Succesjes geboekt, maar scepsis blijft: twee jaar Schmidt bij PSV

12 mei 2022 – 'Een tacticus die zijn teams laat spelen als een mix tussen de stijlen van Jürgen Klopp en Pep Guardiola', zo werd The Guardian in maart 2020 geciteerd door PSV, dat daarmee vol trots de nieuwe trainer Roger Schmidt presenteerde. Het zijn woorden waar supporters van de concurrenten nog altijd regelmatig de spot mee drijven. De Duitser heeft in zijn twee seizoenen in Eindhoven mooie momenten beleefd, maar heeft de Nederlandse scepsis nooit helemaal kunnen wegnemen.

Succesjes geboekt, maar scepsis blijft: twee jaar Schmidt bij PSV

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Vollgasfussball
Nog voor Schmidt in seizoen 2020/21 aan de slag ging bij PSV, gingen de hoge verwachtingen al gepaard met de nodige twijfels. Terwijl een deel van het Nederlandse voetbaljournaille zich verheugde op het Vollgasfussball dat hij naar Eindhoven zou brengen, moest de andere helft het nog maar zien. 'Schmidt is eruit gegooid bij Preußen Münster en Bayer Leverkusen. Wat hij in China heeft gedaan, weet helemaal niemand. Eerder, bij Red Bull Salzburg, heeft hij een keer Ajax afgejaagd, daar hebben we het nu gek genoeg nog over', verwoordde Van Hanegem die twijfels destijds in het Algemeen Dagblad.

Het door Schmidt beloofde dominante voetbal hebben we PSV de afgelopen twee seizoenen zeker wel eens zien spelen. Bijvoorbeeld aan het begin van het huidige seizoen. De Eindhovenaren walsten in de voorrondes van de Champions League over Galatasaray en FC Midtjylland heen en pakten tussendoor ook nog de Johan Cruijff Schaal met een verpletterende 0-4 zege op Ajax. Dat laatste betekende voor Schmidt overigens zijn eerste prijs in Eindhoven. Uitgerekend Schmidts nieuwe club Benfica temperde de euforie waarmee PSV het nieuwe seizoen in ging. De Portugezen waren over twee wedstrijden te sterk en zorgden zo dat de Duitser zijn twee jaar in het Philips Stadion zonder Champions League-voetbal zou eindigen. 

Topwedstrijden
Onder meer door die uitschakeling, maar nog veel meer door de resultaten tegen Ajax en Feyenoord, leverde het PSV van Schmidt ook de reputatie op van een ploeg die de grote wedstrijden maar niet wist te winnen. Vorig seizoen was dat al het geval, maar de grote nederlagen tegen Feyenoord (4-0) en Ajax (0-5) in de eerste seizoenshelft van 2021/22 waren voor de critici pas echt een stok om mee te slaan. Toch heeft Schmidt die reputatie op de valreep nog ietwat kunnen herstellen. 'De ploeg die maar geen grote wedstrijden kon winnen als het écht moest, won nu de KNVB beker', schreef het Algemeen Dagblad na de 2-1 bekerzege op Ajax in De Kuip van afgelopen maand. 

Arbitrage
PSV's prijzenkast onder Schmidt blijft dus beperkt tot de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker, nadat Ajax woensdag definitief de titel uit Eindhovense handen hield. De daadwerkelijke beslissing in die titelrace viel eigenlijk afgelopen zondag al. Toen verzuimde PSV op bezoek bij Feyenoord om in te lopen op de koploper - opnieuw een belangrijke grote wedstrijd die niet gewonnen werd. De ploeg verloor in de laatste minuut een punt door de omstreden en veelbesproken strafschop voor de Rotterdammers. De woeste reactie van Schmidt werd na afloop niet door iedereen gewaardeerd. "Dat Schmidt het eierdopje van Calimero opzette, getuigde van het minderwaardigheidscomplex waarmee hij PSV twee seizoenen lang opzadelde", oordeelde Valentijn Driessen in De Telegraaf.

Het was dan ook niet de eerste keer dat de trainer het met de arbitrage aan de stok kreeg. Zo was hij pas een halfjaar in Eindhovense dienst, toen hij het al voor de tweede keer aan de stok kreeg met Bas Nijhuis. Hij beschuldigde de arbiter ervan expres tegen PSV te fluiten, omdat Schmidt zich eerder kritisch over hem had uitgelaten. En ook na de vermeende bal over de lijn, waaruit Noussair Mazaraoui namens Ajax in de topper van afgelopen januari de winnende 1-2 zou maken. "Give the cup to them today", schreeuwde Schmidt naar de arbitrage; beelden die vervolgens nog veelvuldig werden nabesproken.

Wisselbeleid
Een laatste punt waar Schmidt de afgelopen twee jaar vaak verantwoording over moest afleggen, was natuurlijk zijn wisselbeleid. Anders dan andere trainers koos hij ervoor om veel te rouleren en spelers op tijd naar de kant te halen, ook als de vermoeidheid nog niet was toegeslagen. Dat niet iedereen achter deze aanpak stond, bleek wel bij de 0-4 nederlaag tegen Feyenoord in september 2021. Hij leek de kans op een overwinning aanzienlijk te verkleinen door na een uur spelen - het stond toen nog maar 0-1 - sterspeler Cody Gakpo naar de kant te halen, zonder dat hij op dat moment al problemen had. Het leverde een striemend fluitconcert op, wat nog eens versterkt werd doordat Schmidt een invalbeurt van Noni Madueke lang uitstelde. 

Uiteraard nam Schmidt deze beslissingen niet voor niets. Zijn insteek was om zijn selectie zo fit mogelijk te houden, maar ook dat pakte niet helemaal goed uit. Sterker nog: van de top drie kreeg PSV dit seizoen met afstand met de meeste blessures te maken. Ook richting de cruciale eindfase van dit seizoen stroomde de Eindhovense ziekenboeg weer vol. Een keerzijde is overigens dat juist bij afwezigheid van de sterkhouders, enkele eigenlijk al afgeschreven krachten zich toch weer konden laten zien. Spelers als Ritsu Doan en Bruma leefden weer op, wat zeker aan Schmidt mag worden toegeschreven.

Het PSV van Schmidt
In zijn twee jaar bij PSV heeft Schmidt de club aardig naar zijn hand kunnen zetten. Uiteraard wat betreft de eerdergenoemde speelstijl en het wisselbeleid, maar ook in het aankoopbeleid had hij een belangrijke stem. Dit met wisselend succes. Spelers als Eran Zahavi en Mario Götze hebben zeker hun waarde voor PSV, maar de vraag is of ze ook echt geleverd hebben wat er aanvankelijk van ze werd verwacht. En dan was er nog de komst van Joël Drommel, die tot dusver dramatisch is uitgepakt. Na lang vertrouwen te hebben gehouden, koos Schmidt er dan uiteindelijk toch voor om terug te vallen op Yvon Mvogo. Hij maakt momenteel een stabiele indruk, maar in Eindhoven zal men gedurende dit seizoen toch af en toe jaloers naar de verrichtingen van Lars Unnerstall in het shirt van FC Twente hebben gekeken. 

In ieder geval is de huidige selectie voor een groot deel het gevolg van twee jaar Schmidt bij PSV. Niet alleen door zijn aankopen, bij wie zeker de gewilde Ibrahim Sangaré nog even genoemd moet worden. Ook zijn rol in de ontwikkeling van talenten als Cody Gakpo, Noni Madueke en Jordan Teze mag benoemd worden. Daarnaast sluit hij het tijdperk in Eindhoven af met twee prijzen, waarbij sommigen hem kwalijk zullen nemen dat de landstitel daar niet bij zit. Daarbij mag wel gesteld worden dat het gat met Ajax aanzienlijk is verkleind. Vorig seizoen eindigde nummer twee PSV nog liefst zestien punten onder de kampioen; dit seizoen lijkt dat verschil slechts vier punten te gaan zijn. Het is de vraag of hij voor opvolger Ruud van Nistelrooij de basis heeft gelegd om het gat nu definitief kan dichten. 

Verhoogde odds bij Jacks.nl: 22.23x je inzet als jouw team kampioen wordt!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

PSV

gerelateerd