Feyenoord op Rapport: gemengde gevoelens over nieuwelingen

19 mei 2022, 08:00   Bijgewerkt: 18 mei 2022, 23:03

Feyenoord sloot het seizoen in Nederland af zonder prijs. Toch is het humeur in Rotterdam de afgelopen jaren zelden zo hoog geweest als nu. Onder leiding van trainer Arne Slot is een nieuwe weg ingeslagen. Daarnaast stonden er nieuwe publiekslievelingen op, al kon niet iedereen Het Legioen overtuigen. FCUpdate.nl beoordeelt de prestaties van de spelers die dit seizoen een belangrijke rol vertolkten.

Justin Bijlow - 6.5

Het eerste woord dat bij veel fans van Feyenoord zal opkomen is blessure. Opnieuw moest men het in De Kuip een hele tijd stellen zonder de beoogde doelman van het Nederlands elftal. Bijlow kampt nog altijd met een blessure aan zijn voet en moest andermaal een groot gedeelte van het seizoen missen. Daarom is een serieuze beoordeling lastig te geven, al maakte de sluitpost in de eerste maanden van het voetbaljaar een goede indruk. Na de zomer zal Bijlow hopen eindelijk eens 34 duels te kunnen spelen.

Wedstrijden: 22

Ofir Marciano - 5

Omdat Nick Marsman in de zomer van 2021 besloot om Rotterdam te verruilen voor Miami ging Feyenoord op zoek naar een nieuwe tweede doelman. In die zoektocht kwam technisch directeur Frank Arnesen uit bij Marciano, de goalie van de nationale ploeg van Israël. Waar Arnesen veel uitstekende transfers afrondde, is de entree van Marciano niet bepaald een goede greep gebleken. De routinier is zelden te betrappen op een foutloze wedstrijd. Dat heeft Feyenoord uiteindelijk de nodige punten gekost.

Wedstrijden: 12

Marcus Pedersen - 6

Een andere aanwinst van Arnesen was de Noors international Pedersen, die zich tijdens zijn eerste weken bij Feyenoord meteen liet gelden. Terwijl hij eigenlijk wordt gezien als nieuweling voor de toekomst heeft de rechtsback dit seizoen veel minuten gemaakt. De laatste weken van het voetbaljaar leek de pijp echter behoorlijk leeg. Pedersen speelde niet bepaald sterk en hoort niet bij de best elf van trainer Arne Slot. In die strijd is hij vooralsnog voorbijgestreefd door Lutsharel Geertruida.

Wedstrijden: 30

Goals: 0

Assists: 4

{image[354137][right-half][]}Lutsharel Geertruida - 7

Een sterkhouder in de achterhoede van Feyenoord die werd geboren op steenworp afstand van De Kuip. Jaren later is Geertruida een rots in de branding en lijkt hij ieder seizoen weer een stukje beter te worden. Een basisplaats voor de Rotterdammer is vrijwel een zekerheidje. Slot gebruikt hem vooral als rechtsback, maar ook in het hart van de defensie is de sterke verdediger een geschikte optie. Zijn naam wordt steeds vaker in verband gebracht met Oranje en dat zegt eigenlijk genoeg.

Wedstrijden: 28

Goals: 3

Assists: 0

Gernot Trauner - 8

Wie aan het begin van het seizoen had gezegd dat deze Oostenrijker een van de belangrijkste spelers zou worden, werd waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch wist Trauner de harten van de Feyenoorders snel te stelen en krijgt hij veel lof. De ervaren centrumverdediger is oerdegelijk, verdedigt sterk en speelt de bal vrijwel altijd naar de goede kleur. Een uitstekend seizoen wordt dan ook beloond met een dikke voldoende. In Rotterdam gaat men aan De Kale Kletser ongetwijfeld nog veel plezier beleven.

Wedstrijden: 30

Goals: 0

Assists: 1

Marcos Senesi - 7

Samen met Trauner vormt Senesi een solide duo in de achterhoede van Feyenoord. Zeker naast de ervaren Oostenrijker voelt deze linkspoot zich als een vis in het water. De prestaties van Senesi liggen altijd onder een vergrootglas en ook de Argentijn krijgt regelmatig te maken met kritiek. Toch is dit seizoen gebleken dat Slot wel degelijk kan bouwen op de centrumverdediger. Het is dan ook niet gek dat er al de nodige interesse is. Het zou kunnen dat Senesi zijn laatste duel in De Kuip al heeft gespeeld.

Wedstrijden: 32

Goals: 2

Assists: 2

Tyrell Malacia - 8

Net als zijn goede vriend Geertruida wordt ook Malacia met de week beter. Dit seizoen bleek de geboren Rotterdammer opnieuw een ware plaag voor menig rechtsbuiten in de Eredivisie. Zelfs de in bloedvorm verkerende Ajacied Antony had tot twee keer toe een loodzware middag tegen Malacia. Ook bondscoach Louis van Gaal ziet het in hem zitten en hoopt de nieuwe linksback van Oranje in huis te hebben. Het is de vraag of we Malacia nog lang in Rotterdam gaan zien. Manchester United en Olympique Lyon willen hem namelijk graag hebben.

Wedstrijden: 31

Goals: 1

Assists: 4

Ramon Hendriks - 6.5

Een jongen voor de toekomst die dit seizoen zeker niet op huurbasis weg mocht. Hendriks is nog altijd slechts twintig jaar oud en mocht bij NAC Breda al even ruiken aan het echte werk. Daar liet hij zien er klaar voor te zijn, maar bij Feyenoord moet hij nog even geduld hebben. Met spelers als Malacia en Senesi voor hem is dat natuurlijk geen schande. Tijdens de wedstrijden dat hij de kans kreeg van Slot liet hij zich van zijn goede kant zien. Na de zomer gaan er voor Hendriks ongetwijfeld meer minuten komen in de hoofdmacht.

Wedstrijden: 8

Goals: 0

Assists: 0

Fredrik Aursnes - 7.5

Wedstrijden: 33

Goals: 1

Assists: 4

Orkun Kökcü - 7.5

Net als bij zijn collega Senesi liggen ook de prestaties van Kökcü altijd onder een vergrootglas. De middenvelder krijgt regelmatig kritiek te verwerken, maar heeft een goed seizoen achter de rug. We moeten immers niet vergeten dat Kökcü pas 21 jaar oud is en vrijwel alles heeft gespeeld. Dan mag er af en toe een mindere wedstrijd tussen zitten. Maar met zeven doelpunten en negen assists heeft hij een belangrijk aandeel gehad. De geruchtenmolen rond de geboren Haarlemmer zal snel op gang komen.

Wedstrijden: 32

Goals: 7

Assists: 9

Guus Til - 7

Het was een seizoen met twee gezichten voor Til, die Spartak Moskou tijdelijk inruilde voor Feyenoord. Met de wetenschap van nu is dat natuurlijk een goede keuze geweest. Til kende een vliegende start onder Slot, die in het verleden al zijn trainer was bij AZ. De aanvallend ingestelde middenvelder was in zijn eerste maanden in De Kuip goed voor vele treffers en wist de Rotterdamse harten snel te stelen. In het tweede deel van het voetbaljaar viel Til wat terug. Desondanks wil men de topschutter graag behouden.

Wedstrijden: 32

Goals: 15

Assists: 3

Jens Toornstra - 6.5

De aanvoerder van Feyenoord komt altijd weer bovendrijven, al is hij niet meer zeker van een basisplaats. De inmiddels 33-jarige Toornstra behoort tot het meubilair in De Kuip en heeft nog altijd zijn meerwaarde voor de ploeg. Dit seizoen bleef zijn productie steken op drie treffers en was hij drie keer aangever. Toch gebeurt er altijd wat als de routinier binnen de lijnen staat of komt. Slot zal hem dan ook graag bij de groep houden omdat Toornstra altijd een zeer betrouwbare selectiespeler is gebleken.

Wedstrijden: 31

Goals: 3

Assists: 3

Jorrit Hendrix - 5.5

Bij zijn entree in Rotterdam-Zuid werd Hendrix al bestempeld als aankoop voor de breedte. De ex-PSV'er kent echter het klappen van de zweep en is ook komend seizoen nog te zien bij Feyenoord. De linkspoot kwam negen wedstrijden in actie, maar het hoge tempo bleek regelmatig een probleem. Toch is Hendrix voor Slot een welkome toevoeging aan zijn selectie gebleken. De Limburger kan in geval van nood op meerdere posities uit de voeten. Vooralsnog liet Slot hem vooral op het middenveld aantreden.

Wedstrijden: 9

Goals: 1

Assists: 0

Luis Sinisterra - 8.5

Misschien wel de belangrijkste speler van Feyenoord tijdens het afgelopen voetbaljaar. De vraagtekens die jaren geleden rond zijn naam hingen, zijn inmiddels meer dan verdwenen. Sinisterra dribbelde ook dit seizoen frivool door menig verdediging heen en kan indrukwekkende cijfers laten zien. Het is dan ook de vraag of de international van Colombia langer houdbaar is voor Feyenoord, dat ongetwijfeld wat telefoontjes gaat krijgen over de linksbuiten. Frank Arnesen moet als technisch directeur aan de bak om hem te behouden.

Wedstrijden: 29

Goals: 12

Assists: 6

Reiss Nelson - 6.5

In eerste instantie wilde Feyenoord zich graag versterken met Amad Diallo van Manchester United. Toen die niet haalbaar bleek, schakelde Arnesen snel en werd Nelson gehuurd van Arsenal. De buitenspeler moest lang geduld hebben en in Rotterdam vroeg men zich af of hij wel een versterking was. Uiteindelijk knokte hij zich in de ploeg van Slot en inmiddels heeft hij al maanden een vaste basisplaats. De volgende stap is meer betrokkenheid bij doelpunten. Misschien is dat wel bij Feyenoord, aangezien de club ook hem langer wil binden.

Wedstrijden: 21

Goals: 2

Assists: 5

Bryan Linssen - 7

Terwijl een avontuur in Japan voor de deur staat, zal men in Rotterdam stiekem balen dat Linssen zo goed als zeker gaat vertrekken. De ervaren aanvaller liet na jaren in de middenmoot van de Eredivisie zien ook de uitdaging bij een topclub aan te kunnen. Hij zal tevreden zijn met zijn statistieken, zeker omdat hij halverwege zijn basisplaats verloor aan Cyriel Dessers. Maar wat voor Toornstra geldt, geldt zeker ook voor Linssen. Wanneer de kleine spits zijn entree binnen de lijnen maakte, nam hij zijn ploeg meer dan eens bij de hand.

Wedstrijden: 34

Goals: 13

Assists: 8

Cyriel Dessers - 7.5

Wedstrijden: 27

Goals: 9

Assists: 2

Alireza Jahanbakhsh - 4

Toen Steven Berghuis besloot de stap naar Ajax te maken, dacht men bij Feyenoord een geschikte opvolger te hebben gevonden in Jahanbakhsh. Veel fans opperden zelfs dat de club er op vooruit was gegaan met de international van Iran als nieuwe aanvalsleider. Dat is vooralsnog echter totaal niet gebleken. Jahanbakhsh heeft een zeer ongelukkig seizoen achter de rug. Hij begon het voetbaljaar nog in de basis, maar verdween al snel richting de bank. De ervaren aanvaller hoopt na de zomer alsnog zijn kwaliteiten te kunnen tonen.

Wedstrijden: 27

Goals: 4

Assists: 3

Patrik Wålemark - 6

Iedereen is het er over eens dat we de komende jaren nog veel gaan zien en horen van Wålemark. De talentvolle Zweed kwam halverwege het seizoen naar Nederland en moest onder meer Sinisterra, Nelson en Jahanbakhsh voor zich dulden op de flanken. Wanneer hij wel mocht spelen, liet Wålemark regelmatig zien dat Feyenoord goud in handen heeft. Dat kwam er vooralsnog niet echt uit, maar laten we vooral geduld hebben met deze jonge jeugdinternational van Zweden. Na de zomer zou hij zomaar eens een van de smaakmakers kunnen worden.

Wedstrijden: 12

Goals: 1

Assists: 0

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen