Brief Van der Sar naar Ajax-personeel lekt uit, tuchtonderzoek

8 februari 2022, 13:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De brief van Edwin van der Sar aan het personeel van Ajax is in handen van De Telegraaf. Naar aanleiding van het schandaal bij The Voice deed de algemeen directeur eind januari een brief de deur uit naar alle werknemers. Daaruit ging de bal rollen in de zaak van Marc Overmars, waarbij Ajax een tuchtprocedure gaat starten.

Het dagblad heeft de woorden van Van der Sar op papier gekregen. 'Vorige week werd helaas nog maar eens duidelijk dat een veilige werkomgeving niet vanzelfsprekend is', doelde de directeur destijds op de ontwikkeling rondom The Voice of Holland. 'We denken bij Ajax alle benodigde maatregelen getroffen te hebben om het melden van misstanden en ongewenst gedrag mogelijk te maken, maar ik realiseer me dat dat nog niet voldoende is en we niet kunnen zeggen dat hier alles goed gaat', staat er onder meer in te lezen.

'Daarbij weet ik ook dat een veilige werkomgeving voor jou een andere betekenis kan hebben. Het kan over verschillende onderwerpen gaan dus niet direct over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom heb ik hierover met de directie gesproken en besloten dat we hernieuwde aandacht aan dit onderwerp gaan besteden. We zullen ons daarbij laten bijstaan door een gespecialiseerde externe partij om te zorgen dat we onafhankelijk en deskundig advies krijgen. Als er zaken zijn die wij bij Ajax beter kunnen doen of organiseren, of regelen om de werkomgeving veiliger te maken, dan moeten wij dat doen', vervolgt Van der Sar in zijn betoog.

Lees ookIs de positie van Van der Sar bij Ajax nog wel houdbaar?

Ook maakt de algemeen directeur duidelijk dat Ajax werknemers zal steunen die er alles aan doen om een dergelijke ervaring te delen en de oud-keeper wijst in zijn verhaal op de klokkenluidersregeling binnen de club. Er zijn momenteel wisselende berichten over of Van der Sar op de hoogte was van de ontwikkelingen rondom Overmars. Hijzelf ontkent stellig het te hebben geweten en zijn brief past logischerwijs in dat verhaal. 'Een deel van de top van Ajax zou toen ook al op de hoogte zijn geweest van misstanden', laat De Telegraaf het in het midden. 

Tuchtrechtelijk onderzoek komt eraan

Verder kwam de NOS dinsdagmiddag met het nieuws dat Ajax een tuchtrechtelijk onderzoek gaat starten naar de zaak Overmars, wat is bevestigd door de KNVB. Hoewel het onderzoekende instantie (Instituut Sportrechtspraak) zelf nog wacht op groen licht vanuit Amsterdam, heeft de Nederlandse voetbalbond dat wel laten weten. Dat kan leiden tot een tuchtzaak met uiteindelijk mogelijk ook straffen voor de ontslagen directeur voetbalzaken. Tuchtonderzoek houdt in dat het om een bepaalde beroepsgroep gaat waarin het onderzoek wordt verricht. Dat is anders dan een reguliere strafzaak. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen