanden pas weten, maar duidelijk is dat het Ajax bepaald niet tegenzat op bezoek in het Phillips Stadion. Hoewel de winnende treffer met enig fortuin tot stand kwam, verdient de nieuwe koploper lof voor hoe het de wedstrijd vervolgens vakkundig 'dood maakte'. Door te treiteren, vertragen en steeds de juiste oplossing te zoeken, kreeg PSV eigenlijk geen kans meer om de score gelijk te trekken. Juist dat is een kwaliteit die de Amsterdammers dit jaar ook in Europa kan gaan helpen. In de Champions League wacht het affiche met het taaie Benfica, dat eveneens alles over zal hebben voor een overwinning.

Frustraties bij PSV na nieuwe topperdomper

"Geef de schaal maar meteen aan Ajax", foeterde PSV-trainer Roger Schmidt nadat scheidsrechter Danny Makkelie besloot om de discutabele treffer van Noussair Mazraoui definitief goed te keuren. Met dat doelpunt zag Schmidt het opnieuw misgaan voor zijn ploeg in een topduel. Nadat eerder dit seizoen Feyenoord veel te sterk (0-4) was in het Philips Stadion en in Amsterdam met afgetekende cijfers (5-0) werd verloren van Ajax, trok PSV in een topduel wederom aan het kortste eind in de Eredivisie. Schmidt wacht bij PSV na anderhalf jaar nog altijd op zijn eerste competitiezege tegen een andere traditionele topploeg. Als PSV op korte termijn succesvol zal willen zijn, zal het meer uit deze zespuntenduels moeten gaan halen en niet te veel afhankelijk moeten zijn van één moment waarbij de bal nét wel of nét niet over de zijlijn is geweest.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen