Dubieus VAR-moment niet genoeg: Juventus kan titel vergeten

16 april 2022, 20:32

Juventus heeft zaterdagavond in eigen huis enorm duur puntverlies geleden tegen Bologna. De bezoekers stonden lang met 0-1 voor, maar door een opmerkelijk VAR-moment met liefst twee rode kaarten was er voor De Oude Dame gelegenheid tot een slotoffensief. Deze zou echter slechts één doelpunt opleveren, waardoor het de titel nu echt uit het hoofd kan zetten.

Lang leek het er niet meer op, maar zes wedstrijden voor het einde van de Serie A maakte Juventus nog altijd een klein kansje op de landstitel. De beste papieren had het bepaald niet en dus mocht er in ieder geval geen nederlaag meer geleden worden. Toch ging het mis toen Marko Arnautovic kort na rust volledig vrij voor het doel kon worden aangespeeld. Hij omspeelde doelman Wojciech Szczesny en tikte binnen. Het stond 0-1 en Juve moest in de achtervolging. Kort daarna kreeg Matthijs de Ligt een kans om snel gelijk te maken, maar hij stuitte doelman. Het was direct zijn laatste actie: de verdediger moest geblesseerd het veld verlaten.

Het was de 84e minuut toen het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd plaatsvond. Net toen de tijd echt begon te dringen, werd Alvaro Morata in de zestien van Bologna naar de grond gewerkt. De scheidsrechter vond het niets, maar de VAR vroeg hem de beelden nog eens te bekijken. Hier trok hij enkele opmerkelijke beslissingen uit. Zo gaf hij een vrije trap in plaats en een strafschop en oordeelde hij dat Adama Soumaoro rood moest krijgen vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler. Gary Medel maakte zich dusdanig kwaad dat hij in drie seconden tijd twee gele kaarten ontving en eveneens kon gaan douchen. Bologna moest plotseling verder zonder twee van de drie centrumverdedigers.

De vrije trap ging er niet in, maar Juventus had met nog vijf minuten plus acht minuten extra tijd genoeg kans om de score toch nog recht te trekken. De gelijkmaker zou uiteindelijk vallen in de 95e minuut. Het was Morata die de bal met een spectaculaire omhaal voor de goal bracht, waarna Dusan Vlahovic 'm het laatste knikje kon geven. Juve ging uiteraard ook nog op zoek naar de 2-1, maar deze zou niet meer vallen. De nummer vier van de Serie A pakte slechts een punt en heeft nu acht punten minder dan koploper AC Milan. De titel lijkt het inmiddels echt uit het hoofd te kunnen zetten. Wat rest voor Juventus is het veiligstellen van een Champions League-ticket (top vier).