Schreuder lovend over Kudus en spreekt Brobbey moed in

8 september 2022, 10:45   Bijgewerkt: 8 september 2022, 18:01

Alfred Schreuder beleefde woensdagavond een droomdebuut als hoofdtrainer in de Champions League. De opvolger van Erik ten Hag zag 'zijn' Ajax met 4-0 winnen van Rangers FC. Bovendien pakte zijn keuze voor Mohammed Kudus in plaats van Brian Brobbey uitstekend uit.

Ajax telde afgelopen zomer een slordige zeventien miljoen euro neer om Brobbey terug te halen. De aanvaller was vorig jaar nog transfervrij overgestapt naar RB Leipzig. Dat Ajax bereid was om zoveel geld te betalen voor zijn terugkeer, deed dan ook de nodige wenkbrauwen fronsen. Maar Brobbey bewees de afgelopen weken waarom Ajax zo graag opnieuw met hem wilde samenwerken. Tóch moest hij in de eerste Champions League-wedstrijd van dit seizoen genoegen nemen met een plek op de bank.

Schreuder gaf tegen Rangers FC verrassend de voorkeur aan Kudus. De Ghanees was tijdens de voorbereiding een van de uitblinkers bij Ajax, maar moest het in de eerste 'serieuze' wedstrijden doen met (korte) invalbeurten. Kudus aasde in het slot van de transferwindow dan ook op een vertrek naar Everton. Ajax wilde hem echter niet laten gaan. Woensdagavond bleek waarom. Kudus was als 'valse spits' ongrijpbaar voor de grote verdedigers van Rangers FC. Zijn doelpunt in de eerste helft was fraai: Kudus maakte zich breed, versnelde langs zijn tegenstander en schoot de bal vervolgens snoeihard diagonaal en via de paal in de kruising.

Lees ook: Ajax-fans hebben Álvarez en Kudus vergeven: 'Tweede carrière'

Schreuder zijn keuze pakte dus goed uit. "Soms doe je in de voorbereiding dingen waarvan je hoopt dat je er later wat aan hebt", zei de oefenmeester na afloop op de persconferentie. "Ik ben niet verrast door zijn prestatie. Dit hebben we dinsdag ook op de training geprobeerd. Bovendien heb ik gezien dat als we elf tegen elf spelen op de training en Kudus staat in de spits bij de 'tegenstander', hij die rol ook heel goed invult." Dat neemt niet weg dat het afwachten is of het er in een wedstrijd ook uitkomt. "Je hebt een beeld in je hoofd wat je zou kunnen verwachten. Dan probeer je dat omdat je denkt dat het kan. En volgens mij heeft Kudus dat laten zien."

Publiekswissel

De international van Ghana hoorde daags voor de ontmoeting met Rangers FC dat hij zou gaan starten. Brobbey kreeg daarentegen een teleurstelling te verwerken. Alle Ajax-fans kunnen zich nog wel de beelden van de glunderende Brobbey na het behalen van de 36e landstitel herinneren. Hij verzekerde tegenover het clubkanaal dat hij definitief terug zou keren om met Ajax in de Champions League te gaan spelen. De spits is erop gebrand om zichzelf te bewijzen in het miljardenbal, maar kreeg daar woensdagavond slechts een paar minuten voor. "Brobbey gaat genoeg wedstrijden spelen voor Ajax", verzekerde Schreuder. "Hij is een jonge en sterke spits die we niet voor niets hebben teruggehaald. We hebben veel geloof in hem."

Brobbey maakte pas in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd zijn entree. Schreuder had genoeg redenen kunnen bedenken om hem eerder in te brengen, maar hij dacht er eigenlijk geen moment aan om zijn spelers rust te geven. De oefenmeester vond het prima dat het tempo in de tweede helft lager lag. Zijn basisspelers konden daardoor meer op elkaar ingespeeld raken. Bovendien speelde de vervanger van Brobbey een geweldige wedstrijd. "Vanavond (woensdagavond, red.) moest hij het met minder minuten doen, omdat ik Kudus een publiekswissel wilde geven." De aanwezigen in de Johan Cruijff ArenA klapten vlak voor tijd inderdaad hun handen stuk voor de Ghanees. Dat werd een week geleden op Deadline Day nog voor onmogelijk gehouden…

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen