Vier redenen waarom Ajax ondanks Overmars-echec dubbel wint

9 februari 2022, 20:49

Ajax heeft woensdagavond hardhandig korte metten gemaakt met Vitesse in de beker. Door doelpunten van Sébastien Haller (2x), Antony (2x) en Dusan Tadic won het met 5-0. Ajax toont daarmee aan zich sportief niets aan te trekken van de onrust rondom Marc Overmars. Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer, maar er zijn wel vier andere redenen om aan te nemen dat Ajax ondanks het Overmars-echec grote kans maakt op de dubbel.

1. Eerder ook al immuun voor bestuurlijk onrust

Ajax heeft in het verleden vaker bewezen dat de vergadertafel in een andere ruimte staat dan de trainingsfaciliteiten. Tijdens de fluwelen revolutie, die in 2010 werd ingezet en enkele jaren duurde, was het zeer chaotisch rondom de Amsterdamse club. In de bestuurlijke top werden persoonlijke duels uitgevochten en kwam de club vaker daarmee in het nieuws dan met de sportieve prestaties. Toch lukte het Frank de Boer en zijn selectie om zich daar volledig aan te onttrekken en toch landskampioen te worden met Ajax. Dat zal ook Erik ten Hag goede moed geven.

2. Concurrenten laten het afweten

Voorafgaand aan het seizoen werd voorspeld dat het dit seizoen een tweestrijd zou worden tussen Ajax en PSV. Hoewel het gat 'slechts' vijf punten is, laat PSV het de laatste weken wat afweten en is het ook daar onrustig. Trainer Roger Schmidt vertrekt aan het einde van het seizoen, maar er komen steeds meer geluiden dat hij tussentijds al moet vertrekken. Feyenoord verrast dit seizoen, maar staat toch ook al op zes punten en is uitgeschakeld in de beker. Dat maakt de kans op de dubbel een stuk groter.

3. Selectie toonde eerder al aan goed om te gaan met schandalen

De situatie rondom Overmars is een lastige en heeft doorgaans ook invloed op de spelers. Toch toonde de Ajax-selectie vorig jaar al aan goed om te kunnen gaan met schandalen binnen de club. Zo raakte Quincy Promes betrokken bij een steekpartij, werd André Onana geschorst wegens dopinggebruik en spande de familie van Abdelhak Nouri vorig jaar een arbitragezaak aan tegen Ajax. Daarbij kwam nog dat de onrust in diezelfde periode werd vergroot door het vinkje van Haller en de mislukte contractonderhandelingen met Brian Brobbey, die gratis wegliep. Ondanks alle ellende raakte Ajax nooit afgeleid en won het zowel de landstitel als de beker.

4. Goed elftal

De belangrijkste reden dat de kans groot is dat Ajax ook dit jaar de dubbel weer gaat pakken, is echter natuurlijk dat Ajax een ijzersterke selectie heeft. Het is de rijkste club van Nederland en heeft met dat geld ook de sterkste selectie neergezet. Het toonde zowel in de competitie als in de Champions League al aan onder trainer Ten Hag een voetbalmachine te kunnen zijn. Hoewel dat Ajax zeker favoriet maakt, blijft voetbal gelukkig een onvoorspelbare sport en mag men blijven hopen op een spannende strijd.

Benieuwd naar het wedstrijdverslag van Ajax-Vitesse? Lees het hier terug!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen