PEC doet ondanks knap punt tegen FC Utrecht geen goede zaken

7 mei 2022, 22:12

Aan een spannend duel met FC Utrecht heeft PEC Zwolle zaterdagavond een punt overgehouden. De Domstedelingen kwamen na een halfuur op voorsprong via Hidde ter Avest, waarna de thuisploeg via Daishawn Redan pas laat langszij kwamen. Door de resultaten op de andere velden is de ploeg van Dick Schreuder ondanks het gelijkspel echter gezakt naar de laatste plaats, en lijkt directe degradatie erg dichtbij.

Met nog drie speelronden te gaan is de degradatiestrijd in de Eredivisie onverminderd spannend. PEC Zwolle, dat voor de winterstop reeds dood en begraven leek, bezette plaats zestien, maar stond in punten gelijk met de andere ploegen in de degradatiezone. Om afstand te nemen van de plaatsen die resulteren in directe degradatie en daarnaast in punten gelijk te komen met nummer vijftien Fortuna Sittard, hadden de Blauwvingers tegen FC Utrecht een overwinning nodig. De Utrechters lijken rustig naar het einde van het seizoen te kunnen koersen; ze kunnen enkel theoretisch het play-offticket voor Europees voetbal nog uit handen geven.

De bezoekers begonnen brutaal en kregen namens Anastasios Douvikas binnen de eerste minuut een goede schotkans, maar daarna waren de mogelijkheden vooral voor PEC Zwolle. Met dynamisch en attractief spel kwamen de Blauwvingers snel in de buurt van het doel van Fabian de Keijzer, die goede antwoorden had op de pogingen van middenvelders Kenneth Paal en Thomas van den Belt. Zij waren vaak ver op de helft van FC Utrecht te vinden, wat zorgde voor de nodige dreiging. Als de tegenstander de bal veroverde, zorgde het echter ook voor de nodige ruimtes. In eerste instantie waren de counters van Utrecht nog weinig effectief, maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam de ploeg van Rick Kruys steeds meer aan aanvallen toe.

Dat leidde na een klein halfuur tot de voorsprong voor FC Utrecht. Waar Kostas Lamprou de kopstoot van zijn landgenoot Douvikas even daarvoor nog wist te keren, was de kleine sluitpost bij een corner kansloos op de kopbal van Hidde ter Avest. Vervolgens ging PEC vol goede moed op zoek naar een tegentreffer. Nadat er vanaf de linkervleugel na vele pogingen eindelijk een goede voorzet afgeleverd werd, dacht Gervane Kastaneer die tegentreffer gevonden te hebben, maar hij passeerde De Keijzer in buitenspelpositie. De jonge Utrechtse keeper moest overigens kort voor rust van het veld worden gedragen, nadat het bij een vrije trap in zijn bovenbeen leek te schieten.

Zijn vervanger, Eric Oelschlägel, moest kort na rust reeds keren op enkele goede pogingen van Van den Belt. De Zwollenaren leken het spel van de eerste helft door te zetten: met veel lopende mensen ten aanval trekken, en hoog druk zetten bij balverlies. Utrecht had naast eerder genoemde pogingen echter weinig te duchten van de ploeg van Dick Schreuder, en wachtte rustig op de countermogelijkheden. Daarin miste soms echter het overzicht en was de passing niet altijd scherp genoeg, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef.

Uiteindelijk kreeg PEC na driekwart wedstrijd dan toch loon naar werken. Na een stevig duel met Quinten Timber legde Pelle Clement de bal goed terug, waarna Daishawn Redan de bal hard binnenschoot. Kort daarna kreeg Douvikas dé kans om gelijk daarna iets terug te doen, maar hij faalde oog-in-oog met Lamprou. Een stevige, maar faire slotfase volgde, waarin voornamelijk PEC alles op alles zette om toch nog een overwinning binnen te slepen, maar ook FC Utrecht nog de nodige drive toonde. Een doelpunt bleef uiteindelijk uit. Door dit gelijkspel en de resultaten op andere velden zakt PEC Zwolle naar de laatste plaats, en lijkt directe degradatie opeens heel dichtbij. FC Utrecht blijft de nummer zeven.

Opstellingen en beoordelingen*

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 6,5; Mees de Wit 6,5, Yuta Nakayama 6,5, Bram van Polen 6; Kenneth Paal 5, Pelle Clement 6,5, Thomas van den Belt 6, Djavan Anderson 5,5; Chardi Landu 6,5 (66. Slobodan Tedic 5,5), Daishawn Redan 5,5, Gervane Kastaneer 5,5.

FC Utrecht: Fabian de Keijzer 6,5 (45+6. Eric Oelschlägel 6); Djevencio van der Kust 6 Willem Janssen 6, Mike van der Hoorn 6, Hidde ter Avest 6; Sander van de Streek 6, Adam Maher 6, Quinten Timber 6,5 (76. Othman Boussaid -); Moussa Sylla 5,5 (84. Pontus Almqvist -), Anastasios Douvikas 5,5 (84. Henk Veerman -), Simon Gustafson 5,5.

Man of the match: Pelle Clement

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen